„A Nőverzumban senki sincs egyedül”

0
81

A Női Együttható nőknek szóló tréning és mentorprogram, amire a helyi közéletet alakító ötletekkel lehetett egy éve pályázni. A képzés gyakorlatilag befejeződött, de a létrejött közösség annál erősebb, mintsem hogy itt véget érjen a tagok között a kapcsolat, és ennek a látványos kifejeződése volt a szombati, első győri konferencia. Igen, cikkünknek, mint mindig, most is van budaörsi kötődése.

„Nőverzum konferencia” – erre szólt szombatra a meghívó, és bár nem egy helyi, budaörsi rendezvényről volt szó, úgy éreztem, hogy ott a helyem. A programok között ugyanis egy kiállítás megnyitó is szerepelt, amit Marcinka-Májer Emese – aki egyebek között – a Budaörsi NŐ közösség létrehozója nyitott meg (illetve, mint később kiderült, ő maga állította össze az anyagot is), és előzetesen annyit tudtam még, hogy érdekesnek ígérkező előadások és kerekasztal-beszélgetések lesznek a nők szerepéről társadalmunkban. Előre bocsátom: nem csalódtam. A nap végén új inspirációkkal töltekezve, nagyon szimpatikus embereket a szívembe zárva értem haza Győrből, pontosabban a Győr-Gyirmóton található, Sport és Wellness Hotelből. Nem mellesleg az ekkora már jobban megismert útitársaimmal az Emese által Budaörsről a konferenciára szervezett és vezetett kisbusszal mentünk és jöttünk, amihez adalék, hogy már úton voltunk, amikor Emese elmondta, hogy életében először ült a saját kisautójánál nagyobb jármű volánjánál.

És akkor menjünk vissza az elejére: a Női Együttható nőknek szóló tréning és mentorprogramra olyan ötletekkel lehetett egy éve pályázni, ami egy helyi közösség életében mértékadó lehet. Tavaly év elején indult, majd a nyáron választották ki a 28-29 nyertest (köztük Emesét) az ország különböző pontjairól és a két mentor Tétényi Éva építészmérnök, településtervező, ám, ahogy a legtöbben ismerik Esztergom volt polgármestere (ő vezette a győri konferenciát) és Huszár Daniella közgazdász, projektmenedzser volt.

A képzés gyakorlatilag befejeződött, de a létrejött közösség annál erősebb, mintsem hogy itt véget érjen a tagok között a kapcsolat, és ennek a látványos kifejeződése volt ez a mostani, első konferencia. Az első, de egészen biztosan, hogy nem az utolsó. A fő szervezője a koroncói Nagyné Csík Adrienn volt, aki közgazdász és az idegenforgalom területén dolgozik, így igazán közel állt hozzá a saját pályázatában szereplő projekt: a koroncói mesesétány. Igen, ugyanilyen lesz hamarosan Budaörsön Emesének köszönhetően, és mindkettő a Diósdiak Diósdért alapítvány Dió Döme mesesétányának a mintájára. Az ötletgazda család szintén eljött Győrbe, a mentorprogramban résztvevő Kiss-Bakucz Orsolya, akit férje és tinédzser fia és lánya kísért el, és mint megtudtuk, a sétáló is amolyan közös családi vállalkozás eredménye, hiszen mindenki hozzáadott valamit, a fiú az ötlet magját, hogy milyen jó lenne, ha az erdőben mesék szólnának, a kivitelezéshez apuka az informatikai szaktudását, a lányok pedig a szervezést, a mesék válogatását, felmondását. Az apukától a konferencia végén mi, résztvevők is kaptunk egy kis interaktív meglepetést, a Mesterséges Intelligenciával életre keltett BOB-ot.

De kanyarodjunk vissza az időrendhez: Tétényi Éva („minden, ami itt van szeretetből van, a közösségért”, illetve „a Nőverzumban senki sincs egyedül” – mondta) és a „műsoron kívül” érkezett dr. Szatmári Péter a Milton Friedman Egyetem rektorhelyettese köszöntője után az első pódiumbeszélgetésen a mesesétáló mellett megismerhettük Keglovich Ferencné Zita a győri Bababarátok Egyesület elnökének a történetét is. Ő a babakiállítás mellett mindenkit meghívott a szintén általa szervezett idén ősszel már 31. alkalommal sorra kerülő Barokk Esküvőre is.

Őket követte „Zöld utat az életnek!” címmel Zagyva Gabriella, az Európai Klímaegyezmény nagykövetének – és a Nőverzum alsómocsoládi tagjának – nagyon hasznos előadása, aki nem csak, sőt nem is elsősorban a meghívóban beígért zöldközösségekről beszélt, hanem igen érdekes párhuzamot vont az egyéni „kényszeres túlevés” és a társadalom kényszeres túlfogyasztása között. S vajon az a program, amivel ő maga több tíz kilogrammtól szabadult meg, alkalmazható lenne a globális fenntarthatóság érdekében? (Vele hamarosan találkozhatnak majd lapunk olvasói, az egészséges életmódról szóló sorozatunkban – a szerk.)

„Vállalkozz, avagy hogyan ne add fel nőként a célt, hogy saját vállalkozásod legyen.” Két kitartó, a céljait következetesen végig vivő, fiatal édesanya, akik korábban nem ismerték egymást, de ezen a pódiumbeszélgetésen kiderült, hogy milyen sok mindenben azonos a gondolkodásuk: Török-Mezei Beatrix a szomódi „A mi Kisházunk” vendégház és Csapó Krisztina a koroncói Korcal Tábor szervezője és vezetője, a Korcal Faházak és rendezvény helyszín egyik tulajdonosa. „Ha a környezetedben nem hisznek benned, higgy te saját magadban” – fogalmazta meg Bea alighanem a konferencia egyik legfontosabb üzenetét.

Már-már kicsit elfáradva fogadtuk Ferik Andrea, a balatonkenesei Holdudvar női kör vezetőjének a „receptjét”, hogy miként hozható létre a fenntartható női klub. Majd egy kisebb szünet után Knausz Lizzie színházi szaknevelő és tanítványai bepillantást engedtek az Okuláré Projekt felolvasó színház munkájába. Bereczk Imola (aki szintén eljött a konferenciára) „Két perc” című drámáját adták elő, egy fiatal nőről, aki az élete különböző sorsfordító pillanataiban szembesül vele és reagálja le, hogy pozitív vagy negatív lesz-e a terhességi tesztje. A mintegy negyedórás előadás után röviden meg is beszélhettük a látottakat, ahogy azt egyébként az Okuláré Projekt minden előadása után megteszik.

Végül egy mondat a vándorkiállításról, ami még az idén Budaörsre is megérkezik: a tablók a Nőverzum, illetve a Női Együttható program tagjait mutatják be, kicsit hasonlóan ahhoz, de kevesebb fotóval, ahogy azt Marcinka-Májer Emese 2015-től öt éven keresztül a BudaörsiNŐ kiállításokon tette.

Bővebben: http://www.facebook.com/szupererod

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here