Ghymes koncert volt Budaörsön a látássérültekért

0
1455

Azt még korai lenne megmondani, hogy a ma esti jótékonysági koncert mennyivel járult hozzá a Buláke céljainak a megvalósulásához, de azt már tudjuk, hogy  Szarka Tamás és Szarka Gyula változatosan állította össze a másfél órás programot és a közönség jól érezte magát. 

Október 15-e a Fehér Bot Napja, ami 2005 óta, amikor a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) megalakult, Budaörsön is nevezetes ünnep. Kezdetben kisebb, majd kísérleteztek bállal és néhány éve jótékonysági koncert szervezésével szeretné Nyikes Fatime, az egyesület elnöke és csapata ezen a napon az emberek figyelmét felhívni a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére.

Tavaly az Omega koncert bevételéből tudták kiegészíteni a még hiányzó összeggel azt a pénzt, amennyiből megvásárolhatták az egyesület Patkó utca 7. szám alatti masszázsstúdiójának helyet adó ingatlant. Az idén, azaz október 14-én este a Ghymes koncert bevétele az október 1-jén megnyílt új rehabilitációs központ költségeihez járul hozzá. Azt még korai lenne megmondani, hogy mennyivel, hiszen egy jótékonysági koncert szervezésének is vannak költségei, de azt tudjuk, hogy ötszáz ülőhelyet alakítottak ki a budaörsi sportcsarnokban, ami megtelt, és persze azt is ki kell még számolni, hogy hányan vásárolták meg a drágább támogatói jegyet és kik kérték a kedvezményesebbet, tehát mennyi maradt ténylegesen az egyesület számláján.

„Hirtelen olyan sötét lett a nézőtéren, hogy úgy érzem magam itt a színpadon, mintha érzékenyítő programon lennék” – mondta este hét óra után pár perccel Wittinghoff Tamás polgármester. Maga mellett tudva a Buláke elnökét, akiről minden jót elmondott: munkatársaival a sorstársaikról gondoskodnak, munkalehetőséget teremtenek és példát mutatnak más civilszervezeteknek. A polgármester és Fatime is külön köszönetet mondott a Ghymesnek, hogy elvállalta a jótékonysági koncertet, és persze a közönségnek, akiknek – akár azért jöttek el, mert szeretik ezt a zenét, akár azért, hogy támogassák a Buláke céljait – kellemes estét kívántak.

Az volt. Több is, mint kellemes. Szarka Tamás és Szarka Gyula úgy állította össze a szombati budaörsi jótékonysági koncertjük másfél órás programját, hogy volt benne a magyarság tudatunkat erősítő nóta 1956-ról és a szabadságról, humoros, odamondogatós, például a zöld hajnalról, a vérről és a borról, a boszorkányról és a végére  mi mást hagytak volna, mint a Regét, és himnuszukat: a Kézfogást. Mindegyik számot nagy-nagy taps kísérte, és már az első félóra után olyan ütemesen, hogy az együttes frontembere meg is jegyezte, maradnak még  kicsit, ne aggódjunk.

E tudósításnak ugyan nem feladata a koncert értékelése, a dobszólót azért muszáj kiemelni, hiszen Varjú Attila sok-sok percen keresztül alighanem saját magát is extázisba ejtette. Továbbá a női vokált, akinek a hangja nagyszerűen kiegészítette Szarka Tamás jellegzetesen rekedtes énekét és jól átjött a hangszereken. Mivel a nevét nem találtuk meg a Ghymes hivatalos honlapján, remélhetően jól hallottuk és ő Horváth Martina.

Az biztos, hogy Fehér Bot Napja lesz majd 2018-ban is; és hogy a Buláke mivel ünnepli meg itt Budaörsön, bizonyára megtudjuk időben.

Fotók: Petőházi Emese