A budaörsi kisbuszokon nem, de a BKK és a Volán járatain büntetnek a maszk miatt – frissítve!

0
833

Aki maszk nélkül vagy szabálytalanul (az orrot és a szájat is takarnia kell! – a szerk.) viselt módon utazik a BKK járatain, az 8000 forintos bírságot fizethet mától az ellenőröknek – közölte a Fővárosi Önkormányzat a Facebook oldalán. Ez természetesen vonatkozik a Budaörsöt érintő járatokra is, a 40-es családba és 88-asba tartozókra. A Fővárosi Önkormányzat azt követően hozott szigorító intézkedéseket, hogy a Fővárosi Operatív Törzs tagjai keddi ülésükön konzultáltak Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével arról, hogy milyen intézkedésekkel lassítható a járvány terjedése, illetve mire kell kiemelt figyelmet fordítani a megelőzésnél.

Megkérdeztük a budaörsi városi, ingyenes kisbuszokat üzemetető Homm Kft. területi vezetőjét, Váradi Gábort is, hogy nálunk mi a helyzet. Nekik saját hatáskörükben nincs joguk arra, hogy büntessenek, vagy akár csak felszólítsák a maszk viselésére az utasokat – mondta. Kérdéseinkre válaszolva megerősítette, hogy volt már konfliktus utas és buszvezető között azért, mert bár udvariasan, a sofőr szólt, hogy fel kéne tenni a maszkot, de ez ritka. Az utasok többsége ugyanis önként betartja az országos előírást.

Ezzel kapcsolatban Váradi Gábor még a nyáron egy tájékoztató levelet küldött dr. Tóth Ferenc önkormányzati képviselőnek, aki akkor a közösségi oldalán megosztotta azt. Ebben egyebek között azt írta: „Sajnos a bekövetkezett járványügyi helyzet a mi tevékenységünkben is több szinten keletkeztetett újabb feladatokat. Ennek egy törvény által nevesített szegmense a szájvédő – maszk – viselete. (…) Igyekeztem a pontos válasz érdekében a vonatkozó szabályokat egyberakni.

  1. Az első és legfontosabb rendelet a 71/2020 (III.27.). Ennek a 8.§ 1 bek. foglalkozik az elrendelt intézkedések betartatására szóló jogosultsággal.
  2. A 168/2020 és a 169/2020 (IV. 30.) rendeletek az első lazítások.
  3. Két törvény – a megszűnő rendkívüli LVII és a átmeneti törvény a LVIII – ami illetékes lenne, nem tér ki az általunk tárgyalt témára.
  4. Végezetül a 285/2020 (VI. 17.) rendelet tarja érvényben azt a szabályt, hogy – mindenközösségi járművön kötelező az arcvédőmaszk (itt pótolható pl. kendővel, stb.) viselete. Ennek megkövetelését felügyelő személyt – a 71/2020 kivételével – sehol nem nevesíti. Szintén nem tér ki – ellentétben az üzletek és vendéglátóhelyekkel – a személyzet itt a járművezetőktől megkövetelhető viselésre.

A járművezetőkre is kiterjesztve a viseletet itt figyelembe kell venni az egészségügyi akadályt – van asztmás kolléga – és a viseléstől párásodó szemüveg okozta biztonságromlást.

Járművetőinkre vonatkozó előírások sehol nem engedik az ajánlás szintű gyakorlatot. A közösségi oldalon hibásan citált (egy nem érvényes hivatkozás illesztődött be) HOMM Üzletszabályzat, mely az összes tevékenységünkre vonatkozó előírást megjeleníti, nem teszi lehetővé a tárgyalt ok miatti utazásból való kizárást. A BKK járatain sem kaptak ilyen jogosultságot – feladatot a járművezetők. (Az új, mai rendelet szerint a BKK járművein az ellenőrök figyelmeztetnek, büntethetnek! – a szerk.)

Természetesen kollégáim – a többi utasok érdekében is – figyelmeztetik a rendeletben foglaltakra a nem viselőket. Sajnos volt már ennek kellemetlen eredménye is. Jogkövetőként, jogosultság híján ennél többet nem tehetnek.”

Frissítés: A fentiek tükrében meglepő, hogy a Volánbusz az ATV Híradó riportja szerint utasításban közölte a sofőrökkel, hogy akár 100 ezer forintos bírságot is kaphatnak (ezt másnap a Volánbusz cáfolta) szeptember 15-től, ha maszk nélküli utast engednek fel a járműre. A levélben az áll, hogy szeptember közepétől a vállalat munkatársai kötelesek kizárni azokat az utazásból, akik nem viselnek maszkot. Ha rendőrségi ellenőrzésre kerül sor, akkor az utasok és a cégnél dolgozó kollégák is 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírsággal számolhatnak, amennyiben nincs rajtuk maszk. A Homm Kft. holnap délelőtt tart sajtótájékoztatót más ügyben, rákérdezünk majd erre is. (Frissítés: a sajtótájékoztatóról beszámolónk ITT olvasható.)

A mai országos helyzet vírus-ügyben: elhunyt két idős, krónikus beteg, és újabb 411 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – derül ki a koronavirus.gov.hu-ról. A kormányzati portálon azt írták, ezzel 9715-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 628-ra emelkedett. 3984-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5103. Hatósági házi karanténban 23 461-en vannak, a mintavételek száma 495 481.
Kiemelték: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

Budaörsön hétfőn egy iskolát bezártak, illetve más iskolákból is kaptunk olyan jelzést, hogy egy szülő például lemondta a lánya születésnapi buliját, mert önmagát teszteltette és pozitív lett. Erről az adott iskola nem adott még ki tájékoztatást a többi szülőnek.  A kormányportál szerint a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A szóban forgó iskolás családja is tengerparton nyaralt.

A kormányoldal térképe alapján eddig Budapesten 4260, Pest megyében 1404 regisztrált  fertőzött van, a  legkevésbé érintett megye Békés 53 fővel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here