Így segíti a játék a tanulást és a személyiségfejlődést

0
221

Tévhit, hogy a játék pusztán szórakozás, netalán időpazarlás. Játékosan sokkal könnyebben lehet új készségeket elsajátítani, még akár felnőtt korban is.

A játéknak szerepe van az oktatásban és a különféle készségek fejlesztésében

A játék szó hallattán hajlamosan vagyunk csupán a kikapcsolódásra gondolni, sőt, egyesek számára a játék egyet jelent az időpocsékolással. Ez azonban tévhit, hiszen sok esetben lehet hasznos is. Az állatokhoz hasonlóan az emberek is képesek a játékos tanulásra, amely során úgy fejlesztik a különféle képességeiket, hogy közben remekül szórakoznak, ráadásul mindezt más emberekkel együtt teszik, tehát közösségi élményben is van részük. Manapság a játéknak ezerféle formája azonnal elérhető az interneten, videójátékok, közösségi platformok, sőt, még olyan online kaszinók formájában is, mint például az icekaszino.hu.net weboldala. Ha tovább olvasol, akkor te is többet tudhatsz meg arról, hogy miként tudja a játék úgy fejleszteni a gondolkodásmódodat és a személyiségedet, hogy te azt közben észre sem veszed.

Játékos tanulás

A gyerekek szellemileg még nem elég érettek a hagyományos tanuláshoz, így ők eleinte játék közben, majd az iskola alsó tagozatában is sokszor még csak játékosan tanulnak. A játéknak nagyon fontos szerepe van a társasági készségek fejlődésében és a kognitív gondolkodás fejlesztésében is. Az agyunk, különösen fiatalabb korban, sokkal könnyebben elfogad olyan megállapításokat, amelyek valóságtartalmáról mi magunk is személyes tapasztalatot szereztünk. A gyermekek mindössze két ösztönös félelemmel születnek: az egyik a hangos zajoktól való félelem, a másik az eséstől való félelem. Minden mást meg kell tanulniuk. Az építőkockákkal, különféle színekkel és formákkal való játékok, mind-mind segítik a komplex gondolkodás kialakulását. A játék közbeni kisebb esések és balesetek pedig megtanítják őket arra, hogy hogyan őrizzék meg a fizikai épségüket.

A játékos tanulás azért is előnyös, mivel számtalan kutatás igazolta, hogy azok az emlékeink, amelyek akkor készülnek, amikor jókedvünk van, részletesebbek és tartósabbak. Ez azt is jelenti, hogy ilyenkor könnyebben tanulunk meg új dolgokat. A magyar oktatásból sajnos többnyire még mindig hiányzó interaktív feladatok és csapatfeladatok ezért is lennének annyira hasznosak, még az idősebb gyermekek esetében is. Persze a játékos tanulásnak is vannak határai, így a kor előrehaladtával és a tananyag komplexitásának növekedésével a játékos tanulás lehetőségei korlátozódnak. Egyes komplex tantárgyakat pedig, mint például a matematika, különösen nehéz játékosan elsajátítani.

A felnőttek is fejlődhetnek játékkal

Nem szabad azt gondolni, hogy felnőttkorban már csak hosszú, unalmas szövegeket bújva lehet tanulni. Kétségtelen, hogy a lexikális tudás megszerzésének a módja a komplexitás növekedésével egyre inkább szárazabbá válik, azonban sok esetben az interaktív megoldások felnőttkorban is segíthetik a tanulást. Remek példa erre például a nyelvtanulás, amely során a tanulóknak gyakran különféle elképzelt szituációkat, párbeszédeket kell eljátszaniuk egymással. Ez is egyfajta játékos tanulás, amely közben a felnőttek is úgy tudnak tanulni, hogy közben jól érzik magukat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lexikális tudásnál és az összefüggések ismereténél manapság már egyre inkább fontosabb az együttműködésre való képesség és az új összefüggések felismerésére való készség. Az internet korában bármilyen képletet és adatot másodpercek alatt meg lehet keresni, azonban a hatékony csapatmunkához megfelelő emberekre van szükség. A csapatban való munkát ugyanúgy gyakorolni kell, mint bármi mást, senki sem születik úgy, hogy ösztönösen remekül tud csapatban dolgozni. Részben emiatt egyre több cég is felismerte a céges csapatépítő programok jelentőségét, ahol sokszor akár 40-es, 50-es felnőttek is különböző interaktív feladatokon keresztül fejlesztik játékosan az együttműködési készségeiket.

A videójátékok és a tanulás

Hiába a sok helytelen negatív sztereotípia, a videójátékok túlnyomó többsége szintén remek platformot biztosíthat a különféle készségeink fejlesztéséhez, kortól és nemtől függetlenül is. Azt gondolnánk, hogy egy “idióta” lövöldözős játéktól csak butulni lehet, azonban ezek a játékok csapatjátékra és gyors helyzetfelismerésre tanítanak, sőt, akár a szociális készségeket is fejleszthetik. Az internetes játékok különösen sokat tudnak segíteni azon fiatalok felzárkóztatásában, akik fejletlenebb szociális készségekkel rendelkeznek és a való életben kevéssé tudnak érvényesülni. Más típusú játékokban, például a stratégiai játékokban pedig a koncentrációkészséget és a multitaskingot (egyszerre több feladat végzése párhuzamosan) lehet javítani.

Hibás és helytelen következtetés az, hogy a videójátékok erőszakra tanítanak. Azt mondani, hogy aki erőszakos videójátékokkal játszik, az agresszorrá válik, olyan, mintha azt mondanánk, hogy aki szereti az akciófilmeket, az előbb utóbb erőszakossá válik. Persze az egészen kicsi gyermekek számára, akik még nem tudják a valóságot teljesen elkülöníteni a virtuális valóságtól, káros lehet, ha túl sokat töltenek a képernyő előtt, függetlenül attól, hogy milyen játékokkal játszanak. A fiatal felnőttek és a felnőttek azonban csak profitálhatnak a videójátékozásból. A különféle játékok a már említett készségeken túl az emlékezőképességet, a vizuális adatfeldolgozást, a reakcióidőt és akár a vezetői készségeinket is fejleszthetik.

Társasjátékok

A társasjátékok a videójátékokhoz, elsősorban a stratégiai és a csapatban játszott videójátékokhoz hasonlóan fejleszthetik különféle készségeinket. A társasjáték azonban nem csak a gondolkodást, hanem a társas viselkedést is nagyban fejleszteni tudja. A társasjátékok legnagyobb előnye, hogy a megfelelő játék kiválasztásával a különféle generációk együtt játszhatnak és közös élményeket szerezhetnek. Ennek megfelelően rengeteg családi társasjáték is létezik. Az ilyesfajta játékok az érzékelésünk kifejezetten komplex részleteit is fejleszteni tudják. Egyes társasjátékokban például a játékosoknak fel kell ismerniük, hogy a többi játékos mikor próbál valótlanságot állítani, vagy valamilyen módon becsapni őket. Ez a későbbiekben, a felnőtt életben is nagyon hasznos képesség. A társasjátékok is különösen sokat segíthetnek azoknak a gyerekeknek a fejlődésében, akik figyelemkoncentrációval vagy beilleszkedési problémákkal küszködnek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here