Elhunyt Bártfay Gabi néni, Budaörs díszpolgára, az állatok megmentője

0
728
„Sajnálattal tudatjuk veletek, hogy szeretett édesanyánk tegnap este itt hagyott minket. A lelke nyugodjon békében” – osztották meg Bártfay Zoltánné Gabi néni közösségi oldalán a szomorú hírt a gyermekei, Szilvia és Zoltán.
Bártfay Zoltánné 1933. június 25-én Mányon született. Budaörsre több mint két és fél évtizede költözött, és itt élt haláláig, ami 2021. május 16-án hajnalban következett be. 2005-ben lett Budaörs díszpolgára. A városban a legtöbben akkor ismerték meg, amikor 2001-ben megalapította az Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesületet, majd társaival együtt elérte, hogy az önkormányzat őket bízza meg az akkor sok problémát okozó állatmenhely üzemeltetésével. Főként németországi kapcsolatai révén nagyon sok támogatót szerzett és bár idős korára az aktív közéleti tevékenységgel felhagyott,  az állatokért élete végéig mindent megtett, ami erejéből futotta, sőt azon felül is.
A Budaörsi Naplóban 2019-ben olvashattak vele utoljára hosszabb interjút. (ITT található.)
Ebben lapunk kérdésére, hogy honnan van a késztetése arra, hogy az állatokat mentse, azt felelte:Erre az ember születik, és úgy gondolom, hogy ez nekem lételemem, feladatom, ami életem végéig így is marad. A családom ezt elfogadta. A férjem tiszteletben tartotta, hogy a szabadidőmet az állatoknak szentelem. Erre ma is nagy szükség van, mert az állam igazából e téren adós. Ezért különösen nagy szó, hogy a Budaörsi Önkormányzat mindig komolyan vette azt, hogy az állatokat ne öljék meg, sőt, jussanak jó gazdához, ezért az egyesületet támogatta. A sors úgy hozta, hogy 2012. és 2013. között az egyesület elnöke voltam. Erről a tisztségről azért mondtam le, mert szívműtét várt rám, és nem akartam, hogy ha valami történik velem, akkor gondot okozzak. A háziállat, a kutya és a macska barátja az embernek, soha nem fogja cserben  hagyni. Bizonyított, hogy gyógyító hatása van például a cica dorombolásának, ami vérnyomáscsökkentő. Meghosszabbítja azoknak az idősebb embereknek az életét, akik úgy érzik, hogy nincs már feladatuk. Ezzel szemben, ha gondoskodniuk kell a befogadott állatról, célt látnak maguk előtt. Nagyon sokat veszít az életében, aki nem tart állatot.”
Nyugodj békében Gabi néni!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here