Van kedvenc fád? Nevezd be a versenyre!

0
659

Május 10-ig lehet benevezni a 2021-es Év Fája versenybe, ami idén is március 22-én indult, a Madarak és Fák napján.  Olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

A korábbi évekhez hasonlóan a verseny weboldalán keresztül lehet beküldeni a nevezéseket a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében.

A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 10 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat – itt dől el, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek (várhatóan novemberben).

2011. óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek, vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnénk – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezendő európai vetélkedőn is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években négy alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, 2019-ben az országszerte ismertté vált pécsi Havi-hegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot! 2021-ben a március 17-én tartott online díjátadón derültek ki az eredmények: a versenyt ezúttal a lecinai ezeréves magyaltölgy nyerte Spanyolországból több mint százezer szavazattal, míg a hazai versenyző, a mélykúti Júdásfa a 8. lett (31 867 szavazat).

Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

A jelöléseket a verseny weboldalán regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével, kizárólag online lehet beadni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here