A kandalló és a kályha veszélyes üzem!

0
356

Fatüzelésű kályhák és kandallók telepítésével kapcsolatos tudnivalók

Egyre többen kívánnak áttérni a következő fűtési szezonig a fával való tüzelésre a néhány hete bejelentett gáz- és villanyáram emelkedés miatt. Budaörs önkormányzatának honlapján az alábbi tájékoztató cikk jelent meg, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a kandalló és a kályha veszélyes üzem!

A hibás, szakszerűtlen kivitelezés eredménye épülettűz, anyagi károk és személyi sérülések lehetnek.

Ne kockáztassa családja életét, ne szennyezze környezetét!

1. Kandallót szabályszerűen kizárólag olyan személy építhet aki, rendelkezik kandallóépítő szakmunkás bizonyítvánnyal, a munkájáról kivitelezői nyilatkozatot ad és számlaképes.

2. A kémények kivitelezésére is szigorú építési szabályok vonatkoznak. /253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet [ OTÉK ]/

szabálytalanul megépített kémény életveszélyes, füstmérgezés és kéménytűz is előfordulhat. Továbbá fokozottan jelentkezik a füstképződés, levegőszennyezés. A Katasztrófavédelem hatósági eljárást indít a szabálytalan kémények és tüzelőberendezések miatt.

3. A beltéri tüzelőberendezésekben a kezeletlen fa és a papír kivételével TILOS minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék (pl. gombaölőszerrel kezelt lécek, gerendák),
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

A felsoroltak elégetéskor káros, súlyosan mérgező anyagok kerülnek a levegőbe és a lakóház belső terébe is beszivároghatnak. Az ilyen hulladékok tüzelése veszélyes.

4. Magánszemélyek részére a kéményellenőrzés díjmentesen kérhető, melyet érdemes legalább 2 évente, lehetőleg fűtési időszakon kívül elvégeztetni. https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

5. Megbízható helyről, száraz tűzifával ajánlott fűteni, szárazon kell tartani a tüzelőt, tető alatt, különben romlik a hatásfok és nő a légszennyezés.

Ha nem légszáraz fával fűtünk, akkor a meleg jelentős része a kéményen távozik a vízzel, illetve a vízből keletkezett gőzzel. Ráadásul a rossz égés következtében a kémény elkátrányosodik.

További hasznos információk: http://www.futsokosankampany.hu/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here