Eredeti publikálás: 2019. december 29.
Újévi lencseleves
A szilveszteri gasztrobabonáknak régi paraszti gyökereik vannak, a hagyomány szerint nagy jelentősége van az év utolsó napjának és az új év első napjának, mert ezek határozzák meg azt, hogy a következő évben milyen lesz a sorsunk, milyen lesz a termés a földeken.
Azt sokan tudják, hogy az új év első napján lencsét kell enni. A hagyományok szerint minden szemes étel, tehát főleg a lencse, de a bab is olyan mint az aprópénz, így a szokásokban ez a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. És persze azért kell január 1-jén mindenképpen lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre.
Hozzávalók:
- 1 zacskó lencse
- 1 marhaleveskocka
- sárgarépa
- fehérrépa
- zeller
- petrezselyem
- 10 dkg szalonnakocka
- 1 fej vöröshagyma
- ecet
- só, bors
- szárított kakukkfű
- mustár
- babérlevél
- cukor
- frankfurti virsli
- fokhagyma
Előző éjszaka beáztatjuk a lencsét. Nagy lábosban felrakjuk főni a lencsét, hozzáadjuk a zöldségeket a petrezselyem kivételével. Ízlés szerint hozzáadható néhány gerezd paradicsom és néhány karika zöldpaprika. Sózzuk vagy érzés szerint ételízesítőt adunk hozzá, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Babérlevelet és szárított kakukkfüvet adunk hozzá. Forrás közben összenyomott fokhagymát, mustárt és ecetet adunk hozzá. Külön lábosba a szalonnakockákat megpirítjuk, hozzáöntjük az apróra vágott vöröshagymát, majd megpirítjuk. Amikor a lencse és a zöldségek megfelelően megpuhultak, hozzáöntjük a hagymás bacont. Forraljuk egy kis ideig, közben ízesítjük ecettel. A legvégén annyi virslit rakunk hozzá, amennyit elfogyasztunk. Tálalás tejföllel és petrezselyemmel.
Kótányné Tóth Éva