A fagott, Vivaldi, Lakatos György és tanítványai…

0
400

Élmény volt a tegnap este a PostART-on

Sok kellemes programot láttak már a PostART szalonjának ódon falai és bútorai, de tegnap este Lakatos György  fagottművész és zeneakadémiai tanítványai ezek sorában a toplistára kerültek. A kalocsai születésű (ezt úgy tudtuk meg, hogy a vélhetően legtávolabbról érkező egyik néző onnan utazott ide hozzánk), de már jó ideje Budaörsön élő művész nemcsak a zenei tudásával, hanem közvetlen, információkban gazdag előadásmódjával is lebilincselte a hallgatóságát.

Igen jó belépőnek bizonyult, amikor a közönség soraiból jelentkező kisfiúval együtt összeszerelték a hangszert. Hiszen megismerhettük a fagott részeit, később a történetét is, és „bemelegítésül” az egykori Esti mese ismert szignálja után az öt növendék és mesterük sorban eljátszották Vivaldi fagottra írt műveit. Amiből 39-et írt a mintegy 300 éve élt zeneszerző – tudtuk meg. Majd szép lassan az is kiderült, milyen másként hallható akár ugyanaz a tétel egyik vagy másik előadótól (nem jobb vagy rosszabb, hanem más), vagy például más fúvókával, az egyik hangzása puhább, bársonyosabb, a másik keményebb esetleg gyorsabb. Összességében azonban „gyönyörű” – mondta egy hölgy a közönségből, amiért jutalmul cukorkát kapott, mint még sokan mások, főleg a fiatalabbak, akik aktívan közreműködtek az este folyamán.

Köszönet a zenei élményért a növendékeknek is, akikről biztosan hallunk még, ők: Kolozsi Laura, Nagy Sarolta, Paróczi Eszter, Török Anna és László András Benedek. Zongorán kísért Bárkányi Éva. 

ITT és ITT egy kicsit belehallgathatsz a koncertbe!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here