„Állandó diákokkal dolgozunk”

0
980

Nehéz megbízható és hosszútávon is használható munkaerőt találni

 

Négy céget, egy könyvvizsgálót és egy gimnazistát faggattunk arról, hogy miért jó, ha egy diák akár egész évben, de a szünidőben mindenképpen munkát vállal, illetve mire kell egyrészt a munkáltatónak, másrészt a munkavállalónak ilyenkor figyelni.

Bár még egy bő hónap van a tanév végéig, nemcsak a diákokat, de a munkáltatókat is foglalkoztatja, hogy a nyári szünetben milyen területeken tudják a fiatalokat alkalmazni. A jogszabályok szerint 15 éves kortól lehet szó szünidőben hivatalos munkavállalásról, ha valaki iskolába jár, amivel a tízen-huszonévesek rengeteg tapasztalatot gyűjthetnek, a cégek pedig enyhíthetnek munkaerő gondjaikon. Tanév közben a diákok szülői engedéllyel általában 16 éves koruktól dolgozhatnak.

A diákmunka egy nagyszerű lehetőség mind a diák, mind a szálloda számára” – mondta lapunk kérdésére válaszolva Totisné Drágár Melinda, a Holiday Inn Budaörs HR menedzsere. „Szállodánkban a diákok profi szakemberektől sajátíthatják el a szakma csínját-bínját. Mentorok mellett, elméleti és gyakorlati képzések segítségével fejlődhetnek és válhatnak a munkájuk iránt igényes, elkötelezett szakemberekké. A diákmunka a szálloda szemszögéből kiváló lehetőség arra, hogy a főszezonban a munkaerő létszám ily módon történő bővítésével a vendégeink elégedettségét szolgáljuk, az IHG sztenderdek (a céghálózat belső szabályzata) betartásával, professzionális szolgáltatást nyújtva számukra. A budaörsi Holiday Inn szállodában az utánpótlás nevelést azért is fontosnak tartjuk, mert sok esetben a nyári gyakorlat során dől el, hogy a fiatal generáció tagjaival sikerül-e akár egy életre megszerettetni a szakmát. A kellő munkabírással, megfelelő hozzáállással és elegendő kitartással megáldott diákból először munkavállaló, majd akár nemzetközi karriert befutó szakember válhat.

A Mapei Kft.-nél szintén fontosnak tartják, hogy bepillantási lehetőséget adjanak a diákoknak a Mapei és ezáltal a munka világába. „Jellemzően kisegítő munkakörökben dolgoznak nálunk diákok, például Sóskúton a gyárban termékeket matricáznak, irodáinkban fénymásolnak, borítékolnak” – tudtuk meg Molnár Mónika szervezési osztályvezetőtől. „Fontosnak tartjuk az ilyen jellegű munkaerőt, mert a szakképzett munkatársainkat mentesíti a nem szakképzést igénylő feladatok elvégzése alól. A diákok akár napi 8 órában is dolgoznak nálunk, rendszerint nappal.

Amellett, hogy a diákok szezonális időszakokban rendkívül hasznosak tudnak lenni, hasonló problémák figyelhetőek meg esetükben is, mint általában a munkaerőpiacon. Vagyis nehéz megbízható és hosszútávon is használható diákokat találni” – ezt már Habjánecz Balázs, az Intersport HR vezetője osztotta meg velünk. „Elsősorban szezonálisan alkalmazunk diákokat, hiszen jellemzően ők is csak időszakosan állnak rendelkezésünkre, de ritkább esetekben egész évben számíthatunk rájuk. A diákok és a diákszövetkezetek által biztosított rugalmasságnak köszönhetően remekül kiegészítik áruházaink létszámát az év során előforduló csúcsidőszakokban, így támogatva szaktanácsadóinkat az értékesítésben.”

Budaörsön több nagyáruház is van, ahol jellemzően árufeltöltőkre és pénztárosokra van a diákokból is szükség. Egyikük – a nevét nem kívánta adni a cikkhez – úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a jelenlegi állandó létszámmal mindenkinek, minden hétvégén dolgozni kellene, ha nem jönnének hozzájuk diákok. Náluk 20 állandó pénztáros van és 16 diák.  A többi területen ez az arány nem ennyire kiegyenlített, de az éttermükben és a logisztikai részlegen is alkalmaznak diákokat, egész évben, főleg hétvégeken. Nyáron értelemszerűen hétköznap is. A diákok átlagosan heti 20 órában dolgoznak. Hétvégén egész nap (8-10 órát), hétköznap délután 5-6 órát, de néha egész nap.„Nagy rugalmasságot ad a tervezésnek, ha csökkenteni kell a munkaórákat, hogy nem kell az állandó kollégák óráihoz nyúlni, hanem egyszerűen csak időszakosan kevesebb diákot hívunk be. Nyáron pedig velük tudjuk megoldani a szabadságolást. Állandó diákokkal dolgozunk, mert hosszú a betanítási idő, és fontos a megbízhatóság, hiszen pénzzel, étellel és nagy értékű termékekkel dolgoznak a fiatalok is.”

