66 milliót nyertünk útfejlesztésre – frissítve!

0
481

53 önkormányzat összesen 4 milliárd forintot nyert a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására, köztük Budaörs 65 918 334 forintot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Pest megye célzott fejlesztését szolgáló programjának első két felhívására többszörös volt a túligénylés, ezért a tárca az eredeti támogatási keretösszeget megemelte – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A program első két felhívása 2016 decemberében jelent meg, és 61 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el meglévő telephelyeinek átalakítására, modernizációjára és bővítésére összesen 3 milliárd forintot. (A listán nem találtunk budaörsi céget, de mivel a telephely és a fejlesztési hely nem minden esetben ugyanaz, így lehetséges, hogy mi nem fedeztük fel – a szerk.). A belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására 53 települési önkormányzat nyert el összesen 4 milliárd forintot. A felhívásra 147 pályázat érkezett, összesen 12,7 milliárd forint támogatási igénnyel, ami háromszoros túligénylés. Az NGM az eredeti 3,5 milliárd forintos támogatási keretet itt is megemelte, további fél milliárd forint biztosításával. Budaörs ezen nyert el 65 918 334 forintot.

Az államtitkár emlékeztetett: Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz (KMR) tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít – Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt – , és ennek következtében az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. A kormány ennek ellensúlyozása érdekében döntött arról, hogy 2016-2021 között 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok fejlesztéseire, aminek a 60 százaléka szolgálja a gazdaságfejlesztést.

Csenger-Zalán Zsolt körzetünk országgyűlési képviselője is megosztotta a közösségi oldalán: „Budakeszi, Budaörs, Nagykovácsi, Remeteszőlős és Zsámbék összesen több mint félmilliárd forintot kap kormányzati forrásból, belterületi utak felújítására! Budakeszi: 150 000 000 Ft, Nagykovácsi: 149 707 836 Ft, Remeteszőlős: 28 959 088 Ft, Zsámbék: 150 000 000 Ft, Összesen: 544 585 258 Ft”. Íme egy jellemző komment: „Akkor Páty kimaradt?” A képviselő válasza: „Ebben a körben a 17 településből 5 kapott támogatást, értelemszerűen 12 most nem. Folyt. köv.” További reakciók: „A Rákóczi utcában lakom, és nem érdekel kinek a murvája meg aszfaltja kerül ide! Végre lesz jó utunk!” Egy másik: „Ennyi fikázó, elégedetlen rosszindulatú semmi se jó nekik embert egy ilyen jó hír mire készteti” És még egy: „K..va rossz minőségűek a magyar utak. Járok 10 éve az északi szomszédos országban, rendszeresen ugyanazon az útvonalon. Egyszer sem nyúltak hozzá..” Ebben is van némi igazság: „Az 1009 főt számláló Remeteszőlős, fele annyi pénzt kapott, mint a 30 000-es Budaörs.” De persze meg is érkezett rá két másik kommentelőtől a válasz: „Talán magyarázat erre az, hogy Budaörs és Remete iparűzési adójából származó bevétele között tapasztalható némi különbség”. Illetve: „És lehet, hogy Budaörsön már eleve több az aszfaltozott út, nem? Mert az annyira szuper hely…” S egy összegzésszerű mondat a képviselőtől: „Olyan pályázat, ahol mindenki nyer soha nem lesz! Az egyiken ezek, a másikon azok eredményesebbek. Az én dolgom, hogy a választókerület településeire a lehető legtöbb forrást szerezzek, szerezzünk. Most ezeknek örülhetünk, holnap másoknak gratulálhatunk. Köszönet az önkormányzatoknak a jó pályázatokért!”

Bővebben: http://www.pestmegye.hu/38-fooldali-slider/3733-7-milliard-forintot-nyertek-el-fejlesztesekre-pest-megyei-vallalkozasok-es-onkormanyzatok

Megkérdeztük a budaörsi önkormányzatot is, hogy konkrétan mit jelent ez az összeg a városnak. A sajtórefernstől júilus 4-én azt az információt kaptuk, hogy Budaörs az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésére kiírt pályázaton az elnyerhető maximális összegre, 150 millió forintra nyújtott be támogatási igényt. A pályázati támogatással három utca felújítását terveztük, a Törökbálinti utcáét, a Baross utca egy szakaszát, valamint  a Puskás Tivadar utcát. Mivel a megítélt összeg –  65 918 ezer Ft – kevesebb mint fele az igényeltnek, ebből csak két útszakasz felújítása valósulhat meg. Ezek a Törökbálinti utca, valamint a Baross utcának a Bretzfeld utca és a Decatlon-körforgalom közötti szakasza. Az önkormányzat ebben az évben több mint 300 millió forintot költ útépítésre és felújításra, továbbá 2018-ban a fejlesztési hitel keret terhére további egy milliárd dorint értékű építést és felújítást tervez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here