A megfelelő szék nagy segítséget jelent

0
214

Felnőttek körében nem szorul bemutatásra sem a derék-, sem a hátfájdalom, amik mára gyakorlatilag népbetegségnek számítanak, de legalábbis a lakosság jelentős részét érintő problémának. Ennek oka abban rejlik, hogy az irodai munkák javát ülve végezzük, és tesszük ezt hosszú órákon keresztül minden nap, miközben az emberi test nem erre a pozícióra lett tervezve. A mozgásszegény életmód és az ülőmunka együttesen pedig megbosszulja magát.

Mit tehetünk ellene?

Ha van lehetőségünk, akkor célszerű elsőként az irodaszék cseréjét megfontolóra venni. Közel sem mindegy ugyanis, hogy az ülőalkalmatosság, amin a napunk legnagyobb részét töltjük, milyen kialakítású. Itt a legfőbb szempontok, amiket figyelembe kell venni az egészséges ülés érdekében, a háttámla, az állítható magasság, a karfa és az ülőlap – tehát lényegében a szék maga. Azt viszont tudnunk kell, hogy a legtökéletesebb szék sem old meg mindent, mivel egyéb tényezőknek is szerepe van a fájdalom kialakulásában.

Egészségesen ülni?

A megfelelő pozíció megtalálását nem csak a széknek köszönhetjük, ügyelnünk kell a kéztartásunkra, a megfelelő magasságra, illetve a testtartásunkra is. Ideális esetben a térdünk és a csípőnk egy vonalban van, a talpunk a földön, a lábszárunk merőleges a padlóval; a térdhajlatunkat pedig nem vágja, nyomja az ülőfelület, elég hely van az asztal alatt ahhoz, hogy kényelmesen mozogjon a lábunk. Az asztal kicsit alacsonyabban legyen, mint az alkarunk, amit a karfán, illetve a testünk mellett kényelmesen tudunk tartani. Fontos, hogy a hátunk kellő alátámasztást kapjon, erről gondoskodik a szék támlája. Nyakunkat is kíméljük, ezt úgy tehetjük meg, ha a monitor megfelelő magasságban van, ami azt jelenti, hogy a monitor közepe nagyjából szemünk magasságában van. Semmilyen eszköz nem képes helyettesíteni azokat a néhány perces közbeiktatott szüneteket, amik során kisebb sétákat téve pezsdíthetjük fel némileg a vérkeringésünket.

Az RS Bútor kínálatában biztosan találunk ilyen széket, az áruház a Pólus Centerben most már a Media Markt-on belül is megtalálható Konyhastúdiójával. De persze legegyszerűbb a budaörsi RS Bútoráruházat választani a személyes vásárláshoz, illetve az RS.hu webáruház az ország egész területére kiszállít.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here