A szilveszteri pirotechnikai eszközök használatának sántító tiltásáról

0
542

A járványügyi korlátozások, beleértve a kijárási és csoportosulási tilalmat szilveszterkor is érvényesek lesznek. Ez a tény és a Magyar Közlönyben 2020. december 16-án megjelent rendeletek alapján úgy tűnt, hivatalosan betiltják idén az év végi tűzijátékok árusítását és azok felhasználását is.

Azonban a kormányrendeletben „elfelejtették” pontosítani, hogy ezt mikor, hol és hogyan tilos. A vásárlásra vonatkozó tilalomról kiderült a Telex oldalán, hogy tulajdonképpen csak a külön engedélyhez kötött ideiglenes árusítóhelyekről tilos árulni a pirotechnikai eszközöket, de egyébként is egy kiló terjedelemben szinte bárki tárolhat a kevésbé veszélyes tűzijáték fajtákból, úgyhogy azoknak, akik állandóan tárolnak ilyesmit, még venniük sem kell. Ahogy a rendőrség fogalmaz: „Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”

A felhasználásra vonatkozó tiltásról pedig kiderült, csak a 173/2011. (VIII. 24.) 104. § (1) c pontjában leírtak szerinti tiltást kell alapul venni, azaz magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot – nem használható fel.”

Tehát itt az említett időintervallumban történő tiltást csak a közterületekre kell értelmezni, ahogy e 2011-es kormányrendelet közli. Ezt a kiskaput lovagolták meg a durrogtatni vágyók, így idén a koronavírus általi korlátozásoknak – az előzetes ígérgetésekkel szemben – még annyi haszna sem lesz, hogy nyugodt lehessen a szilveszter.

 „A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.” Erősítette meg a rendőrség a kiskapu létezését a Telexnek, vagyis azt, hogy magánterületről egyes pirotechnikai eszközöket ugyanúgy lehet használni, mint az elmúlt esztendők szilveszterein, azaz továbbra is érvényes, hogy kizárólag december 28. és 31. között vásárolhatók pirotechnikai kellékek a kijelölt értékesítési pontokon, és felhasználni december 31-én este hat órától 1-jén reggel hat óráig lehet azokat.

Aki megszegi a még tiltónak számító szabályokat, az akár 150 ezer forint pénzbírságot is kaphat.

Az állattartók tehát idén is fokozott figyelemmel legyenek háziállataik iránt, ehhez néhány jótanácsot a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet blogján:

https://juttasshaza.blog.hu/2018/12/27/10_modszer_arra_ha_fel_a_kutyad_a_tuzijatektol

Aki tevékenyen részt kíván venni a durrogtatástól megrémült állatok mentésében, azok itt kapnak felvilágosítást: https://hu-hu.facebook.com/szilveszteriugyelet/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here