A mozgáskorlátozott egyesület fiatalít

0
1053

Közös ebéddel nyitották az évet

A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete Budaörs legrégebbi civilszervezete. Évről évre egy évnyitó ebéddel köszöntik a tagságot a Szikla borozóban egy finom gulyáslevessel és a vendéglő specialitásával, a forró, töltött lekváros kiflivel. Idén is így volt ez, múlt hét péntek délben. Fodorné Judit 2016 január óta az egyesület elnöke, vele beszélgettünk.

  • Hogy sikerült az idei évnyitó ebéd?

Szép számmal összejöttünk, de sajnos az önkormányzattól senki nem tudott eljönni, Kövesdi Gabriella a szociális és egészségügyi iroda vezetője egy értekezlet miatt mondta le. Támogatóink közül Feldhoffer József virágboltost köszönhettük, illetve Törő Tibornét és Róth Istvánt. És velünk voltak és jól érezték magukat a fiatalok is a gondozóik kíséretében a budaörsi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonából. (További képek az ebédről ITT.)

  • Ha már őket említette: tavaly célként jelölte meg a tagság fiatalítását. Sikerült?

Ez a folyamat elindult és már a környező településekről is jelentkeznek fiatal mozgássérültek, mert hallották a jó hírünket. Mivel minden évben március közepéig lehet beiratkozni, a végső számot még nem tudom, de a korábbi tagok több mint fele már megújította erre az évre a tagságát és jöttek újak is. Biztos, hogy több mint száz fő felett leszünk.

  • A másik tavalyi fő cél az akadálymentesítés folytatása volt a városban.

A korábbi kéréseink jelentős részének már akkor eleget tett az önkormányzat, és sikerült az említett hiányosságokat is pótolni, például az orvos rendelőnél vagy a nyugdíjas háznál.

  • Hogy vált be az új nyugdíjas ház?

Tényleg minden igényt kielégít. Simon Erikának, az üzemeltető művelődési ház igazgatójának ezúton is szeretnék köszönetet mondani a munkájukért. Mi, tehát a Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete minden kedden délután háromtól hatig használhatjuk a nagytermet, ekkor van a klubnapunk. Az épületet négy nyugdíjklub vehette birtokba, de időnként itt tartja a nagyobb rendezvényeit a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete is, illetve számítógépes tanfolyamokat szervezett ide a művelődési ház az időseknek. Az épület tehát jól hasznosul.

  • Érdekes, hogy ezt mondja, ugyanis éppen a napokban kereste meg szerkesztőségünket egy újonnan alakult nyugdíjas bridzsklub, hogy járjunk utána, őket vajon miért nem engedik be a nyugdíjas házba.

Az önkormányzat ezt a korábban meglévő nyugdíjas szervezeteknek építtette, aminek hosszú a története, ezért itt nem mennék bele. Amikor a bridzsklub jelentkezett, hogy ők is ide jönnének, a polgármesteri hivataltól megkerestek bennünket, hogy mit szólunk hozzá. Enyhén szólva nem örülnénk neki, ha bővülne a kör, mert a raktárhelyiség így is kicsi, a bridzseseknek ráadásul plusz asztalok, eszközök kellenének, a nagytermet pedig kihasználjuk. Tehát nem szeretnénk újabb szervezetet befogadni, de hozzánk és a meglévő nyugdíjas szervezetekhez bárki csatlakozhat.

  • A klubnapokon kívül milyen egyéb terveik vannak 2019-re?

A hagyományokhoz híven szeretnénk a gyógyfürdőket közösen meglátogatni. Mivel az országos szervezetünktől, a MEOSZ-tól is nyertünk támogatást, a szokásos Agárd mellett  új helyet is keresünk. Ősszel biztos megint megyünk Ceglédbercelre, ahol útközben egy szőlészetben vásárolunk meggyet. A kirándulásokra az egyesület az önkormányzati támogatást pályázatokkal egészíti ki és a tagoknak a teljes költség mintegy 10 százalékát kell hozzátenni, ami általában az ételt fedezi, a belépőt és az útiköltséget az egyesület állja. És természetesen idén is lesz Empátia nap, szeptember vége felé. A tavalyi nagyon jól sikerült, ami igazolta, hogy ennek is elsősorban a szórakozásról kell szólnia, vidám műsorral, és talán lesz előtte egy prevenciós előadás.

  • A mozgáskorlátozottak egyesületének a már említett napközi otthon mellett igen szoros a munkakapcsolata a többi budaörsi társegyesülettel.

Igen, a látássérültekkel és a nyugdíjas klubokkal, a tagság között átjárás is van. És 2017-ben az országos mozgáskorlátozott egyesülethez is csatlakoztunk, de az önállóságunk megtartásával lett szorosabb velük a kapcsolat. Ezek az együttműködések továbbra is fontosak.

  • Végül, mik az egyesület és az ön személyes céljai 2019-re?

Ahogy tavaly is mondtam, az egyesület maradjon erős, folytatódjon a fiatalítás. A saját életemben befejeztük a házunk építését, ami öröm, de az egészségi állapotom sajnos tovább romlott és hét igen megterhelő bizottsági vizsgálaton vagyok túl. A rokkantsági fokozatom 35 százalékról 51 százalékra változott, ezért sajnos a munkahelyemet is fel kellett adnom és – számomra érthetetlen okból – korlátozták a jogosítványomat.

  • Ez szomorú. De hogy lássuk meg benne a jót: talán így több ideje jut a jövőben az egyesületre, ez lehet mostantól a munkája.

Végül is, igen. Szeretem ezt a csoportot, a tagjainkat, és jó érzéssel tölt el, hogy szükségük van rám és persze nekem rájuk. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak mélypontok, amikor egyik-másik tag elégedetlen velem, aminek hangot ad. A legutóbbi zenei rendezvényen beszélgettünk erről, és az idő majd eldönti, hogy sikeresen kezelem-e a kritikát.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here