Vérnyomáscsökkentés dorombolással

0
898

„Sokat veszít, aki nem tart állatot”

Budaörs díszpolgára, dr. Bártfay Zoltánné Gabi néni szerint több felvilágosításra lenne szükség az állatok örökbefogadásával kapcsolatban. Az emberek nincsenek eléggé tisztában azzal, milyen nagy a felelősségük, amikor például az állatmenhelyről magukhoz vesznek egy kutyát vagy cicát.

„Az örökbe adás az állatvédelmi munka legnehezebb feladata, nagy felelősség, hiszen akár örökre meghatározza az állat életét. Én mindig megkérdeztem az örökbefogadásra jelentkezőket, hogy volt-e kutyájuk. Csak annak adtam oda az állatot, aki meggyőződésem szerint jó gazdája lesz. Aki ugyanis felelőtlenül fogad be állatot, hamar ráunhat. És talán nincs is azzal tisztában, hogy az utcáról begyűjtött állatot a jogszabályok alapján két hét után elaltathatja a gyepmester.” – nyilatkozza a Budaörsi Naplónak dr. Bártfay Zoltánné Gabi néni, aki korábban az Állat- és Természetvédők Budaörsi Egyesületének elnöke volt. Ma már nem vesz részt a szervezet munkájában, ám továbbra is elkötelezett állatbarát. E tevékenységéért 2005-ben kapta meg a Budaörs Város Díszpolgára címet. „Ezen akkor nagyon meglepődtem, az állatokat nem azért védtem, hogy a megtiszteltetést elnyerjem.”

Gabi néni úgy véli, sok megkeseredett öreg van, aki, ha tevékenyen részt venne valamilyen karitatív munkában, szebb lenne az élete. „Például lehetne állatvédő. Huszonhat éve lakom Budaörsön, azóta mentem az állatokat. Nálam már több száz állat megfordult. Ha kóbor állatot találtam, befogadtam, és megpróbáltam gazdát találni neki. Ma három cicám és két kutyám van.”

Felidézve a múltat, elmondta, Budaörsön egy gyepmesteri telep volt. „Először mindenki óvott attól, hogy odamenjek, mert bizony nagyon durva állapotok jellemezték. Hosszú időn át minden nap kijártam a telepre, miközben a házamba sok mentett állatot befogadtam. Néhányan betegek voltak, ápolni kellett őket, vagy azért leltek nálam otthonra, mert kint keményen fagyott. A kölyköket, a kis testű kutyákat hazahoztam. Elhatároztam, mivel nyugdíjasként van időm, azt annak szentelem, hogy a helyzet megváltozzon. Megalakítottuk 2001-ben az állatvédő egyesületet, hiszen így többet lehetett elérni, mint egyedül. Az önkormányzat az első perctől kezdve támogatott, és szerződést kötött az egyesülettel. Lehetőséget adtak egy menhely létrehozására. Néhány év után át tudtuk venni a gyepmesteri telep üzemeltetését is. Akkortól nem lettek elaltatva a kutyák két hét után. Éppen az állati élet kioltását lehetővé tévő jogszabály miatt jó lenne, ha máshol is megszűnnének a gyepmesteri telepek.”

Gabi néni ma már nem vesz részt az egyesület életében. Sajnálattal állapítja meg, a panaszok szerint az állatmenhely rossz állapotban van, jellemző a rendetlenség, a felújítással nem foglalkoznak. (Következő cikkünkben ennek is utána járunk –  a szerző).

Az egyesület vezetésétől Gabi néni egészségi problémák miatt vált meg. Két év kihagyás után visszatért a közéletbe, de az egyesület tevékenységében nem vesz részt, a vezetőségével több területen nem ért egyet. Ugyanakkor munkájával segíti a törökbálinti állatmenhelyet, számítógépes munkával és a partnerekkel való kapcsolattartásban működik közre.

Lapunk kérdésére – honnan van a késztetése arra, hogy az állatokat mentse – Gabi néni elmondja, „erre az ember születik, és úgy gondolom, hogy ez nekem lételemem, feladatom, ami életem végéig így is marad. A családom ezt elfogadta. A férjem tiszteletben tartotta, hogy a szabadidőmet az állatoknak szentelem. Erre ma is nagy szükség van, mert az állam igazából e téren adós. Ezért különösen nagy szó, hogy a Budaörsi Önkormányzat mindig komolyan vette azt, hogy az állatokat ne öljék meg, sőt, jussanak jó gazdához, ezért az egyesületet támogatta. A sors úgy hozta, hogy 2012. és 2013. között az egyesület elnöke voltam. Erről a tisztségről azért mondtam le, mert szívműtét várt rám, és nem akartam, hogy ha valami történik velem, akkor gondot okozzak.

A háziállat, a kutya és a macska barátja az embernek, soha nem fogja cserbenhagyni. Bizonyított, hogy gyógyító hatása van például a cica dorombolásának, ami vérnyomáscsökkentő. Meghosszabbítja azoknak az idősebb embereknek az életét, akik úgy érzik, hogy nincs már feladatuk. Ezzel szemben, ha gondoskodniuk kell a befogadott állatról, célt látnak maguk előtt. Nagyon sokat veszít az életében, aki nem tart állatot” – vallja dr. Bártfai Zoltánné Gabi néni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here