Új szakorvos a budaörsi bőrgyógyászaton

0
2300

„A bőrbetegségek nagy részét sok tényező együttállása okozza”

Dr. Bognár Péter bőrgyógyászt, kozmetológust kérdezgetjük ezúttal a budaörsi szakrendelő orvosait bemutató sorozatunkban, aki áprilistól rendel a Kossuth Lajos utcában. Szerinte „végtelenül fontos, hogy az orvos ember legyen, próbálja beleképzelni magát a páciens helyzetébe, és próbálja megérteni, hogy miért fontos neki az adott probléma.” Beutaló nem kell hozzá, de érdemes előre időpontot egyeztetni.

 

Azt nyilatkozta valahol, hogy a gyógyító munkája során igyekszik nem pusztán az adott bőrbetegséget kezelni, hanem annak esetleges belgyógyászati, vagy pszichés hátterét is tisztázni. Divat ma minden betegséget lelki okokra visszavezetni, ám ez ellen több orvos kollégája tiltakozik. Nincsenek velük harcai? Miért tartja fontosnak ezt a komplexebb megközelítést?

– Én azt gondolom, hogy a bőrbetegségek nagy részét nem egyetlen ok, hanem sok tényező együttállása okozza. Ebben szerintem a bőrgyógyász kollégák többségével egyetértünk. Az együttállás alatt természetesen mind a belszervi-, mind a pszichés státus fontos. Hogy egy egyszerű példát mondjak: az orbánc gyakori, és antibiotikummal jól kezelhető bőrbetegség. De fokozottan veszélyeztetettek a cukorbetegek, a jelentősebb túlsúllyal küzdők, a helyi nyiroködémában szenvedők és így tovább, tehát fontos a háttérben meghúzódó belszervi okokat is megtalálni. A pszichés státus és az immunrendszer kapcsolata ma már bizonyítottnak tekinthető. Nem véletlen, hogy egy-egy kisebb, vagy akár komolyabb betegség, például nátha, vagy – hogy bőrgyógyászati példát hozzak – az övsömör tartósabb, illetve nagyfokú pszichés (családi, munkahelyi stb.) megterhelés után, gyakoribb. Tehát a lelki háttér is egy tényező, van, akinél hangsúlyosabb (esetleg kizárólagos), van, akinél lényegesen kevésbé számít. Szerintem tehát nem minden betegség vezethető vissza kizárólag lelki okokra. Azonban nagyon fontosnak tartom, hogy a bőr és az idegrendszer azonos csíralemezből fejlődik, így a kapcsolat közöttük pusztán biológiai alapon is közvetlen, melyet tovább színez, hogy a bőrbetegségek lelki hatása óriási, az önértékelésben, a társas kapcsolatokban, vagy akár szexuális vonzalomban, a bőr szerepe kitüntetett. A komplex megközelítés alatt tehát azt értem, hogy a kezelési módszer megválasztásánál ezekre is figyelemmel kell lenni. De a legfontosabb talán az, hogy a bőrbetegek többsége érzékeny, és erre tekintettel kell lenni. Továbbá hiszem, hogy az extrém módon fejlődő számítástechnika és a ma már mindenki számára hozzáférhető internetes adatbázis ellenére a betegeknek érdemes orvoshoz fordulni, mert az orvostól valami „pluszt” kapnak, ami segít a gyógyulásukban, illetve az orvosnak ezt meg kell adnia.

Ennek szellemében itt Budaörsön volt-e már ideje megismerni a többi szakorvost, illetve tervezi-e, hogy velük is együttműködjön egy-egy betege gyógyulása érdekében?

– Eddig csak két-három rendelési napom volt, így nagyon kevés kollégával találkozhattam, de természetesen szeretnék minél több kollégát megismerni. A bőrgyógyászat egyértelműen interdiszciplinális szakma, vagyis sokszor szükséges a társszakmák segítségét igénybe vennünk. Emellett nagyon fontosnak tartom a háziorvos kollégák szerepét is a komplex és betegközpontú ellátásban. A közeljövőben velük találkozni is fogok, egy, a szakrendelő által rendszeresen megszervezett továbbképzésen.

Hogy került Budaörsre?

