A budaörsi német nemzetiségi önkormányzat tervei a Heimatmuseumban

0
714

Mit mesélnek Budaörs utcái, épületei, emlékei…

Budaörs szívében a Jakob Bleyer Heimatmuseumban

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata meg kívánja vásárolni Budaörs Város Önkormányzatától azt az ingatlant, amelyen a Heimatmuseum épülete és a BNNÖ által használt további két irodaépület található. Ebben a települési önkormányzat is partner. Egyebek között annak érdekében, hogy Budaörsön hamarosan létrejöhessen az Elűzetés és Elhurcolás Állandó Országos Kiállítása, Emlékhelye. Cikkünk szerzője a múzeum igazgatója.

Budaörsön, a főváros nyugati kapujában sok olyan fiatal él, aki talán nem ismer minket és nem hallotta, mit mesélnek Budaörs utcái, épületei, emlékei. A Jakob Bleyer Heimatmuseum továbbra is meg szeretné ismertetni minden korosztállyal Budaörs értékeit, melynek meghatározó része a város sváb kultúrája.

A múlt ismerete elengedhetetlen: Budaörs sváb történetéhez, a település életének szomorú eseményeihez tartozik az itt élt német nemzetiségű lakosok második világháború utáni sorsa. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata korábbi javaslata volt, hogy Budaörsön – ahol 1946. január 19-én kezdődött a magyarországi németek elűzése – épüljön meg a „Vertreibung, Verschleppung”, vagyis az  Elűzetés és Elhurcolás Állandó Országos Kiállítása, Emlékhelye. Ennek érdekében a Heimatmuseum fenntartója, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata (BNNÖ) az elmúlt években – az EMMI, majd a Miniszterelnökség (ME) támogatásával – már megvásárolta a Heimatmuseum melletti két ingatlant. A Heimatmuseum és a BNNÖ által használt további két épület azonban Budaörs Város Önkormányzata tulajdonában van és ahhoz, hogy a teljes terület intézményi területté váljon, majd Országos Állandó Kiállítás és Emlékhely lehessen, rendezni kell a tulajdoni viszonyokat.  Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata ezért – Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő és Boros György BNNÖ elnök hathatós közbenjárásával, valamint ME támogatással – szeretné még megvásárolni  a két városi önkormányzati ingatlant is, tehát azokat, amelyen jelenleg a Heimatmuseum épülete és a BNNÖ által használt további két irodaépület található. Ezáltal mindhárom ingatlan egységesen a BNNÖ tulajdonában lesz és kialakíthatóvá válik a település múltját méltón bemutató állandó országos kiállítás.

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának további fontos tervei is vannak. Évek óta jövőbe mutató német nemzetiségi projektekkel szólítja meg az embereket, és nyújt segítséget az oktatásban az óvodásoktól az iskolás csoportokon át az egyetemi, doktori képzésben résztvevőkig, minden korosztály számára. A Heimatmuseum gazdag kínálata, izgalmas kiállításai, értékes kutatásai és tudományos előadásai, valamint színvonalas programjai ismertek és kedveltek, amit az elmúlt évek rangos elismerései is igazolnak, az Év Tájháza 2018 elismerés után az intézmény az Év Múzeuma 2020 díjat is átvehette.

A Heimatmuseum csapata a járvány miatti korlátozások ellenére sem tétlenkedett. Kutatásaik eredményeivel cikkek formájában bel- és külföldi kiadványokban egyaránt találkozhatunk, továbbá Budaörs kulturális kincseinek megőrzése érdekében számos pályázatot adtak be, melyekkel az iskolák és pedagógusok munkáját illetve a település értékeinek fennmaradását segítik. Ezen felül – a lezárások óta – a Heimatmuseum aktualizálta intézményi profilját több felületen, valamint jelentkezett a digitális térben hírekkel, információkkal, a múzeumot kedvelők nagy örömére.

Többen ajándékoztak meg minket az elmúlt hónapokban személyes, megható történetekkel, könyvekkel illetve régi családi fotóval és jelezték, mennyire hiányoznak nekik a múzeumlátogatások. Ezek a „szeretet-csomagok” is mutatják, egy közösséget alkotunk, még ha most személyesen nem is találkozunk.

Idén is megtartjuk a Tavaszi Ifjúsági Német Nemzetiségi Napokat, a körülményekhez alkalmazkodva online, és évfolyamok szerinti bontásban, értékes anyagok közreadásával (például a Deutsche Bühne Szekszárd drámapedagógiai eszközeivel „A kis herceg”-et mutatjuk be, az Álomzug segítségével a „Zauberfisch”-t, illetve Figura Ede által a „Bremer Stadtmusikanten”-t közvetítjük majd), elsősorban Michelberger Katalin BNNÖ elnökhelyettes és a múzeum munkatársa  Balczer Szabolcs kulturális ügyintéző segítségével.

De már eddig is rendszeresen jelentkeztünk virtuálisan. Így például a SKANZEN-ban 2020 őszén debütáló kétnyelvű Heimatmuseum roll-up kiállításunk a honlapunkon is elérhetővé vált „Virtuális gyermekvilág” címmel, sőt, kiegészítettük további anyagokkal, a pedagógusok nagy örömére. Decemberben honlapunkon, Facebook-on és hírlevélben olvashatták a Heimatmuseum-Adventskalender szívhez szóló, német nemzetiséget érintő karácsonyi történeteit, múzeumunk így szeretett volna örömet szerezni mindenkinek, ami az idősebb látogatóink visszajelzései alapján úgy tűnik, sikerült. Év elején egy további újdonsággal, a Heimatmuseum pár perces imázs filmjeivel pedig szó szerint közelebb vittük az érdeklődőket múzeumunkhoz, a filmeket a fiatalabbak különösen kedvelték (www.heimatmuseum.hu alatt megtekinthető). Január végén a helyi tévé kamerái előtt nyitottuk meg új időszaki kiállításunkat Budaörs Nagyjai/Kultúra címmel, mely honlapunkon interjúk, fotók, beszámolók formájában látható. Ehhez egy werkfilmet is elérhetővé tettünk (Facebook, honlap), amiben  megmutatjuk, hogyan készül egy kiállítás, tehát bárki, akit érdekel, betekinthet a kulisszák mögé. Márciusban pedig a TV2040 munkatársait vittük el egy – a Heimatmuseum honlapján is elérhető – budaörsi városi sétára és mutattuk be kamerák előtt a település sváb kulturális örökségét, érdekes, izgalmas, új történeteken keresztül. A felvételek a TV2040 Terefere című műsor márciusi és áprilisi adásában láthatóak, kétszer fél órában.

Közösségerősítő, virtuális múzeumi jelenlétünk mellett, a kényszerű zárás alatt természetesen elvégeztük a tervbe vett karbantartási munkákat is, hogy tisztán várjuk az újranyitáskor az érdeklődőket.

2021-ben az állandó és időszaki tárlataink – az „Egy ütős kiállítás” (német dobok) és  a „Budaörs Nagyjai” – mellett további új kiállításokkal készülünk. Reméljük, hogy hamarosan már nemcsak virtuálisan, hanem múzeumunk valós termeibe is beléphetnek, sétálhatnak új kiállításainkon és pázsitos múzeumkertünkben. Budaörs szívében, az Év Múzeumában 2020 a Heimatmuseumban!

 

 

 

Írta: Dr. Gajdos-Frank Katalin igazgató

Jakob Bleyer Heimatmuseum,

 

www.heimatmuseum.hu

https://www.facebook.com/JakobBleyerHeimatmuseum

 

Kapcsolódó cikkeink ITT érhetőek el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here