A tegnap megnyílt 10. Építész szüret az előző kilenc év összefoglalása

0
159
SONY DSC

 A város a Húsznegyven előtt kicsit más volt, mint amilyen a Húsznegyvennel együtt lett

Másfél hónaposra, több helyszínre tervezett programsorozat nyitánya volt tegnap este a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület szervezésében a Zichy Majorban az a kiállítás, ami Építész szüret 10. cím alatt az előző kilenc Építész szüretet és az éppen tíz éve alapított civilszervezet legfontosabb eseményeit foglalta össze tablókon.

Dobos Botond

Mint Dobos Botond az egyesület elnöke rövid köszöntőjében elmondta, a következő pár hétben lesz még Budaörs specifikus és általános témájú előadás, workshop és több különböző tematikájú városi séta. Ezekről a későbbiekben osztanak meg pontos információkat.

Vágó Csaba

Ami tehát most látható a Zichy majorban: hogy miként képzelte és képzeli el egy kisebb, budaörsi építész csapat Budaörsöt a jövőben, és persze azt is nyomon követhetjük, hogy mivel járulták eddig ők hozzá a helyi közösség életéhez. Erről – ahogy az elmúlt években is minden alkalommal, tegnap is – Vágó Csaba polgármesteri kabinet vezető mondott pár szót: „(…) Úgy kaptam a felkérést, hogy ez egy családias rendezvény lesz és mondjál két-három mondatot. (…) Vagyis rövid legyek. De nagyon nehéz röviden beszélni tíz évről. (…) A Húsznegyven olyan épületeket és szemléletet hozott a városba, illetve valósított meg, ami alapján a város a Húsznegyven előtt kicsit más volt, mint amilyen a Húsznegyvennel együtt lett. Néhány emblematikus épületet nyilván ki lehetne emelni ebből, de nem tudnék a teljes igényével mindent felsorolni. (…) Számos nívódíjat kapott. (…) Egyfelől ezt szeretném megköszönni.” Név szerint is kiemelve Gerzsenyi Juditnak, aki az egyesület motorja, (…)

Középen Gerzsenyi Judit, a Budaörsi Napló munkatársaival

Másfelől a kabinet vezető emlékeztetett arra, hogy a „megalakuláskor fiatal (nevetés!) építészek mennyit jártak a nyakunkra, hogy a városban élőkre gondolva miként lehetne a kihívásokra friss és innovatívabb válaszokat adni. (…)” Végül arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben miként sikerült felébreszteni az „alvó várost„, amiben nagy szerepe van a különböző civilszervezeteknek és városi intézménynek.

A kezdet 2014-ben

A megnyitón természetesen volt tortavágás is, hiszen a 10 év kerek évszám. Illetve aki ellátogat megnézni, a nagyterem után mindenképpen menjen át a mellette lévőkisterembe is, mert ott a Mini-Építész szüret termései láthatók, az egyesület nyári táboraiban és szakköri foglalkozásain készült alkotásokból, hogy a gyerekek miként képzelik el majdani házaikat, otthonaikat.

 

 

A program alatt a kellemes aláfestést Sárközi Edina az egykori budaörsi tehetségkutató felfedezettje biztosította.

 

Fotók: Hepke Kaszás Maja

Néhány korábbi tudósításunk:

Milyen lesz Budaörs 2040-ben? – kiállítás nyílt a Zichy majorban

Budaörs – a formálódó város

Megkezdődött a 4. Budaörsi Építész Szüret a Majorban

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here