A jövőévi adóváltozásokról döntött a parlament

0
909

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot, ami számos, az adózókra kedvező változást hoz 2018. januártól.

A parlament tegnap elfogadta a 2018. januárjától érvényes adócsomagot. Néhány fontosabb változás:

Az internet, a hal és a sertésbelsőség áfa kulcsa 5 százalék csökken.

A fizető vendéglátók a jelenlegi egy helyett három lakásig vagy üdülőig választhatják a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító tételes átalányadót, amely szobánként évi 38 400 forint.

Az ingatlant hosszú távon bérbeadóknak nem kell majd az egymillió forintot meghaladó jövedelem után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetniük, 15 százalékos személyi jövedelemadót azonban igen.

Egyes szociális ellátásokra (például a közgyógyellátásra, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre) 5 százalék ponttal megemelték a maximális jövedelemhatárt, így többen lesznek ezekre jogosultak.

A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel.

A foglalkoztatási törvény módosításával lehetővé tették a kormányhivatalok állásbörzéinek elszámolását a foglalkoztatási alap terhére.

Létrejön az önálló szerencsejáték-felügyeleti hatóság is; a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatáskörök megoszlanak az adópolitikáért felelős miniszter, valamint a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter között. Előbbi a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos teendőket, utóbbi a felügyeletet végzi majd, továbbá irányítja a hatóságot.

Az államháztartási törvényben kiterjesztették a központi illetményszámítás szabályait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra.

Az egyesülési jogról és a civilek támogatásáról szóló jogszabály is módosult, ebben pontosították egyebek mellett a közhasznúság szempontjait. 

Egy új, integrált informatikai rendszer miatt szükséges források megteremtése érdekében módosították a bírósági végrehajtásról szóló jogszabályt is.

Egyszerűsítették a devizában kibocsátott állampapírok belföldi elszámolásának szabályait, továbbá pontosították az Eximbank tevékenységi körét, így az a továbbiakban bel- és külföldi kockázati- és magántőkealap is alapíthat vagy csatlakozhat ilyenhez tőkebefektetésen keresztül.

A találmányok szabadalmi oltalmáról szóló jogszabály kiegészítése nyomán adókedvezményt érhetnek el a korai fázisban lévő vállalkozások.

A ház rögzítette a vendégoktatói ösztöndíjprogram szabályozásának részleteit, továbbá egyszerűsítette és átláthatóbbá tette az engedélyezési eljárásokat a haditechnikai berendezések gyártásáról szóló jogszabályban.

Forrás: adonet.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here