A kárpitozott térelválasztók

0
485
Offisolution „Irodában otthon” 7. rész

A nyitott, közös irodatereknek számos előnyük mellett hátrányuk, hogy nincs a munkatársaknak saját terük. Vagy mégis kialakítható? Bőhm Zoltán Ákos, akinek öt éve alapított saját irodabútor kereskedő vállalkozását áprilisban mutattuk be, ezúttal a térelválasztókról írt nekünk.

A korai irodakialakítások jellemzően folyosókra, szobákra tagozódtak, melyeket épített falakkal választottak el. Ezek az elrendezések tükrözték a kor tipikus szervezeti felépítéseit, annak előnyeivel és hátrányaival együtt. Napjainkban a szervezeti felépítések sokfélék, egymástól eltérőek, sokszínűek lehetnek az adott tevékenység vagy akár szervezeti igénytől függően. Ennek eredményeként egyre gyakrabban alakítanak ki a beruházók, üzemeltetők nyitott, közös irodatereket, úgynevezett ‘openspace’ irodákat. Ezek előnye, hogy a munkatársak közösségben dolgozhatnak, megteremtve a hatékony kommunikációt, és a csoportmunka lehetőségét. Ugyanakkor hátrányokkal is jár, mert akarva-akaratlanul zavarják egymást a munkavégzésben a kollégák a személyes tér hiánya miatt. Erre kínálnak megoldást a gyártók különféle térelválasztó technikákkal, melyek lehetnek egyszerű térbe állítható, megfelelő magasságú szekrények, paravánok, üvegfalak vagy akár mobilfal rendszerek. Ezekkel elérhető, hogy a felhasználó cég teljes mértékben a saját igényeire szabhassa a rendelkezésére álló teret, kollégáinak a kommunikációját, a kor követelményeinek megfelelő minőségben és dizájnnal.

A munkaállomások elválasztására szolgáló, különböző szövetekkel kárpitozott paravánok lehetnek szabadon állók, akár görgőkkel ellátottak, födémre függesztettek, vagy asztalra rögzítettek. Közös jellemzőjük, hogy méreteiket és elhelyezkedésüket könnyedén változtathatjuk úgy, hogy a kollégák személyes tere megmaradjon, de amennyiben kommunikálni szeretnének egymással, szemkontaktust tudjanak kialakítani – akár csak székükben felegyenesedve.

További előnyei ezeknek a termékeknek a kárpitok és színek széles választéka, ezáltal jól illeszthetőek a cégek arculatához. Ugyanakkor a legfontosabb jellemzőjük az akusztikus tulajdonságaik, amiről a következő részben lesz szó.

Folytatjuk.

A sorozat korábbi cikkei ITT érhetők el.

Bőhm Zoltán Ákos

Internet: offisolution.hu

Telefon: +36 70/397-0693

E-mail: iroda@offisolution.hu

vagy: bohm.zoltan@offisolution.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here