Beszélj velem! Egy jó hely a különleges óvodásoknak

0
1037

„MINDENT EGY HELYEN, MINDENBŐL A LEGJOBBAT, MINDEN ÓVODÁSUNKNAK”

Beszélj velem! Hova fordulhat egy szülő, ha a gyerekéről kiderül, hogy különleges bánásmódot igényel? A Budaörsi Naplóban az elmúlt években többször olvashattak már a Beszélj Velem Óvoda és Fejlesztőközpontról, ami ugyan nem helyben, hanem a közelben Nagytétényben található, de – többek között a budaörsi önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően – sok budaörsi óvodásuk van. A Beszélj Velem Óvoda és Fejlesztőközpont fenntartója a Beszélj Velem Alapítvány, amit 1996-ban egy olyan édesanya hozott létre, akinek a gyermeke súlyos beilleszkedési zavarokkal és magatartásbeli gondokkal küzdött, és aki ezzel köszönte meg az akkor kapott segítséget Kopp Miklósné Ági néninek, aki az alapítvány elnöke és a központ szakmai vezetője. Először őt kérdeztük.

A módszer, amire a két intézmény épül, 23 éves. Mi az, ami most is alap és min kellett ennyi év alatt változtatni?
A módszerünk természetesen folyamatosan megújul, hiszen a nevünkből is adódik „Beszélj Velem”, vagyis a gyermek diagnózisának megfelelő speciális kommunikáció kialakítása az elsődleges cél, illetve a nyelvi fejlesztés. Ezen túl azonban nálunk a gyerekek mindent egy helyen megkapnak, így nincs szükség arra, hogy óvoda után különböző helyekre vigyék őket a szüleik fejleszteni, mozogni. Ennek érdekében több szakterület képviselői dolgoznak együtt. Már több éve összeszokott, kiváló csapatunk van, jórészt fiatalok, de több évtizedes gyakorlattal rendelkező kollégák is. Ugyanakkor az évek alatt igazodnunk kellett természetesen a változó elvárásokhoz, a családok, az önkormányzatok és az állam részéről, hiszen például a ránk vonatkozó törvények is változtak.

Honnan jönnek a gyerekek ide Nagytéténybe, hányat tudnak fogadni és mennyire adottak az eredményes munkához a feltételek?
Egész Magyarországról jönnek hozzánk. Van négy kis létszámú, 5-7 fős csoportunk, gyógypedagógusokkal, és életkor szerint három integrált csoport, egy-egy csoportban 10-13 fővel. Szerencsére a közlekedés nagyon jó, könnyen megközelíthető helyen vagyunk. A feltételek adottak, van egy nagy tornaterem, sok eszközzel, több fejlesztő szoba áll rendelkezésre az egyéni fejlesztésekhez és maguk a csoportszobák tágasak, jól felszereltek. A csoportok átjárhatók. Kiemelném még, hogy megoldott az egészséges étkeztetés is, igazodva a tápanyag allergiás gyermekekhez.

Ez egy alapítvány által fenntartott magánvállalkozás, ami állami feladatokat is ellát. Mennyit kell fizetni a szolgáltatásaikért a szülőknek, illetve vannak-e fizetési könnyítések?
Nyugodtan mondhatom, hogy nagyon alacsonyak az áraink, és több féle kedvezmény van. Például Budaörsön is az önkormányzat átvállalja a szülőktől a fizetést. De ahol nem, ott adunk testvér kedvezményt, továbbá minden új gyermek után – akit egy már itt lévő hozott 10% árcsökkenés jár. Illetve egy vagy két összegben való éves befizetés is kedvezményt von maga után. Emellett kihasználjuk a civil szervezet adta pénzbeli és természetbeni adományokat, nálunk a szülők és családtagok is „adománygyűjtők” és nagy segítségünkre van ebben a munkában az Óvodaszék.

Korábban szó volt róla, hogy lesz baba-mama klub.
Igen, ehhez készen áll a teljes anyag, és ide olyan gyermekek várunk, akik a bölcsődét már kinőtték, de óvodába még nem kerültek be, és olyanokat, akik a teljes integráció előtt még egy védett környezetben akarnak „erősödni”.

NÉVJEGY: HERCZEG BEATRIX
Öt éve vezető, nemrég került a Kipp-Kopp Óvoda élére. Sopronban, a Benedek Elek Pedagógiai Főiskolán végzett óvodapedagógusként 15 éve. Több mint 10 évig úszott versenyszerűen, és ez idő alatt is sokszor segített és tanított kisgyerekeket.
„Már itt éreztem, hogy jó érzéssel tölt el a gyermekek közelsége. A sport és az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik az életemben mind a mai napig. Vezetői hitvallásomnak a gyermekek szeretetét, tiszteletét, feltétel nélküli elfogadását tartom, mely elveket óvodapedagógusként is vallok. Beatrix kiemeli, hogy óvodájukban nagyon sok a szabad levegőn a mozgás, és eközben a szellem erősítése, fejlesztése: “Szívvel –kézzel –fejjel” (Pestalozzi). Néhány, általa bevezetett újítás: a görkorcsolyázás, a sakk, a bélyeggyűjtés (ezen keresztül ugyanis megismerhetők a földrajzi helyek, az állatok, növények), a környék munkahelyeinek meglátogatása, megismerése. Tovább nagyon jó hatással van a gyerekekre a zene, a tánc, a hangszerek megismerése. Alapelvünk, hogy mindenki tehetséges valamiben, ezért nálunk a tehetséggondozás legalább tíz területen zajlik.”

NÉVJEGY: KOCSIS ANETT
A központ igazgatója. Diplomáit a Nyíregyházi Főiskolán, a Kodolányi János Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, jelenleg PhD-képzésben vesz részt a neveléstudomány területén. 2007 óta foglalkozik különleges bánásmódot igénylő gyermekekkel. „Pályám elején idősebb korosztállyal kezdtem dolgozni, de beigazolódott, hogy a korai életszakaszban kell kezdeni a fejlesztést. Így a leghatékonyabb. Több magán fejlesztő központ munkájának elindításában vezető szerepet kaptam. Azonban soha nem mondtam le a speciális nevelési igényű gyermekekkel való egyéni, fejlesztő munkáról. Szakterületem tehát a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztése, de nemcsak magyar, hanem idegen anyanyelvűek számára is a magyar, mint idegen nyelv tanítása.” Az angol és német nyelvhez szoktatást azért kezdik el már óvodáskorban, hogy a kicsik minél fogékonyabbak legyenek annak befogadására. Ez később, az iskolás éveikben nagyon hasznos lesz számukra. Anett hangsúlyozza, hogy minden gyermeknek jár a személyre szabott megsegítés. Ehhez pedig – mint ebben az óvodában is – több szakterület, köztük gyógypedagógusok, logopédusok, óvodapedagógusok, mozgásterapeuták közös munkája szükséges. De nemcsak a gyerekek, hanem a munkatársak „fejlesztése”, képzése is nagyon fontos: „a testületen belül megkeressük a munkatársak személyiségének megfelelő továbbtanulási lehetőségeket, egyeztetve azokat az intézmény és a magánember érdekeivel.”

Fotók: archív

1225 Budapest, Nagytétényi út 67.
Tel.: +3630 970-5085
Email: beszov@t-online.hu
https://beszeljvelem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here