Frissítve: péntek reggel elvitték a szemetet! – A fővárosi kukások sztrájkja Budaörsöt is érinti

0
441

Ma, azaz péntek reggel Budaörsön is elvitték az FKF dolgozói a kukákból a szemetet. Hogy a fővárosnak sikerült megállapodnia a sztrájkolókkal, azt tegnap este először Karácsony Gergely osztotta meg a közösségi oldalán, majd megjelent a hivatalos közlemény is, amit közzétett az országos sajtó is.

A budaörsi önkormányzat péntek délelőtti közleménye:

❗️Újraindult a hulladékszállítás❗️

Tisztelt Budaörsiek!
Az elmúlt napok szállítási munkabeszüntetése megnyugtató módon rendeződött.
A budaörsi szállításért felelős járatok elkezdték a munkát a város területén.
A Budapesti Közművek Zrt. tájékoztatása alapján, az elmaradt szállításokat folyamatosan pótolják.
‼️Kérik a T. Ügyfeleket, hogy akinek szerdára vagy csütörtökre esett volna a hulladékszállítás, hagyja kint az edény(eke)t, vagy amennyiben visszahúzták az ingatlanba, tegyék ki újra, az ürítés megszokott helyére.
Amennyiben többlethulladéka keletkezett, a jövő hét végéig bármilyen bekötött szájú zsákban (szelektív esetében lehetőleg átlátszó falúban) elszállítják azt.
Köszönjük türelmüket és együttműködésüket!

 

Frissítés péntek reggel! Ma és holnap Budaörsön elvileg mindent pótolnak a szemétszállítók, legyen kinn a kommunális kuka. Visszafele haladnak időben, tehát ma viszik a pénteken esedékes helyekről, illetve a csütörtökit, holnap terv szerint a szerdait, például Kamaraerdőről. A szelektív és zöld hulladékot egyelőre most nem gyűjtik be, azt később pótolják – tájékoztatott Székelyné Szatmári Csillaa budaörsi önkormányzat illetékes munkatársa.

Sajtóközlemény, 2022.10.06.

BKM
Sajtóközlemény, 2022.10.06.

 

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról

Mint ismeretes, a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a Társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

A Budapesti Közművek megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési rezsi válságban. Ezért már kedd óta folyamatosan intenzív egyeztetések zajlottak az érintett munkavállalókkal annak érdekében, hogy a súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

A megállapodásban foglalt főbb elemek:

A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200.000,-Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.

A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120.000,-Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.

A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.

A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.

A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani. Az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is.

A megállapodás kapcsán a Budapesti Közművek kiemelte, hogy nagyra értékeli a munkavállalói kollektíva és a kijelölt munkavállalói képviselők konstruktív hozzáállását, továbbá a HVDSZ 2000 szakszervezet koordináló szerepét a tárgyalások során, – mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elhúzódó vita esetén rendkívül súlyos következményekkel járó munkabeszüntetés mielőbb lezáruljon.

A HVDSZ 2000 megítélése szerint ugyanakkor a megállapodás létrejöttében komoly szerepet játszott a munkáltató Budapesti Közművek részéről tanúsított szociális érzékenység, és a munkavállalók kritikus helyzetének felismerése. Ennek részeként, a munkavállalói visszajelzéseket megerősítve értékelték, hogy a BKM vezérigazgatója vállalt egy napi hulladékbegyűjtési feladatellátást, – ezzel is elismerve a rendkívül megterhelő dolgozói teljesítményt.

A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a Főváros lakosságának, és intézményeinek türelmét, amíg a három napos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll. 

Budapest, 2022. október 6.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.                                                                                    HVDSZ 2000 Szakszervezet

FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

Előzmények:

A polgármesteri hivatal közleménye

Tisztelt Budaörsiek!
‼️Bizonyára Önök is értesültek róla, hogy Budapesten a hulladékszállítást végző dolgozók bejelentés nélküli sztrájkba kezdtek.
A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkavállalói ugyanis október 4-én nem vették fel a munkát, a sztrájk alapja a drasztikusan megnőtt infláció és rezsiköltségek miatti béremelési igény.
Nehezíti a szemétszállító cég dolgát az is, hogy a lakosság által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem hozzá folynak be, hanem az NHKV Zrt.-hez. Az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest több milliárd forinttal kevesebb forrás jutott az FKF tevékenységének finanszírozására.
A sztrájk a budaörsi szemétszállítást is érinti, bizonytalan ideig ezért elmarad Budaörsön a hulladék begyűjtése és elszállítása.
A város önkormányzata tárgyalásokat folytat a BKM Zrt-vel – mely maga is keresi a megoldást – a helyzet sürgős rendezése érdekében.
Addig is, amíg a szolgáltatás helyreáll, az Önök segítségét kérjük annak érdekében, hogy városunkat ne öntse el a szemét. Kérjük Önöket, hogy az ingatlanoknál keletkező zöld- és szelektív  hulladékot ne helyezzék ki az ingatlan elé; a városban található szelektív szigetekre és üveggyűjtő pontokra ne helyezzenek el szelektív, illetve egyéb hulladékot;
a családi házas övezetekben, illetve mindenütt, ahol udvar és/vagy kert áll rendelkezésre, a kommunális hulladékot – amennyire az biztonságosan lehetséges – a szolgáltatás helyreállításáig ideiglenesen tárolják az udvaron/kerten belül.
A magunk részéről igyekszünk mindent megtenni a helyzet rendezése érdekében, a város erőforrásait is bevonva.
Kérjük a felmerült helyzettel kapcsolatos megértésüket és türelmüket!

A szolgáltató tájékoztatása

Munkabeszüntetés

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban ma reggel előzetes bejelentés nélküli, a köznyelvben ún. vadsztrájknak nevezett munkabeszüntetés kezdődött. A Társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette.

A Fővárosi Önkormányzat és az érintett két reprezentatív szakszervezet 2021. júniusában Bérpolitikai Megállapodást kötött, amely az összes Fővárosi Önkormányzati érdekkörbe tartozó munkavállalóra vonatkozik. A megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is 15% átlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel. A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait. Amennyiben ez nem történik meg, a budapestiek rövid időn belül meg fogják szenvedni a hulladékszállítás leállását.

A fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul a Társasághoz. A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 Mrd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

Budapest, 2022. október 4.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FKF Hulladékgazdálkodási Divízió

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here