A Bleyer tanulói Solymáron kutatták a sváb hagyományokat

0
521

A budaörsi Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Iskola diákjai rendszeresen mennek kirándulni a környező, szintén sváb hagyományokkal  rendelkező településekre. A napokban Solymáron jártak, erről küldtek lapunknak beszámolót.

Az idei tanévben, mint a pandémia előtt iskolánkban rendszeresen, ismét sort keríthettünk a német nemzetiségi kirándulásokra. Iskolánkban hosszú évek óta zajlik német népismeret oktatás, amit igyekszünk a gyerekek számára élményszerűvé, izgalmassá tenni. Így rendszeresen szervezünk kirándulásokat Budaörs környéki, Pest megyei sváb gyökerekkel rendelkező településekre. Ezen kirándulások célja, hogy miután Budaörs történelmével, a várossal, sváb kultúrájával, hagyományaival, szokásaival már behatóan foglalkoztak a gyerekek, fedezzék fel mindezt más falvakban, városokban (Etyek, Zsámbék, Budajenő, Pilisszentiván, Solymár…), kutatva a hasonlóságokat, számba véve a különbözőségeket.

A 7. évfolyamosok így Solymáron tettek látogatást egy, az ÉMNÖSZ által kiírt pályázat keretében. Solymár nagyközségben visszajáró, régi vendégként üdvözöltek minket.

A gyerekek két csoportban, két helyszínen, egymást váltva részesültek múzeumpedagógia foglalkozásban.

Részint a Bauernhaus-ban Hartmann Hellebrandt Hilda személyes szálakkal átszőtt, színes családtörténetein keresztül. Itt szó esett nemcsak a ház történetéről, régi bálokról, esküvőről, de a solymári népviselet, a disznóvágás, a kitelepítés témái mind része voltak a foglalkozásnak. Az előadás németül, svábul, magyarul zajlott, s a gyerekeket végig rabul ejtette.

Másrészt a  Dr. Jablonkay István Helytörténet Gyűjteményben, ahol Solymár régmúlt időkbe visszanyúló történelme, régi eszközök , egy régi szatócsbolt, patika felfedezése volt soron. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy a boltban ”vásárolhattak”, a patikában megnézhették, hogyan s miből készültek a régen a gyógyszerek.

Végezetül körbesétáltuk a Templom teret, ahol mind a Betelepítési Emlékmű, mind a Kitelepítési Emlékmű, valamint a solymáriak kedvence, a templomba tartó sváb szoborpár is megtekintésre került.

Visszatérve az iskolába a gyerekek különböző feladatok segítségével elevenítették fel a hallottakat.

Köszönjük a lehetőséget és a maradandó, hasznos élményt!

Glöckner Judit, Kónya Klára, Pálinkás Eszter, valamint a 7.a és 7.n tanulói

Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Iskola

A szerkesztő megjegyzése: Miért pont Solymáron, és nem itthon kutatták a gyerekkel a budaörsi sváb kultúra hagyományait? – kérdeztük Nagyné Tilki Éva intézményvezető helyettest,  amikor megkaptuk a fenti beszámolót. „Évfolyamonként különböző német falvakkal ismerkedünk meg egy-egy kirándulás keretében. Budaörssel népismeret órákon foglalkozunk, illetve a tavaszi Német Nemzetiségi Ifjúsági Napok programjai által” – válaszolta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here