Frissítve! A budaörsi kulturális intézmények így nyitnak

0
142

A budaörsi kulturális intézmények inkább szabadtéri programokkal nyitnak majd azután is, ha életbe lép a kormány két napja közzé tett rendelete, mely szerint 4 millió beoltottnál a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például  a múzeumok, a színházak és a könyvtárak is.

A Heimatmuseum, amint a jogszabály megengedi, nyitni fog. „Kiállításaink látogathatóságának feltételei, a járványhelyzethez igazodva, a látogatóink és a múzeum dolgozóinak egészsége érdekében a következők lesznek: a 15 négyzetméter/fő szabály és másfél méteres távolság betartása; kötelező maszkhasználat és kézfertőtlenítés; csoportlátogatás esetén maximum 10 fős és kérjük jelezzék érkezésüket 5 munkanappal előtte. Múzeumunk keddtől péntekig 10 és 16.30 között, szombaton 10 és 14 óra között várja majd a látogatóit.” – tudtuk meg dr. Gajdos Frank Katalin igazgatótól.

A Városi Régészeti Kiállítás is nyitást tervez, de a részletekhez várják a jogszabályt. A látogatók fogadásán kívül (hétfőn zárva vannak, keddtől vasárnapig pedig 10-16 között lesznek nyitva) az oktatási programjaikat kívánják folytatni  – mondta dr. Mester Edit igazgató. A korábbi, főként gyerekeknek itt tartott, szülinapos rendezvényekre még várni kell, hiszen a fertőzés veszélye nem múlt el, és a családi események megtartására az eddig megjelent nyitási tervek nem adnak módot 10 fő felett. Amire viszont nagyon készülnek: a Csiki pihenőben a nyári gyerektáborok.

„Igen, mi is figyeljük az eseményeket és tervezgetünk…” – ezt már a Jókai Mór Művelődési Ház munkatársa, Kőporosy Borbála felelte megkeresésünkre. „Örülünk, ha lassan személyesen is fogadhatjuk a látogatóinkat, ugyanakkor szeretnénk továbbra is a legnagyobb biztonságban tudni vendégeinket, ezért, még egy darabig beltéri rendezvényeket nem tervezünk. Az biztos, hogy tavasszal, nyáron első körben, amikor erre engedélyt kapunk, a kültéri kis létszámú csoportfoglalkozásaink indulnak majd el (Kocogik, Surranók), illetve kizárólag kültéri rendezvényeket (pl. gyereknap, Ébredj, Budaörs!) fogunk tartani, kihasználva a JMMH, a Közösségi Ház és a Nyugdíjasok Házának zöld területeit. Nyáron így a mozgásórákat is ki tudjuk vinni szabadtérre. Továbbra is folytatjuk az online stream programokat (Kapcsolatok, Világjárók, Művészetek sorozat), így előadásokat, különböző kreatív foglalkozásokat és mozgásórákat is követhetnek online az érdeklődők. Őszre vannak további terveink is, de mindent attól teszünk függővé, hogy hogyan alakul a járványhelyzet az országban.”

„Egyelőre mi is csak szabadtéri programokat tervezünk” – mondta Kovácsné Lupás Adrienn a Kamaraerdei Közösségi Ház vezetője. Főleg gyerek programokat a tisztáson, a játszótér mellett, és a tanfolyamokat is majd szabadtéren kezdik el.

A Budaörsi Latinovits Színház – hasonlóan az ország legtöbb színházához – nézői, társulata és munkatársai biztonságát tartja a legfontosabbnak. A jogszabály nem fogalmaz egyértelműen az előadóművészekre vonatkozóan, a járvány jelenlegi stádiumában a színház vezetése a munkatársak védettségét monitorozza. Áprilisban még a technikai fejlesztéseket végezték és végzik, májusban pedig a próbákat fogják folytatni, de úgy, hogy az épületben mindig csak az adott munkafázishoz elengedhetetlenül szükséges művészek és munkatársak tartózkodnak majd, betartva a fertőtlenítés, a távolságtartás, a maszkviselés és a szellőztetés szabályait, illetve minden etap elején tesztelik az összes jelenlévőt. Bizonyos részlegek továbbra is home office-ban illetve online dolgoznak. Az óvatos tervek szerint nyáron az ország számos pontján találkozhatunk újra az előadásaikkal, ősszel pedig, ha a járványhelyzet engedi, megindulhat a várva várt kőszínházi évad is – mondta kérdéseinkre válaszolva Bognár Éva, a budaörsi színház kommunikációs referense.

A Gróf Bercsényik Zsuzsanna  Városi Könyvtár igazgatója nyitást tervez, de a részletekről majd a pontos jogszabály ismeretében tájékoztatják az érdeklődőket.

postartA PostART terasza szombaton már kinyitott, de hogy a nagyteremben mikor lesz új kiállítás vagy az udvaron szabadtéri koncert (mint ezen az archív képen),  előadás, arra még várjuk a választ Selmeczi Ágnestől, az intézmény vezetőjétől.

Az újranyitás feltételeiről ITT írtunk.

Frissítés:

Budapest, 2021. április 30., péntek (MTI) – Négymillió magyar már megkapta a koronavírus elleni védőoltást – erről tett közzé egy rövid videót a miniszterelnök pénteken kora este Facebook-oldalán. Orbán Viktor hozzátette: “Oltani, oltani, oltani! Folytatjuk!”.
A kormányfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy pénteken biztos eléri a négymilliót a beoltottak száma, így szombaton életbe léphetnek az új szabályok. Így a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják – sorolta a kormányfő.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here