Berzsenyi Bellaagh Ádámmal a Pótszékfoglaló.hu beszélgetett

0
171

A Budaörsi Latinovits Színház újraválasztott igazgatójával, Berzsenyi Bellaagh Ádámmal a Pótszékfoglaló.hu beszélgetett.

„Nekem ez a színházi otthonom. Tíz éve kezdtem itt dolgozni, épp akkor voltam friss diplomás rendező, nem kötődtem egyetlen színházhoz sem. Lebegtem, sodródtam, nem tartoztam igazán sehová színházilag. Amikor Budaörsre kerültem tíz éve, akkor ott kvázi rögtön letelepedtem” – mondta a lap kérdéseire válaszolva Ádám. Kiemelve, hogy „Budaörs önálló város, ahol bár sokan dolgoznak Budapesten, munka után Budaörsre mennek haza. Mi alapvetően Budaörs színháza vagyunk, az persze csak még inkább jó, hogy az elmúlt években egyre több budapesti is felfigyelt a színházunkra, és látogatja az előadásainkat.” Arról pedig, hogy milyen előnyei vagy hátrányai vannak a „piciségnek” ezt nyilatkozta: „Az előnye az, hogy mivel pici, ezért talán jobban megengedheti magának, hogy bátrabb, kísérletezőbb legyen. Másfelől egy pici színház kis székszámmal nem tud akkora jegybevételt generálni, így sokkal kiszolgáltatottabb az adott támogatási rendszernek. Egyáltalán nem gyakori, hogy egy vidéki városnak van saját színháza, sőt, ez az egyetlen nem megyeszékhely vidéki város, ahol van állandó, kőszínházi struktúrával üzemelő színház.”

Visszatekintve az előző öt éves igazgatói ciklusára pedig ezt emelte ki: „Az mindenképpen megerősítést nyert, hogy lehet bátrabb, ambiciózusabb, kísérletezőbb előadásokat készíteni, mert e téren az előző pályázatom írásakor talán kevésbé voltam bátor. Egyre kevésbé kellett arra törekednünk, hogy nagyon populáris, fogyasztható repertoárunk legyen. Ugyanakkor – szintén a repertoárhoz kapcsolódva – hiába volt korábban ambícióm, hogy több zenés darabot állítsunk színpadra, be kellett látnom, hogy a helyszűke, illetve az anyagi korlátok nem annyira teszik ezt lehetővé. Örömmel mondhatom, hogy olyan, amit alapvető koncepció szintjén újra kell, kellene tervezni, szerencsére nem nagyon van.”

És előretekintve: „Az elmúlt hónapokban a következő évadunk tervein dolgoztam, ami nagyon izgalmas és ambiciózus lett. Négy nagyszínpadi bemutatóra készülünk, ebből három klasszikus. Ám az első bemutatónk rögtön ősszel mégis egy kortárs amerikai, 2015-ben írt darab lesz, amit Máté Gábor rendez, a címe: John. Egy négyszereplős előadás, amit három klasszikus követ majd. Decemberben mutatjuk be a Liliomot Kovalik Balázs rendezésében, a címszerepet Alföldi Róbert fogja játszani. (…) Amit Tennessee Williams A vágy villamosa követi majd februárban. Ördög Tamás rendezi, Blanche-t Takács Kati játssza benne – azt hiszem, ez is egy nagy vállalása lesz a színházunknak. Kati nagyszerű és nagyon jó formában van, nagyon kíváncsi leszek erre A vágy villamosára vele! Az utolsó premierünket a már emlegetett Alföldi Róbert rendezi, ami a Hamlet lesz.”

A teljes interjú itt olvasható: „Nekem ez a színházi otthonom” – interjú Pótszékfoglaló (potszekfoglalo.hu)

Kapcsolódó cikkeink ITT.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here