A Buláke munkatársai mutatkoztak be a művház új online szolgáltatása révén

0
743

A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház mostantól havonta online bejelentkezésekhez biztosít helyszínt azon egyesületek és civil szervezetek számára, amelyek a járvány előtt náluk tartották klubösszejöveteleiket. Február 18-án a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) négy munkatársa számolt be a náluk történt változásokról.

Tagjaik közül mindenki jól van és a Buláke gyógymasszázs stúdiója jelenleg is működik – mondta Lázár Benedekné, a látássérültek egyesületének tagja és dolgozója. Az utolsó klubeseményük tavaly február 18-án a farsang volt, azóta nincsenek összejövetelek, helyette azonban a tavaly márciusi lezárásokat követően a Buláke weboldala mellett a szociális csoport munkatársai megalkották a Buláke online klubot, melyen informálódni lehet és programokról tájékozódni – tudtuk még meg. Ezen kívül az otthoni segítségnyújtásra is nagy hangsúlyt fektettek.

A rövid bevezető után bemutatkoztak az új munkatársak. Tizenkét éve dolgozik szociális munkásként éppen egy éve van a Bulákénál, ahol nagyon jól érzi magát – mutatkozott be Székely Rita. Elmondta, hogy a szociális csoport feladatai nagyon változatosak, hiszen a személyes segítségnyújtás, például időseknek bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ügyintézés, orvoshoz kísérés vagy egy egészségügyi séta mellett segítő telefonos beszélgetésekre is lehetőséget nyújtanak, illetve a segédeszköz beszerzésekben, pályázatok megírásában vannak hasznára a tagoknak. Munkájukra a járványügyi korlátozások mellett most különösen nagy igény és szükség van.

Már korábban is részt vett az egyesület életében önkéntesként, azonban egy pályázat révén két hónapja állományba vették, mert a megnövekedett számú otthoni segítségnyújtás miatt nagy szükség van a munkájára és sokat foglalkoztatják – vette át a szót Katona Tamás, aki tizennégy évig dolgozott a Vakok és Gyengénlátók Állami Intézetében. Itteni munkáját nagyon szereti, mert az idősekkel eltöltött idő számára lelki és szellemi felüdülést nyújt. Egészségügyi séta és beszélgetési igényeit elégíti ki a rá bízott gondozottaknak. Elmondta, hogy sok tervük van a vírushelyzet utáni időszakra, tervezik kirándulások, táborok megszervezését, és amint lehet, meghirdetik ezek dátumait is.

Az online térben való kapcsolattartás érdekében egy fiataloknak szóló csoportot is létrehoztak, melynek egyik oszlopos tagja Geszti Eszter, a Buláke szociális segítője. Pedagógiát végzett és mindig közösségi embernek érezte magát, szeret emberekkel foglalkozni, ennek korábbi munkahelyein is hasznát vette, a Láthatatlan kiállítás munkatársaként dolgozott, illetve call center ügyintézőként egy étteremnél. A PÁSZTA elnevezésű Facebook csoport egyrészt utal a fehér bottal történő közlekedésre, mellyel az utat vizslatják, másrészt egy mozaikszó: Párbeszéd Szabad Tartalommal. Fiatalokon kívül természetesen mások is ellátogathatnak az oldalra, mert sok érdekes programajánló és cikk található itt. A kezdeményezés célja, hogy a látássérültek egy helyen megtalálják a számukra való, vagy az őket érdeklő programokat, technikai újdonságokat, olvasnivalókat. Ezen kívül ez egy fórum is, ahol az adott tartalmak megbeszélésére is lehetőség van. A későbbiekben természetesen ezen csoport számára is szeretnének programokat szervezni, például koncertlátogatásokat, és várják az önkéntesek jelentkezését, akik megkönnyítik a látássérültek az eljutását ezekre.

A bejelentkezés végén Lázár Benedekné elmondta, hogy a következő ilyen alkalom március 18-án lesz, ahol a BULÁKE rehabilitációs klubjának vezetője, Mikola Gyöngyvér egy tavaly elmaradt programot pótolva Rosta Botond előadását foglalja majd össze.

A videóbeszámoló ITT tekinthető meg.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here