„Akciónap” volt a Tétényi fennsíkon

0
1103

A Tétényi fennsíkon nyolcadik alkalommal tartottak téli akciónapot A Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület 22. kerületi és a kamaraerdei (köztük több budaörsi) tagjai a Magyar Madártani Egyesülettel közösen február 10-én szombaton.

Ilyenkor az aktuális élőhely kezelési projekt keretében a korábban levágott cserjéket, tájidegen fajokat gyűjtik össze, esetleg továbbiakat vágnak ki.  

Kora délután volt madárgyűrűzés is, egy pár cinkét, őszapót meg zöldikét jelöltek meg, hogy nyomon kövessék a vonulásukat. Idén folytatva a tavalyi munkát a tanösvény alsó szakaszán, a fenyőerdő mentén befelé hatolva jelentős területeken a cserjét is ritkították, de ezt már az előző két hétben, elsősorban a Fitoland közreműködésével, és besegített a Főkert csapata is, akik a fővárosi védett területek kezelését végzik.

A szervezők szerint most a szokásosnál kevesebben vettek részt az eseményen, de így is mintegy 30-40 felnőtt önkéntes segítő csatlakozott hozzájuk, és néhány gyerek is. A gimnazisták idén hiányoztak.

Tavasszal a vegetáció előrehaladtával folytatódik a közös munka, a cserje csonkok kenése várható, majd bejárások, séták és április- májusban a volt hizlaldai területen a lósóska kaszálása.

Érdekesség, amit egy fotón is sikerült megörökíteni, hogy Tímár Géza, aki húsz éve a terület őre, egy füstgránátot talált.

Kép és szöveg: Kiss Annamária