– Budaörsre illetve a rendelőbe az igazgató főorvos Dr. Gamal Mohamed tanár úr hívott. Tetszett a dinamikus, szakmailag jól képzett csapat. A legtöbb rendelésen van PhD-s kolléga, ami persze nem azt jelenti, hogy valaki jó, vagy kevésbé jó a betegellátásban, pusztán legtöbbször feltétele, hogy egy intézményt szakorvosképzésre akkreditáljanak és ott a legmodernebb klinikai vizsgálatok is hozzáférhetők legyenek. A másik, nem szakmai szempont, hogy közel lakom, és a településhez kellemes személyes emlékek fűznek: szerelmemmel szerettünk Budaörsön, a hegyoldal kis házai között romantikus sétákat tenni.

A bőrgyógyászok, kozmetológusok jellemzően hölgyek. Önt mi motiválta, amikor ezt a szakterületet választotta?

– Igen, valóban sok hölgy kollégám van. De az egyetemen azért akad jó néhány férfi, és a múltban is számos elismert bőrgyógyász férfi volt. A bőrgyógyászat szerintem nagyon változatos és izgalmas. Számos módon gyógyíthatunk, nemcsak kenőcsök és tabletták vannak, hanem kisebb sebészeti beavatkozások, lézerkezelés és egyéb fototerápiák is, vagy akár az anyag egy sajátos állapotával a plazmával is nagyon pontos, kontrollált kezeléseket végezhetünk.

Melyek ma Magyarországon, illetve az páciensei körében a jellemző bőrpanaszok, és kinek ajánlhatók például a lézeres és esztétikai kezelések, kinek javasolja és milyen gyakran az anyajegy- és bőrrákszűrést?

– Az általános ambulancián nagyon gyakoriak az ekcémás bőrpanaszok, a jóindulatú növedékek, vírusos szemölcsök, a pikkelysömör, illetve az acne és rosacea. Az egyetemen most a hagyományos bőrgyógyászat területéről főként a pikkelysömörös betegek biológiai terápiájával, valamint az orvos által végzett esztétikai kezelésekkel foglalkozom. Magam is meglepődöm, hogy mekkora igény van a legkülönfélébb esztétikai kezelésekre. Szerintem az orvos feladata ez esetben az, hogy a páciens által problémának megélt eltérés korrekciójára ismertesse az alternatívákat a pácienssel, illetve ha valamelyik módszer mellett közösen döntöttek, akkor biztonságosan végezze el azt. Fontos, hogy ezzel párhuzamosan, vagy akár ezt megelőzően, kezeljük az akár csak esztétikai hibának megélt, de valójában klasszikus bőrbetegséget is. Az esztétikai bőrgyógyászatban az orvosok mellett a kozmetikusok szerepét is nagyon fontosnak tartom, mert szerintem a bőrgyógyászok és kozmetikusok közötti szorosabb együttműködés is legalább olyan fontos lenne, mint a már említett orvosok közötti. Ami az anyajegyszűrést illeti: mindenkinek legalább évente egyszer igénybe kéne vennie, ha nagyszámú anyajegye van, vagy ha veszélyeztetett (például volt már rosszindulatú bőrelváltozása, vagy immunszupresszív gyógyszert szed) akkor sűrűbben.

Hirtelen köszöntött be az idén a nyári napsütés, és többek között mi is minden évben megírjuk, hogy miként lehet elkerülni a leégést, hogy milyen ártalmaknak tesszük ki a fedetlen bőrünket a forróságban. Ugyanakkor egyre több helyen hallom, hogy az akárhány faktoros fényvédő krémek csak a gyártók pénztárcáját hizlalják, de a bőrnek nem egészséges, és hogy aki hajlamos a napallergiára, az úgyse tehet ellene mást, mint hogy elbújik előle. Mi erről az ön véleménye?

