A budaörsi Heimatmuseum lett az év „kis” múzeuma

0
1029

AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díjat, a kis múzeumok kategóriájában vehetett át Gajdos-Frank Katalin, a Heimatmuseum igazgatója 2020. október 9-én a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen.

AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díjak átadására került sor 2020. október 9-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol a budaörsi, német nemzetiségi Jakob Bleyer Heimatmuseum megkapta – a kis múzeumok kategóriájában – AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díjat. A kitüntető díj jelentőségét mutatja, hogy a nagy múzeumok kategóriájában a Ludwig múzeum kapta az elismerést.

„A Jakob Bleyer Heimatmuseum vezetőjeként igazán boldog pillanat volt átvenni a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében a múzeumi világ legrangosabb díját, az ÉV MÚZEUMA 2020 elismerő oklevelét” – mondta Gajdos-Frank Katalin. „Ezúton is köszönjük, hogy Hegedűsné Majnár Márta, az Országos Közgyűjtemények Szövetségének delegáltja jelölt minket, valamint köszönjük a tisztelt Bíráló Bizottság tagjainak, hogy megismerték és értékelték munkánkat. Továbbá köszönet illeti Mindazokat, akik hittek bennünk, köszönjük fenntartónk, Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzata tagjainak ösztönző tevékenységét, Német Nemzetiségi Parlamenti Képviselőnk segítségét, Budaörs Város Önkormányzata támogatását, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata együttműködését és kedves Kollégáim, Munkatársaim, a Heimatmuseum-Csapat tagjainak folyamatos és értékes munkáját” – fejezte ki köszönetét a múzeumigazgató. „A múzeumépület felújítása alatt álmodni sem mertünk arról, hogy ebben a szakmai elismerésben részesülünk. Tettük a dolgunkat és a felújított épületet, illetve gyönyörű múzeumkertünket megtöltöttük színvonalas kiállításokkal és programokkal, ‘élő múzeumként’ megszólítva minden korosztályt. Német nemzetiségi múzeumként Az ÉV MÚZEUMA 2020 díj megerősít minket abban, hogy folytassuk megkezdett munkánkat, valamint reméljük, hogy még többen eljönnek hozzánk, megismerik a Jakob Bleyer Heimatmuseumot és sokszínű munkánkon keresztül a magyarországi németek történetét, kulturális értékeit.”

A Pulszky Társaság alapította díj az alábbiakban határozta meg a díj elnyeréséhez szükséges feltételeket:

AZ ÉV MÚZEUMA díjat az a muzeális intézmény kaphatja meg, amelyik az alábbi területek közül legalább négyben kiemelkedő változást ért el, vagy innovatív megoldásokat honosított meg a megelőző három év során zajló fejlesztései csúcsaként a díj átadását megelőző évben:

a) Komplex intézményi megújulás, fejlesztés, beleértve a múzeumépületek rekonstrukcióját is

b) Kiemelkedő gyűjteménygyarapító- és feldolgozó, valamint tudományos tevékenység

c) Kiemelkedő műtárgyvédelmi, gyűjteménygondozói tevékenység

d) A múzeumi tartalmak közreadásában elért kiemelkedő teljesítmény

e) A látogatófogadás, a múzeumi szolgáltatások fejlesztése területén elért eredmények

f) Kiemelkedő ismeretátadási tevékenység, beleértve a legszélesebb körű hozzáférés növelését

g) A múzeumok társadalmi felelősségvállalásában játszott kiemelkedő szerep.

A jelölések és jelentkezések alapján benyújtott pályázatok alapján a bíráló bizottság értékeli az egész múzeumi szakma szempontjából kiemelkedő, előremutató teljesítményeket, innovációkat, ugyanakkor a pályázók eredményeit minden esetben önmagukhoz, társadalmi és gazdasági környezetükhöz és lehetőségeikhez képest méri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here