Megkezdődött a 4. Budaörsi Építész Szüret a Majorban

0
1161

A 4. Budaörsi Építész Szüret több hetet felölelő programsorozata október 14-én, szombaton kezdődött a Zichy Majorban egy délutáni kiállítás megnyitójával.

A 4. Budaörsi Építész Szüretet a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Egyesülete szervezi. A rendezvénysorozat a 2017-es év építés- és településügyi változásait mutatja be, mégpedig úgy, hogy nem a részletekre, hanem a kapcsolatrendszerükre koncentrál, így az érdeklődők összefüggéseikben láthatják egy település életét és jövőjét meghatározó döntéseket, a folyamatok hierarchiáját és ezek egymásra gyakorolt hatását. A cél az, hogy átláthatóbb és érthetőbb legyen, milyen úton halad egy település, ezáltal pedig kiszélesednek a városról való gondolkodás határai is. A megnyitón Dr. Dobos Botond Zsolt, a kiállítás kurátora köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy immár negyedik alkalommal szervezhették meg az Építész Szüretet.

A jövő egyáltalán nem tekinthető kecsegtetőnek” – kezdte ugyanakkor beszédét Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője. A múltba tekintve megemlítette a Frankhegyet, amely anno Budaörs tüdejeként funkcionált, majd az 1980-as években üdülőövezetté nyilvánították és parcellázták, a beépülése pedig azóta is komoly problémákat vet fel. Kifejtette, hogy ma is hasonlóan negatív folyamatok zajlanak, ugyanis megnyirbálták a helyi, települési önkormányzatok jogköreit, azaz teljesen kivették az önkormányzatok kezéből azt a döntési lehetőséget, hogy megszabják, a település mely részére mi épülhet. A folyamat nagyon bürokratikussá és nehézkessé vált, és sokszor úgy hoznak meg a fejünk felett  döntéseket, hogy az íróasztal mögött ülő hivatalnokok k nem is látták, nem is ismerik az adott településrészt. Hozzátette, hogy az építésügyben már láthatóak a negatív tendenciák, amelyek miatt néhány éven belül településünk képe is teljesen más lesz. „Kérdés az, hogy ezt akarjuk-e?” – zárta beszédét.

A most nyílt kiállítás két teremben látható. Az egyikben Budaörs régi, több évtizedes helyi tervezetei láthatók, amelyeken nyomon követhető a város képének változása. A másikban az innovatív, jövőbe mutató tervezetek, valamint a meghívóban is említett új betűszók, mint például a TAK, vagyis Településképi Arculati Kézikönyv és a TKR, azaz a Településképi Rendelet részletes magyarázatai tanulmányozhatók.

Az Építész Szürethez kapcsolódóan egészen november 8-áig Budaörs specifikus és általános témájú előadásokon, valamint jövőkutató workshopon (október 26-án 18 órától) várják  az érdeklődőket a Zichy Majorba.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here