A világon egyedülálló dezodor utántöltőt avattak fel a Rossmannban

0
424

Respray néven hajtógázas dezodor utántöltő automata gépet mutattak be a budaörsi Rossmann drogériában, az Auchan korzón. Az eseményen jelen voltak a gép fejlesztői, akik egy kerekasztal beszélgetésen vettek részt a környezetvédelem mellett elhivatott népszerű hírességekkel, ahol a téma az újrahasznosítás és a környezettudatosság volt. A rendezvény végén az újratöltő gépet minden jelen lévő kipróbálhatta.

Különleges világújdonságot hozott a Rossmann Budaörsre. Az Auchan korzón lévő új üzletükben állították fel az első hajtógázas dezodor utántöltő automatát, melyet két magyar fiatalember talált ki és hozott létre Respray néven. Ebből az alkalomból tegnap ünnepséget szerveztek az érintett drogériában, ahol a Rossmann Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, Flórián László is beszélt és többek között elmondta, hogy 29 éves magyarországi fennállása alatt a német anyacég először adott engedélyt arra, hogy Magyarországon gyártsanak sajátmárkás termékéből, mégpedig erre a célra. Az utántölthető Isana dezodor három illatban elérhető, ezeket a Florin Zrt. állítja elő.

A gép kitalálói, a Respray Solutions Kft. alapítói, Zámbó Gergely és Réti Andor ötlete abból a problémából indult ki, hogy az aerosolos termékeket Magyarországon nem tudják újrahasznosítani, csak elégetik őket a kommunális hulladékkal együtt, ami nagy környezetszennyezést jelent. S erre fenntartható megoldást keresve jutottak el odáig a gondolkodásban, hogy az csökkenthetné ezt a szennyezést, ha többször fel lehetne használni ugyanazt a hajtógázas palackot. Így született meg a Respray ötlete, ami egyébként sűrített levegővel működik, nem pedig például propán-butánnal, így nem robbanásveszélyes. A továbbiakban pénzügyi szakemberek segítségével és saját maguk műszaki képzésével végül létre tudták hozni magát a gépet is, amelyből jelenleg három van, a budaörsin kívül még két Rossmann üzletbe fogják azokat kihelyezni.

Az esemény keretében egy kerekasztal beszélgetésen környezettudatosságukról is ismert híres emberek tárgyalták a környezetvédelem fontosságát. Ónodi Eszter színművésznő, Ördög Nóra műsorvezető, Tomaj Zsófia fenntarthatósági szakértő, Barta Attila, a Florin Zrt. ügyvezető igazgatója és Puskás-Dallos Peti előadóművész, aki mostanában faültetésekhez gyűjt anyagi fedezetet. Ördög Nóra rámutatott a lényegre, szerinte az emberek nagytöbbségét már csak a kényelme tart vissza bizonyos lépésektől, melyek a környezetvédelmet szolgálnák, így bízik benne, mivel az utántöltő használata nem igényel nagy energiaráfordítást, sokan fognak élni vele. Zámbó Gergely is ezen a véleményen van, ezért igyekeznek olyan megoldásokat találni, amelyek az emberektől minimális kompromisszumkészséget igényelnek. Barta Attila elmondta, hogy eleinte szkeptikusan fogadta az utántöltő ötletét, mert szerinte manapság az emberek az egyszerű és gyors megoldásokat szeretik, de miután meglátta, hogy a gép milyen gyorsan és hatékonyan működik, megváltozott a véleménye. Ónodi Eszter vallja, hogy minden, az ökológiai lábnyomunkat csökkentő lehetőséget ki kell használni, ő éppen ezért egyébként biciklivel közlekedik.

Az újratöltő automata használata egyszerű:

  1. A palackról le kell venni a kupakot.
  2. Az automata bal oldalán lévő eszköz segítségével a szórófejet is el kell távolítani.
  3. Be kell tenni a palackot a gép közepén lévő, egyértelmű helyre. Fontos, hogy a palack sérülésmentes legyen!
  4. Az elválasztó plexi védőfalat le kell húzni.
  5. Az automata vonalkódról felismeri, milyen palackot tettünk bele és aszerint tölti újra, amint az érintőképernyőn megerősítjük a töltési szándékot.
  6. A gép kb. 45 másodperc alatt újratölti a palackot.
  7. A művelet végeztével az automata zöld színűre vált, ki lehet venni a palackot.
  8. Az automata jobb oldalán kiadja a dezodor címkéjét, melyet rá kell ragasztani a palackra. Ez tartalmazza azt is, hanyadszor volt újratöltve a palack és a termék vonalkódját. (Egy palack ötször tölthető újra.)
  9. A szórófej és a kupak visszahelyezésével végződik a folyamat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here