– Mindig meglep, milyen újabb és újabb tévhitek jelennek meg ezzel kapcsolatban is. A fényvédő krémek nem ártanak a bőrnek. Az ezekben használt hatóanyagok a – nem a gyártók által szponzorált! – tudományos kutatásokban is egyértelműen védik a bőrt az UV sugárzás által kiváltott DNS károsodástól. Fontos megemlíteni, hogy a bőr egy darabig képes ezeket kijavítani, de sajnos az UV sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, mert a bőr nem felejt. A fényvédő krémeket nem csak nyaraláskor kellene használni, hanem a késő tavaszi hónapoktól kezdve, minden nap. Mert amikor épp a buszra várunk, vagy autót vezetünk, akkor is sokszor éri az arcunkat és a kézhátunkat, alkarunkat a napfény. Szerencsére egyre több nappali arckrémbe, illetve ritkábban kézkrémbe is tesznek fényvédőt, így én úgy tapasztalom, hogy a páciensek egyre növekvő számban használnak fényvédőt.

Az interneten rákerestem a nevére és a páciensei egyebek között ezt írták önről: „csak jót tudok mondani róla.” Mitől jó ön szerint a mai Magyarországon egy orvos, mit vár el ön saját magától itt a budaörsi rendelőben, ami mégsem egy magánklinika?

– Én magamtól általában a maximumot várom el, de tisztában vagyok azzal, hogy én is tévedek, mint bárki más, vagy esetleg egy adott beteggel nehezebben találom meg a közös hangot. Ahogy valamelyik kérdésnél már említettem, szerintem nagyon fontos, hogy az orvos a szakmai, tárgyi tudásán kívül tudjon valami többletet adni a páciensnek, legyen értelme elmenni hozzá, még esetleg abban az esetben is, ha a problémán nem tudott azonnal segíteni. Ebben szerintem végtelenül fontos, hogy az orvos ember legyen, próbálja beleképzelni magát a páciens helyzetébe, és próbálja megérteni, hogy miért fontos neki ez a probléma. Igyekszem mindent beleadni a gyógyításba, de nem tudok senkit meggyógyítani az ő aktív közreműködése nélkül, ezért a pácienseimet próbálom motiválni, hogy mit és hogyan tegyenek meg azért, hogy jobban legyenek. És tudom, mennyire nagy lelkierőt és kitartást igényel egy krónikus betegtől a kéréseim megtartása (bekenni ezzel ekkor, azzal akkor, és még a fényvédelem betartása stb.), ezért igyekszem az apró sikereket is észrevenni, és visszajelezni.  A budaörsi rendelő egyébként számos állami rendelőnél jobban felszerelt, és eddigi tapasztalataim alapján elég jól szervezett. Továbbá ígéretet kaptam további fejlesztésekre. Annak pedig, hogy az interneten jókat írnak rólam, nagyon örülök, ugyanis az online térben nem vagyok aktív. Várok tehát mindenkit szeretettel Budaörsön is, legalább egy anyajegyszűrésre

Névjegy

Dr. Bognár Péter bőrgyógyász, kozmetológus. Aki, bár nagyon fiatalnak tűnik, 2006-ban végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán és 2011-ben tette le a bőr, nemikórtan, kozmetológia szakvizsgát. Medikusként járt Freiburgban, Taiwanon, valamint több alkalommal Portugáliában. Szakmai életrajza szerint tagja a Magyar Dermatológiai Társaságnak, a Magyar STD Társaságnak, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságnak, valamint az Európai Kutató Bőrgyógyászati Társaságnak (ESDR). A betegellátás mellett részt vesz az orvostanhallgatók és fogorvostan hallgatók képzésében, és rendszeresen tart előadást hazai továbbképző konferenciákon, illetve – a tudományos eredményei alapján – több alkalommal vett már részt nemzetközi konferencián (ESDR). Kutatási területe a bőr „barrier”, funkciójának vizsgálata, és annak hajlamosító szerepe az allergének által kiváltott bőrgyulladásokban, ekcémában. Ebben a témában – kiegészítve a lisztérzékenység egyik bőrtüneteként ismert dermatitis herpetiformis nevű betegség vizsgálatai során talált eltérésekkel – 2016-ban PhD fokozatot szerzett. Jelenleg több helyen dolgozik (a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján, a Semmelweis Kft.-ben, és a Körúti Orvosi Centrumban, Budaörsön pedig 2018. áprilistól rendel a Kossuth Lajos utcai bőrgyógyászaton.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here