Ingatlanpiac: közel 800 ezer forint az átlagos négyzetméterár Budaörsön

0
269

A pandémiás időszak után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció az agglomeráció kínálati árait is erőteljesen érintette. Az eltelt kilenc hónap alatt – a hirdetési portál által rögzített adatok szerint – közel két számjegyű a növekedés mértéke a használt lakóingatlanok esetében Budaörsön, az aktuális kínálati árak közel 800 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat mutatnak. Milyen kínálati árak jellemzik most a budaörsi ingatlanpiacot és milyen tendenciák várhatók a jövőben a hazai ingatlanpiac egészét tekintve?

Átlagosan 8%-kal drágultak a használt ingatlanok az év eleje óta

A Budaörsön eladásra kínált használt ingatlanok egy négyzetméterre jutó átlagára 2021. január és szeptember között több, mint 8%-kal nőtt – derül ki az ingatlannet.hu hirdetési portál friss elemzéséből. A szeptemberben rögzített adatok alapján az egy négyzetméterre jutó átlagár a helyi használtingatlan-piacon 760 ezer forint volt, csaknem 60 ezer forinttal drágább, mint az év első három hónapjában. A drágulás eredményeképp ingatlan vásárlás során a vételár akár 6 millió forinttal is több lehet, mint az idei év első negyedévében.

A családi házak 8,6%-kal, míg a lakások 5,7%-kal drágultak átlagosan az idén

Az országos trendforduló a budaörsi használtingatlan-piacon is nyomot hagyott, hiszen a családi házak rekordszintű áremelkedése ment végbe az elmúlt kilenc hónap alatt. A településen meghirdetett családi házak átlagos, alku előtti ára a hirdetési portál adatbázisa szerint ez év január és szeptember között 8,6%-kal nőtt, ezzel már csak karnyújtásnyira a 700 ezer forintos átlagos négyzetméter árra emelkedve. Az egy négyzetméterre jutó áremelkedés átlagosan 55 ezer forint, ami a vételárat akár 5-6 millió forinttal is megemelheti az év eleji kínálati árakhoz mérten.

A használtlakás-piacon az áremelkedés mértéke a rögzített adatok alapján az egy négyzetméterre jutó átlagárak esetén 5,7%. Ezen belül a téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 10,4%-kal, míg a panellakásoké 1,1%-kal nőtt január és szeptember között. A téglalakások rohamos ütemű drágulásának eredményeként az átlagos négyzetméterár átlépte a – szintén lélektani – 900 ezer forintos határt. A vizsgált időszak alatt a téglalakások kínálati ára átlagosan 1,3%-kal nőtt havonta. A téglalakások piacát inkább a stagnáló tendencia jellemzi, az átlagos négyzetméterár január és szeptember között 663 ezer forint volt.

Tovább drágulhat a hazai ingatlanpiac?

Egyes ingatlanpiaci előrejelzések szerint marad a dráguló tendencia a hazai ingatlanpiacon, de az emelkedés üteme lassíthat az eltelt időszakhoz képest. A drágulás mértéke továbbra is a nagyobb városok és megyeszékhelyek esetében nőhet, ám a fővárosi ingatlanpiacon is lendületet vehet a kínálati árak emelkedésének üteme.

Ami a budapesti ingatlanpiacot illeti, a legdinamikusabban a külső kerületekben és az agglomeráció településein emelkedtek a kínálati árak az idei évben, ez csökkentette az árkülönbséget a főváros belső kerületeihez mérten, azonban a drágulás nem áll meg az előrejelzések szerint.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here