10 érdekesség a HP laptopokról, amit talán te sem tudtál

0
240

Mit kell tudni a HP-ról? Mikor és hogyan láttak napvilágot a HP első laptopjai? A HP cég történetéről és történelméről mit lehet tudni? Cikkünkben most 10 ilyen és ehhez hasonló érdekes tényt hoztunk el neked.

  • Garázsprojekt

A HP sikertörténete nem messzebbről indult, mint egy palo alto-i garázsból, amit két fiatal villamosmérnök, az addig összespórolt 538 dollárnyi pénzüket teljes egészében a bérleti díjba bele tolva bérelt ki azzal a szándékkal, hogy valami egészen innovatív tech-történeti mérföldövet alkossanak.

Pénzfeldobás

 Annak érdekében, hogy Bill Hewlett és David Packard dűlőre tudjanak jutni a cég elnevezésével kapcsolatban, szokatlan, mégis a lehető legkézenfekvőbb megoldást választották: feldobtak egy érmét és hivatalosan is megszületett az ikonikus Hewlett-Packard márkanév, vagyis a HP.

  • Precíziós audio oszcillátor

A kis cég első nagyobb visszhangot kapó projektje egy HP200A-ra keresztelt audio oszcillátor volt, melynek 200B változatából nem csupán a Walt Disney rendelt be rögtön nyolc darabot, de a termék jó eséllyel egy rekordot is felállított az elektronikus alaptermékek piacán, az audio oszcillátort ugyanis 33 éven keresztül forgalmazták.

  • Az első számítógép

A HP 2116A, vagyis a cég első számítógépe 1966-ban látott napvilágot, mely bár PC-ként lett bemutatva, csupán egy asztali számológép volt, így a HP első valódi számítógépére, a HP-85-re egészen 1980-ig kellett várni.

  • A LED-technológia

Mint minden valamirevaló tech-cég, a HP is belenyúlt ebbe-abba annak érdekében, hogy egyrészt minél szélesebb körökhöz eljusson a neve, másrészt pedig, hogy önmagát később a lehető leghatékonyabban tudja definiálni: az olyan LED-világítással működő kis kütyük, mint amilyenek a számológépek pedig meghozták a remélt sikert.

  • Casual culture

Dave és Bill a HP növekedése ellenére is hű maradt saját filozófiájához: silicon valley-i irodájukban bevezették a casual culture fogalmát, így pedig a munkahelyi viseletet sokkal lazább előírások alapján határozták meg, az open office megteremtésével pedig egyszerre produktív, mégis laza környezetet hoztak létre.

  • A HP és a NASA

A HP még a NASA Mars-projektjéből is kivette a részét, 2004-ben ugyanis a HP Labs képtömörítő algoritmusa segítette hozzá a tudósokat a Mars felszínének tanulmányozásához.

  • Valójában két cég

Bár kevesen tudják, a Hewlett-Packard 2014-ben valójában kettévált: az Enterprise ágazat lett a technológiáért, szoftverekért és szervizelésért, az Inc. pedig a személyi rendszerekért és a nyomtatásért felelős részlege.

  • A számítástechnikán innen és túl

Kétségtelen, hogy a HP-t a világon mindenki a számítástechnikával azonosítja, a cég ugyanakkor nem kizárólag ezen az egy területen, de például az orvosi műszerek, elektronikai alkatrészek és mérőeszközök gyártásában is kiemelkedőt alkotott.

  • Zöld tudatosság

A HP bőséggel kiveszi a részét a környezetvédelemből is, termékeik java ugyanis újrahasznosított műanyag, főként óceáni hulladékból készül, mely területen igen komoly eredményeket sikerült már elérniük: egy 2020 júniusi jelentés szerint addig 1.7 millió font súlyú óceáni műanyagtól szabadították már meg a világot. A környezettudatos használatot a használati idő meghosszabbításával is támogathatod. Nézz körül a westnotebook oldalán milyen használt HP laptopokat érdemes vásárolni. Amennyiben pedig érdekel a téma és szívesen olvasnál a (használt) laptopok és a környezettudatosság kapcsolatáról bővebben is, úgy kattints a Mennyire környezetbarát a használt laptop? című cikkre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here