Bővül a betegellátás a Kossuth Lajos utca 5-tel

0
509

Ez a kétszáz négyzetméter nagyon jól jön

Október 1-jén elindult és még idén befejeződik a Kossuth Lajos utca 5. alatti épület felújítása és átalakítása – tájékoztatott a Budaörsi Egészségügyi Központ. Az új területeket a labor és az alapellátások vehetik majd használatba, helyet szabadítva fel a járóbeteg-szakrendelések számára a főépületben.

Alig fejeződött be az Egészségügyi Központ műtőszintjének bővítése és korszerűsítése a szakrendelő Kossuth utca 9. alatti főépületében, a munka a szomszédos épület renoválásával folytatódik. A Kossuth utca 5. alatti ingatlant az intézmény szeptemberben vehette birtokba. A tervek villámgyorsan elkészültek, a kivitelezés október 1-jén kezdődött meg. A felújításra a szakrendelőt üzemeltető Jump Consulting Kft. nettó 16 millió forintot biztosít saját forrásból.

Az átadás céldátuma 2021. november 30. Ezt követően az új épületbe az alapellátások – felnőtt háziorvosi rendelések, fogorvosok –, a foglalkozás-egészségügy és a labor költözik át. A profiltisztítás nyomán megszűnik a szűkösség a járóbeteg-szakrendeléseken. „Bátran használok nagy szavakat: a szomszédos épület bevonásával a budaörsi egészségügy legnagyobb adósságát tudjuk törleszteni” – értékel Zsákai Zoltán, a Jump Consulting ügyvezetője. A kétszáz négyzetméter össz-alapterületű Kossuth utca 5. eredetileg fizikoterápiának épült, ám sosem vették használatba. A korábbi üzemeltető felszámolása miatt az ingatlan banki zár alá került, mindmostanáig nem lehetett hozzáférni.

„Szép, tágas, napfényes tereket nyerünk, tévedés azonban azt gondolni, hogy az épülethez azonnal beköltözhető állapotban jutottunk hozzá – mondja Zsákai Zoltán. – A kikapcsolt közüzemi szolgáltatások vagy a karbantartás hiánya hat év alatt éppúgy nyomot hagy egy épületen, mint ha munka folyt volna benne, és akkor a nyestek által megrágott-lelakott légtechnikáról még nem is beszéltünk. Ezért van most szükség teljes renoválásra.”

A Jump Consulting Kft. a budaörsi járóbeteg-ellátást 2016 őszétől látja el, 2018. január 1-jétől a várossal kötött tízéves feladatellátási szerződés keretében. A cég – amely 2020 októberében csatlakozott a dinamikusan fejlődő TritonLife Csoporthoz – ez alatt az idő alatt nettó 180 millió forint épületfelújítási és 80 millió forint eszközberuházással járult hozzá a budaörsi egészségügy korszerűsítéséhez és bővítéséhez. Az önkormányzat által biztosított, saját erőből felújított Farkasréti úti mozgásszervi szakrendelőt és a most megszerzett Kossuth utca 5.-öt is beleszámítva a budaörsi betegek gyógyításra rendelkezésre álló terület ugyanebben az időszakban 20 százalékkal nőtt.

 

Indul a mammográfia

Az egynapos sebészeti részleg nyári átépítése során számos szakrendelés költözött ideiglenes helyre, felfüggeszteni azonban csak egyetlen szakellátást, a mammográfiát kellett. A kényszerszünetet az intézmény új, nagy értékű ún. direkt digitális mammográfiás rendszer beszerzésére használta ki. A mammográfia a földszinten kap helyet és október végén indul újra; a telepítéshez a szakrendelésnek otthont adó helyiséget megfelelő sugárvédelemmel kell ellátni.

Kapcsolódó cikkeink ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here