A hallás nem játék

0
185

Sokan csak legyintenek egyet, amikor a hallásproblémákról olvasnak. „Vannak ennél fontosabb dolgok, most ez a legkisebb problémám. Valahogy megvoltam eddig is, megleszek valahogy ezután is” – gondolják magukban. Aztán egyszer csak megtörténik a baj. A hallásproblémák kezelését ugyanis nem lehet halogatni.

Az utóbbi években ellepték a hazai sajtót a hallással foglalkozó anyagok – nem véletlenül. Korábbi kutatások szerint a lakosság 10%-ának valamilyen mértékű halláscsökkenése van, de az érintetteknek csupán a 10-25%-a fordul hallásspecialistához, és kezelteti a hallásproblémáját valamilyen formában. „Sokféle szűrésen vesznek részt a magyarországi lakosok. Nagyon helyesen eljárnak tüdőszűrésre, rákszűrésre, próbálják megelőzni a bajt. De mi a helyzet, ha a látásunkról, a hallásunkról vagy éppen a fogunkról van szó? Ugyanolyan gyakran keressük fel megelőzési céllal a megfelelő egészségügyi központot vagy csak akkor megyünk, ha valami akut problémánk van?”– teszi fel a költői kérdést Dr. Karosi Tamás fül-orr-gégész, egyetemi docens, főosztályvezető. Szerte a világon számos híresség gondolja azt, hogy a hallásproblémákat nem lehet a szőnyeg alá söpörni: így a Dallas sorozat Bobby Ewing-ját alakító Patrick Duffy, az Oscar-díjas Jodie Foster, vagy a Grammy-díjas énekes, Sting is. A pozitív változás Magyarországon is elkezdődött. „A hallókészülékek elfogadottsága érezhetően javult az elmúlt években. Egyre többen gondolják úgy, hogy ha már a hallásproblémájuk olyan mértékűvé vált, ami már nem csak a panaszost, hanem a környezetét is zavarja, akkor tesznek is azért, hogy javítsanak az állapotukon. Gondoljunk csak a hatalmas hangerőn hallgatott televíziókra vagy rádiókra” – mondja Dr. Karosi Tamás fül-orr-gégész, egyetemi docens, főosztályvezető. A társas kapcsolatokban jelentkező kellemetlenségeken kívül sokkal nagyobb problémák is adódhatnak a nem kezelt halláspanaszok miatt. A megnövekedett és felgyorsult járműforgalom következtében az autóvezetés és a gyalogosként való közlekedés egyaránt maximális odafigyelést igényel. A járdáról lelépve érzékelnünk kell, hogy milyen irányból jönnek az autók, a buszok vagy éppen a kerékpárosok. Ahhoz, hogy ezt meg tudjunk állapítani, működnie kell az úgynevezett irányhallásunknak. Ennek alapvető feltétele pedig az, hogy mindkét fülünkkel jól halljunk. Tény: számos kisebb-nagyobb baleset elkerülhető lenne, ha a hallásproblémák kezelve lennének. „Nem szabad, hogy valaki azért döntsön úgy, hogy nem használ hallókészüléket, mert szégyelli azt. A hallás nem játék, a hallásproblémákat komolyan kell venni, és minél hamarabb kezelni kell őket” – hívja fel a figyelmet a főosztályvezető orvos.

Az Amplifon Hallásközpontokban a teljes körű, ingyenes hallásvizsgálat mellett lehetőséget biztosítanak arra, hogy a világ vezető hallókészülék gyártóinak a termékeit kipróbáljuk és akár otthoni környezetben teszteljük. A vizsgálatokra nem kell várni, hiszen mindenki időpontot kap, és személyre szabott ellátásban részesül. Érdemes tehát most bejelentkezni! Bejelentkezéshez hívja a cikk melletti hirdetésben található telefonszámok valamelyikét. A budaörsi hallásközpont telefonszáma: 06 23 428 255

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here