Egy diák alkalmazásához természetesen neki is adókártyával – adóazonosító jellel – kell rendelkeznie, de ha nincs, akkor a 15T34-es nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni az adóhatósághoz – hívta fel rá a figyelmet Bárány Terézia a Diamant könyvvizsgálója. A tanulók napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet és a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét, tehát ha valaki több helyen is dolgozik, össze kell adni. Diák éjszakai munkára, rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésre nem kötelezhető. A foglalkoztatás módja több féle lehet: munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, mint például a megbízási szerződés, az egyszerűsített foglalkoztatás vagy akár háztartási alkalmazottként, például ha a diák gyerekfelügyeletet vállal vagy takarítást, főzést. Kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási forma is létezik, ezek az iskolaszövetkezet, a tanulószerződés, a hallgatói szerződés és az együttműködési megállapodás. Függetlenül attól, hogy milyen formában, illetve milyen időszakra állapodik meg a diák és a vállalkozás, szerződést kell kötni.

A fizetés? Bár a tanulói munka után járó bér, adó és járulék kötelezettségek kicsit eltérnek az általánostól,  a mindenkori minimálbért  kell alapul venni.  A foglalkoztatott diáknak adóévi összesített igazolást is kell kapnia a kifizetett összegről az adóévet követő év január 31-éig, és éves jövedelemadó bevallását ennek alapján kell elkészítenie.

A diákok szempontjából, mint a bevezetőben írtuk, a pénzszerzés mellett fontos cél lehetne még a referencia gyűjtése. De például Horváth Natália, aki negyedikbe lépő gimnazista másként látja: „Hivatalosan és nem hivatalosan is vállalok diákmunkát, mert szeretnék minél több pénzhez jutni a nyáron, hogy kifizethessem azokat a dolgokat (például fesztiválbérlet vagy ruhák), amikre nincs feltétlenül szükségem, de nagyon tetszenek, és amikkel nem szeretném, vagy nem tudom a szüleimet terhelni. Ismerek egy pár diákszövetkezetet, de főleg csak hallomásból, mert én egyiknek sem vagyok tagja. Néha átnézem a hirdetéseiket az interneten, vannak köztük egész vonzóak, de ezek inkább azoknak szólnak, akik hosszabb távra (hónapokra) keresnek munkát; én pedig pont az ellenkezőjét szeretném: rugalmas munkaidőt, kevés kötöttséget, mivel – ha már nyári szünetem van – ki is szeretném élvezni a nyarat. És igen, azt hiszen, hogy tisztában vagyok a tudnivalókkal. Szerintem nemcsak a mi iskolánkra, hanem a korosztályunkra sem jellemző az, hogy valaki referenciáért vállaljon diákmunkát – ilyenkor (még?) inkább a pénz dominál. A nyári diákmunka nagyon gyakori a környezetemben, az év közbeni, állandó annál kevésbé, de az is előfordul. Nem mondom, hogy a nyári diákmunka fizetéséből egész évre el tudjuk látni magunkat, de sok pénzt gyűjthetünk belőle (100-200 ezer forint is megkereshető, ha jól választunk munkát, esetleg ismerősnél dolgozunk). Az év közbeni diákmunka más, azért nagyobb áldozatot kell hozni, cserébe állandó jövedelemforrást jelent.”

Írta: EE – KSZ; fotó infokiskunfelegyhaza.hu

Egy konkrét helyi ajánlat

Nyári diákmunka a Budaörsi Polgármesteri Hivatalnál
25 év alatti, nappali tagozatos diákok számára hirdet nyári munkalehetőséget a Budaörsi Polgármesteri Hivatal. A diákmunkára 2018. június 18. és 2018. augusztus 31. közötti időszakban van lehetőség, napi 6 órában; a munkabér a minimálbér ennek megfelelő, időarányos része.

 

Tájékoztató a „Nyári diákmunka 2018.” munkaerő-piaci programról

 A program a fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére az előző években indított „Nyári diákmunka” program tapasztalatait felhasználva ismét meghirdetésre kerül.

A program – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat-szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja. A munka révén szerzett korai sikerélmény elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot is.

A program célcsoportjába azok a fiatalok tartoznak, akik:

–       nappali tagozaton tanuló diákok,

–       a program kezdő időpontjában idősebbek 16 évnél, de a program befejezésekor sem töltik még be a 25. életévüket,

–       közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket,

–       foglalkoztatásra irányuló, vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

Foglalkoztatás időtartama: 2018. június 18. és 2018. augusztus 31. közötti időszak, napi munkaidő 6 óra, munkabér a minimálbér időarányos része.

A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál (kirendeltségén) közvetítést kérőként nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell a munkaviszony kezdete előtt a kirendeltségre befáradnia annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen.

Budaörs Város Önkormányzata elsősorban a Polgármesteri Hivatal tevékenységéhez illeszkedő képzésben, szakképzésben részt vevő, valamint a Hivatal tevékenységét megismerni kívánó diákok jelentkezését várja.

A munkára jelentkező diáknak a regisztrációt követően a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Humánpolitikai Irodáján kell jelentkeznie a közvetítő lappal, személyes okmányaival, rövid önéletrajzzal és motivációs levéllel.

További információ:

–       Foglalkoztatásra regisztráció:

Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya, 2040 Budaörs, Nefelejcs u. 1-3. Telefon: (23) 441 919

–       Foglalkoztatásra jelentkezés:

Budaörsi Polgármesteri Hivatal Humánpolitikai Iroda, 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Telefon: (23) 880 446

–       Általános információ:

Budaörsi Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda, 2040 Budaörs, Szabadság út 134. Telefon: (23) 447 938

Budaörs, 2018. május 14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here