Áldást kapott a felújított templom

0
998

Október 11-én a megyéspüspök megáldotta a külsőleg felújított katolikus templomot. Az esemény a fél tizenegyes szentmise keretében zajlott, azt követően a templomban beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár és Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

A Budaörsi Nepomuki Szent János Plébániatemplomot másfél éve kezdték restaurálni. A vasárnap, október 11-én a fél tizenegyes szentmise elején Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke áldotta meg a megújult templomot. A felújításhoz Magyarország kormánya 50 millió forintot adott – hangzott el. S ahogy azt már a vasárnap délutáni szentmisén, Varga János plébános elmondta, ehhez az összeghez Budaörs Város Önkormányzata az elmúlt évek folyamán 16,5 millió forintot tett hozzá (ebből a 2019. évi költségvetésből – amit az idén használtak fel – 10 milliót – a szerk.), a Pest megyei püspökség 15 milliót és 12 millió forint volt a plébánia saját forrása. A plébános hangsúlyozta, hogy a felújítás során aranyozott borítást kapott a kupola és a templom bejáratánál a kőkereszten a korpusz.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A délelőtti szentmise után beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is. „Amikor templomot újítunk fel, akkor a közösséget akarjuk szolgálni, attól függetlenül, mekkora településről van szó” – mondta.
Valamint azt hangoztatta, háromszáz évvel ezelőtt Magyarországra települt egy olyan nemzetiség, amelyik szorgalmával, becsületével és igényességével gazdagította a magyar nemzetet. Ezen kívül megemlékezett arról is, hogy a helyi németség az unokáinak is építtette a templomot, ami azt jelentette, hogy szándékukban állt maradni, itt képzelték el a jövőjüket.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Továbbiakban felszólalt még Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, aki arról beszélt, különlegesnek számít a mai Európában, hogy megújulnak egyházi intézmények, hitéleti közösségi terek, hiszen Európa-szerte a templomokat inkább bezárják.
Jelen volt Ritter Imre, a magyarországi németek országgyűlési képviselője, a budaörsi német nemzetiségi önkormányzat korábbi elnöke is.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here