Ma van a 30. „A magyar kultúra napja” – filmvetítés lesz a PostART-on

0
765

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, tehát az idei már a 30. Voltak évek, amikor nagyobb visszhangot kapott és országszerte különleges programokkal készültek rá. És  – ahogy idén is – voltak évek, amikor kevésbé került előtérbe. Ma Budaörsön a PostART-on hirdettek meg ebből az alkalomból egy közös mozizást, a kultikus „A tizedes meg a többiek”-et vetítik 19,30-tól.

Miért pont január 22? Mert a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc  1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A magyar kultúrának egy külön nap szentelése Fasang Árpád zongoraművész ötlete volt 1985-ben, de végül is az első megünneplésre az Hazafias Népfront Országos Tanácsa tette meg az első felhívást 1988. december végén.

Miért ünnepeljük meg a magyar kultúrát? Mert a megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk (politikai felhangok nélkül!) kulturális gyökereinknek? És megbecsüljük az értékeinket? Továbbá azokat, akiknek ezeket köszönhetjük? Beleértve a művészek mellett a pedagógusokat, akik őket elindították az úton? Pont helyett azért van ezen mondatok végén kérdőjel, mert bár a céllal mindenki egyetért, a megbecsülés módját és hogy kik méltók a megbecsülésre, sokan, különféle módon értelmezik.

A mai emléknapon Budaörsön két kulturális eseményt tudunk kiemelni:

19:30 Filmvetítés: A tizedes meg a többiek // Magyar Kultúra Napja – PostART (A filmről: ITT)


15:00–17:00 Roland Schimmelpfennig: Az arab éjszaka – Budaörsi Latinovits Színház  előadása (A bemutatóról ITT írtunk.)