A fül-orr-gégészet nagyüzem

0
571

Bemutatkoznak a szakrendelések 2. rész

Egy-két napos légúti panaszokkal még ne, több héten át elhúzódó tünetekkel viszont feltétlenül keressük fel háziorvosunkat vagy a fül-orr gégészetet – tanácsolja dr. Beke Zsuzsanna, aki tizennégy éve dolgozik a Budaörsi Egészségügyi Központban. Az övé az egyik legleterheltebb terület a járóbeteg ellátásban. Miért? Cikkünkből kiderül.


Fül, orr, arcüreg, garat, gége, nyálmirigyek, pajzsmirigy, a fejen és a nyakon található
nyirokcsomók – e létfontosságú szervek megbetegedéseivel foglalkozik a fül-orr-gégészet.
Mennyire gyakoriak ezek a problémák? 2018–2019-ben évente több mint kilencezer fő, az összes páciens 5,9 százaléka ezt a szakrendelést kereste fel a budaörsi járóbeteg ellátásban. A koronavírus-járvány miatt azután sokan távol maradtak, megjelentek viszont új betegek a COVID gyakran elhúzódó, illetve visszamaradó tüneteivel: krónikus köhögéssel, szaglásvesztéssel.

A fül-orr-gégészeti ellátás nem beutalóköteles. Ennek logikus hátulütője, hogy olyanok is felkeresik, akiket háziorvosuk saját hatáskörben ugyanolyan jól el tudna látni, vagy a megfelelő diagnózissal másik szakrendelésre irányítana. Helyszíni várakozásra a
betegeknek azért is számítaniuk kell, mert a szakma sokrétűsége miatt az egy betegre
fordított idő jószerivel kalkulálhatatlan, néhány perctől fél óráig is terjedhet, így az időpontra hívás nem jön szóba. Sürgős esetek is elképzelhetők: a vérzéssel, fulladásos tünetekkel érkezőket nyilván előre kell venni, mint ahogy a kisgyerekeket és az állapotos nőket is. A fül-orr-gégészetre érkezőknek bizony az átlagosnál türelmesebbnek kell lenniük!

A szakrendelésen elsősorban a budaörsi és herceghalmi pácienseket látják el, máshonnan érkezőket csak akkor, ha az időbe belefér. Az utóbbi hetekben ugyanakkor az intézmény a sebészet mellett éppen a fül-orr-gégészet szolgáltatásait ajánlotta föl először humanitárius alapon, majd központi rendelkezés alapján az Ukrajnából menekülő rászorulóknak. (Földrajzi elhelyezkedése folytán Budaörsöt a menekülthullám egyelőre kevéssé érinti, a növekmény pár tucat beteget jelent.)

Nem csoda, hogy ilyen terhelés mellett a Budaörsi Egészségügyi Központ kiemelt figyelmet fordít a szakterületre. Jelenleg a hét minden napján van fül-orr-gégészeti szakrendelés, a feladatot hat szakorvos látja el, a gördülékeny adminisztrációt és a szakmai segítséget hosszú évek során összeszokott asszisztensi háttér biztosítja.
Beke Zsuzsanna, aki tizennégy éve dolgozik az Egészségügyi Központban, a társszakmákkal való együttműködést emeli ki. Jellemzően ilyen terület a góckutatás a szervezetben, illetve bizonyos fogászati esetek esetében is összedolgozásra lehet szükség.
A szakmák összehangolt munkáját igényli a szédülés, a fülzúgás kivizsgálása is, amiben az ideggyógyászati, hallás- és képalkotó vizsgálatok eredményei együttesen alapozzák meg a diagnózist, határozzák meg a terápiát. Onkológiai vonatkozású feladata a szakrendelésnek a tumorszűrés, főleg a garat-gége daganatok diagnosztizálása érdekében. A budaörsi fül-orr-gégészek számos alapvizsgálatot – ide értve az endoszkópos vizsgálatokat is – el tudnak végezni saját rendelőjükben, továbbá házon belül érhető el aradiológia (röntgen, ultrahang) és a labordiagnosztika (vérvétel, váladéktenyésztés). CT- és MR-vizsgálatra a János Kórházba kapnak beutalót a betegek, szövettani mintavételre is oda kell menniük, ha szükséges. Kórházi ambulancián történő videoendoszkópos vizsgálatra vagy műtétre szükség szerint a Szent Imre Kórházba, a János Kórházba vagy a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyak Sebészeti Klinikára tudják beutalni a pácienseket.

Mivel külön gyerekrendelés nincs, a kisgyerekkori fülgyulladások és felső légúti fertőzésekrészét a szakrendelés látja el, gyakran a házi gyermekorvos kérésére. A kisgyerekkori halláspanaszok részletes kivizsgálására a Heim Pál Kórházzal vannak kapcsolatban, műtéti indikációval is oda küldik a kis betegeket.
A budaörsi fül-orr-gége szakrendelés rövidesen új tevékenységgel bővül – számol be Beke Zsuzsanna. Jelentős eszközberuházással süketkamrás komplex audiológiai vizsgálatot és timpanometriát (a középfül fizikai vizsgálatának speciális módszere) is végezni tudnak majd szakavatott audiológus asszisztens segítségével. (Jelenleg ehhez külső céghez kell fordulni.) Az eljárás lehetőséget ad a halláscsökkenések differenciáldiagnosztikájára, a megfelelő terápia kiválasztására, valamint hallókészülék felírására, ha szükséges.

Tavasztól őszig a rendelésen megjelenők nagy csoportját képezik az allergiás betegek.
Allergiavizsgálatra tovább tudják őket küldeni az intézmény saját allergológiájára; a terápia hatékonyságát, a nyomon követést, a szövődmények kezelését maguk végzik. Megjegyzendő, hogy „szezonban” az allergiás tünetek csillapításán van a hangsúly, a kivizsgálást inkább a csendes időszakra halasztják, nehogy éppen a tesztek provokálják ki a szimptómák súlyosbodását.

Beke Zsuzsanna végül arra kéri a betegeket, hogy egy-két napos légúti panaszokkal még ne siessenek a fül-orr-gégészetre. A kisebb fertőzések gyakran maguktól gyógyulnak, néhány napos pihenéssel, láz- és fájdalomcsillapítással, váladékoldó köptetők szedésével házilag kikezelhetők; a táppénzre vételről elég a háziorvossal konzultálni. Elhúzódó, többhetes panaszokkal viszont annál indokoltabb felkeresni a szakrendelést, akár fertőzésről, akár allergia, gyulladás vagy esetleg tumor gyanújáról van szó.


Névjegy

Dr. Beke Zsuzsanna szakorvosként több mint három évtizedes kórházi és rendelőintézeti tapasztalattal rendelkezik. A felnőttek gyógyítása mellett gyerekfülészettel is foglalkozott,
továbbá akupunktúrás végzettséget és természetgyógyászati rutint is szerzett. 14 éve
elkötelezett tagja a budaörsi szakrendelő orvoscsapatának.

A sorozat első része: https://budaorsinaplo.hu/bemutatkoznak-a-szakrendelesek-1-resz-a-sebeszet/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here