Akinek most van szüksége építőipari szakemberre, könnyen talál

0
441

Ha most lenne szükségünk szakemberre, könnyen találnánk. A legkevesebb szabad kapacitása jelenleg a kőműveseknek és generálkivitelezőknek van. Burkolót könnyebb találni. Ugyanakkor az építőipari szakemberek csaknem feléhez már érkezett az otthonteremtési programhoz köthető megrendelés 2021-re – derül ki a budaörsi központú Mapei Kft. 540 építőipari szakember megkérdezésével végzett felméréséből.

A szakemberek 46 százaléka már kapott megrendelést otthonteremtési támogatás keretében tervezett munkára, 2021-re. A falvakban kötötték le a legtöbb ilyen kapacitást, a szakemberek 52 százalékához érkezett támogatással összefüggésbe hozható megrendelés. A városokban a szakemberek 50 százaléka, a megyeszékhelyeken 41 százalék, Budapesten 31 százalék válaszolta, hogy kapott már otthonteremtési programhoz köthető megrendelést 2021-re.

A falusi és budapesti adatok közötti 21 százalékpontos különbség tükrözi az ingatlanpiaci trendeket. Egyre többen szeretnének vidéken építkezni, valamint az otthonfelújítási támogatás sokakat ösztönöz régóta halogatott munkálatok elvégzésére – véli Markovich Béla, a budaörsi központú Mapei Kft. ügyvezetője.

A felmérés adatai szerint még van szabad építőipari kapacitása a szakembereknek 2021-re, azonban a megkérdezett szakemberek 23 százalékának korlátozottan, 2 százalék pedig már egyáltalán nem tud munkát vállalni jövőre. A válaszadók 67 százalékának már van megrendelése 2021-re, de a kapacitásuk nagy része még szabad. A szakemberek 8 százalékának a teljes kapacitása szabad a jövő évre.

Ha most lenne szükségünk szakemberre, most könnyen találnánk. A legkevesebb szabad kapacitása jelenleg a kőműveseknek és generálkivitelezőknek van. Burkolót most könnyebb találni.

A válaszadó szakemberek 47 százaléka akár még idén tudna munkát vállalni. Januárban a válaszadók 19 százaléka tudna kezdeni. 21 százalék február-márciusra tud munkát vállalni, 10 százalék pedig már csak 2021 tavaszának végén tudna munkához látni. A megkérdezett szakemberek két százaléka már csak 2022-ben tudná elkezdeni a munkát.

Az adatokon érződik az építőipar átmeneti mérséklődése. A második hullám, a mélyépítési és közműépítési munkák mérséklődése, a lakásépítések visszaesése miatt több a szabad építőipari kapacitás. Azonban nem érdemes halogatni a megrendelést, mert a lassulás várhatóan átmeneti, az év elején rohamra lehet számítani a január 1-én életbe lépő, új otthonteremtési támogatások miatt. Érdemes időben lépni, mert könnyen betelik a jó szakemberek naptára” – tanácsolja Markovich Béla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here