Van, akinek az édes, másnak a sós, különösen a káposztás ízlik – Tiroli rétes, tizennégy ízben

0
1132

A rétes tiroli változata a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, és például az Apfelstrudel a világ száz leghíresebb ételének egyike. Ez a friss és ropogós sütemény már Budaörsön is kapható, a Monarchia Rétesházban.A rétes tiroli változata a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, és például az Apfelstrudel a világ száz leghíresebb ételének egyike. Ez a friss és ropogós sütemény már Budaörsön is kapható, a Monarchia Rétesházban.

„Tudd meg, ó gazdasszony, hogy a rétes tésztája is csak úgy jó, ha egy zsemlyényi czipóból egy huszárt lovastól tésztába sodorhatsz vele” – írta Emma asszony 1902-ben a szakácskönyvébe. Pappné Leskó Andrea, több mint száztíz évvel később, amikor néhány éve hazajött Angliából, ahova a vendéglátó iskola elvégzése után nem csak pénzt keresni, de szakmai tapasztalatokat is gyűjteni ment, még nem tudta, hogy rétesboltot fog nyitni szülővárosában. Azt azonban igen, hogy egy olyan kávézót vagy sütizőt szeretne, amilyen Budaörsön még nincs. Némi keresgélés után ugrott be egy kellemes emléke egy gödöllői rétesesről, és ez a Monarchia Rétesház. Andi és férje Papp Dávid, aki építész, meghozta hát a közös döntést: keresnek egy megfelelő telket (ezt a Károly király és a Baross utca sarkán találták meg), és oda olyan házat építenek, ami az otthonuk is lehet, az utcafronton pedig egy barátságos kis üzletet nyitnak.
A Monarchia Rétesház nem a vidéki Magyarországról ismert, nagyon nagyra és nagyon vékonyra nyújtott tésztájú süteményt forgalmazza, hanem a tiroli változatot, ami a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, és az Apfelstrudel bécsi változata a világ száz leghíresebb ételének egyike. A már Budaörsön is kapható rétesek tésztája tehát kicsit vastagabb, ropogósabb, mint a másutt megszokott.  A rétesek műhelymunkával készülnek, mesterséges segédanyagok hozzáadása nélkül, tehát mindig frissek, még véletlenül sem maradhat a polcon előző napi. (A frissesség és a várakozás elkerülése érdekében érdemes a nagyobb megrendeléseket előre jelezni telefonon!) Van, akinek az édes, például túróval, almával, mákkal, meggyel, dióval töltött, másnak a sós, különösen a káposztás ízlik, összesen 14 féle kapható.
A rétesek mellett nyáron kézműves fagyit, és egész évben termelői lekvárokat és szörpöket is kínál még a budaörsi rétesház.

2040 Budaörs, Károly király u. 21.
 Nyitvatartás:
hétfőtől péntekig 9-18-ig,
szombaton 9-16-ig.
Vasárnap zárva.

Telefon: 06/ 70-659-6513

13263948 1093002224055989 6694169651536566884 n

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here