Az illetéktörvény változása a testvéreknek jó hír

0
644

Régóta várt változás történt az illetékszabályokban: illetékmentes lett a testvértől kapott ajándék megszerzése, valamint a testvértől történő öröklés.

A társadalmi igény jó ideje megfogalmazódott arra, hogy egy öröklés, ajándékozás esetén a testvéri státusz is különleges helyzetet, illetékmentességet eredményezzen. Eddig ugyanis a teljesen idegennel esett egy tekintet alá a testvér ilyen módon történő tulajdonszerzése. Ám 2020. július 8-tól változott az illetéktörvény.

Jól látható, hogy ez a szabály mindenképpen pozitív változást hoz a családok életébe. Szabadabban lehet a megfelelő tulajdonosi szerkezetet felállítani családon belül. Gyakran látjuk – akár a szülők hagyatékának megnyílta előtt, akár már a szülők utáni öröklés után -, hogy a kialakult tulajdoni viszonyokat a felek át szeretnék rendezni. Leggyakrabban ezt nem adásvétel, hanem ajándékozás útján egyszerűbb intézni. Emiatt külön problémát okozott, hogy a testér illetékfizetési kötelezettsége fennállt, ugyanis az ajándékozási illeték ingatlan esetén 9%, egyebekben 18%, tehát jóval kedvezőtlenebb, mint a vételi illeték 4%-kal. Általában ilyen helyzetekben nem vételi szándék áll fenn a testvérek között, így annak hiába lett volna kedvezőbb az illetéke, nem lehetett adásvétellel megoldani a problémát.

Amikor a szülők már ajándékoztak akár több mindent is a gyermekeiknek, akkor megtörténik, hogy az értékegyenlőséget később a testvérek ajándékozás útján kívánják helyreállítani.

Ugyanez a helyzet akkor is, amikor egy öröklés során minden testvér papírforma szerint részesül a hagyatékból, majd ezt később a testvérek áttekintik és szeretnék egymásra átruházni a tulajdoni illetőségeket. Eddig csak a közös tulajdon megszüntetése bizonyos megkötések mellett volt illetékmentes. Ez nem mindig volt jól használható, így ha a testvérek rögtön a hagyatéki eljárásban nem jól osztozkodtak, az később már sokba került. Mostantól ez nem probléma.

Fel szokott merülni az ügyfeleimben, hogy ki minősül testvérnek. A nem klasszikus családmodell elszaporodóban van. Sok féltestvér van, így ma már az sem mindig egyértelmű, hogy kik számítanak testvérnek. Az illetéktörvény értelmező rendelkezései szerint nem csupán az a testvéri kapcsolat számít, amikor mindkét szülő azonos, hanem az is, amikor legalább egy szülő azonos. Az örökbefogadott gyermekek számára is biztosítják ugyanezen kedvező státuszt. Ez azt jelenti, hogy egy örökbefogadás teljesen egy tekintet alá esik a vérségi kapcsolattal.

Én úgy látom, hogy ez a jogszabályváltozás megnyitja a teret arra, hogy a családokon belül megfelelő egyeztetések után racionális vagyonfelosztások történjenek. Mindig is javasoltam az ügyfeleimnek, hogy szerződéses úton rendezzék a viszonyokat. Szerencsés, hogy ez most könnyebbé, olcsóbbá vált.

Mindenkit buzdítok arra, hogy a szabályok ismeretében, azokkal jól élve találják meg a jó megoldásokat.

Dr. Moravcsik Krisztina

Bővebben: moravcsik.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here