„Szemétügy” – lássunk tisztán!

0
1385

Akadozik a szemétszállítás Budaörsön. Pár napja írtunk arról, hogy több helyen a szelektív hulladékot nem vitték el, majd az online cikkek és tévériportok alatti kommentekből kiderült, ez szinte általános, sőt, másutt a kommunális járatok is késnek. Kiderült, hogy az érdi szolgáltató tíz járművéből hét rossz, és javításra vár. Ennek ellenére közzétettek egy ütemezést, hogy mikor pótolják az elmaradásokat és ez részben megtörtént. Kamaraerdőből például pénteken napközben vitték el a kitett szemetet, a lakótelepen este. Amiért ismét foglalkozunk a témával, annak az egyik oka, hogy az áldatlan állapotokért sokan még mindig Budaörs Város Önkormányzatától várják a megoldást, holott tavaly nyár óta nincs beleszólása. A másik, hogy amint az egyebek között a Buda Környéki Televízió műsorából kiderül, ez a káosz bármikor újra előfordulhat. Erről Wittinghoff Tamás polgármester beszélt, arra válaszolva, hogy mi a városvezetés teendője ilyen esetben. Ezért ismét elmagyarázta, mi is történt a budaörsi hulladékszállítással.

A rezsicsökkentés kapcsán a szemétszállítás is állami kézbe került, és a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. (BTG Kft.) – mely évtizedekig gond nélkül ellátta ezt a feladatot városunkban – munkavégzéséhez szükséges forrásokat az állami keret nem fedezte teljesen, ezért a szolgáltatás akadálytalan működése érdekében az önkormányzat kipótolta a hiányzó összeget – magyarázta a polgármester. – Amikor azonban a kormány megszüntette a települések önálló szemétszállítását, a BTG-től megvonták a szolgáltatás önálló jogát és kénytelen volt az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. alvállalkozójaként végezni a hulladékszállítást. De ugyanekkor megalakult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Kft.), mely magához vette a számlázást, ám azzal többnyire legalább egyéves elmaradásban van, így a bevételek hiányosak és akadozik a szolgáltatás kifizetése. Ez oda vezetett, hogy az érdi cég sem tudta kiegyenlíteni a számlát a BTG felé, melynek ezért csődöt kellett jelentenie ezen ágazatánál. Ezúttal Budaörs Város Önkormányzata sem segíthetett, hiszen az törvénytelen lett volna – szögezte le a polgármester. –  Tavaly július 1-től tehát Budaörsön is az érdi hulladékgazdálkodási cég feladata a szemétszállítás, ahogy sok más településen. Az átállás nem könnyű az érdi szolgáltatónak, annak ellenére sem, hogy a BTG átadta a teljes gépparkot és ezen kívül munkatársaik minden lehetséges információval ellátták az érdieket, azonban az igaz, a dolgozók közül nem mindenki maradt.

A BTG – az érdiek kérésére – a szemétszállítással kapcsolatos ügyfélszolgálatot látja még el, de valójában csak közvetítő a lakosság és az ÉTH között. Ezért lehet és kell a lakossági észrevételeket náluk bejelenteni, és ennek keretében az érdi szolgáltató legutóbb is a BTG-n keresztül juttatta el az elmaradt szemétszállítási járatok pótlására vonatkozó tervét a lakossághoz, melyet mi is közöltünk korábbi cikkünkben. (ITT)

A probléma látványos, hiszen ha nem ürítik a kukákat, hamar felgyülemlik a hulladék, de ezért nem Budaörs vezetése a felelős. Sőt, ahogy Wittinghoff Tamás is mondta, az érdi szolgáltatót sem hibáztathatjuk, hiszen ők is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szemétszállítást elvégezzék. A probléma gyökere az NHKV számlázási csúszása, ez az oka, hogy az ÉTH-nak sem az eszköz-, sem az emberállománya nem elegendő a zökkenőmentes munkavégzéshez.

 

Wittinghoff Tamás így vonta le a tévériportban a konklúziót: „A kialakult állapot a rossz államszervezés és a hozzá nem értés eredménye. Ennek a rezsimnek előbb-utóbb meg kell buknia, mert ilyen módon nem lehet egy országot működtetni.”

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here