Túraajánló március 15-ére és húsvétra a Pilisi Parkerdőben

0
1055

Gyorsan elolvadt a hó a Pilis magasabban fekvő területein is, így a hosszú hétvégén kirándulni indulóknak sáros utakra, a völgyekben megduzzadt vízfolyásokra kell számítaniuk. A Pilisi Parkerdő mégis számos izgalmas programlehetőséget kínál ezen a hétvégén is, amelyek közül kiemelkednek a nemzeti ünnephez kapcsolódó események.

A nagy havat hozó tél végi időjárás után gyors olvadás kezdődött a Pilisi Parkerdő területén. Az alacsonyabb térségekben (mint például a Gödöllői-dombságban, a Zsámbéki-medencében vagy a Budai-hegységben) már teljesen elolvadt a hó, de a magasabban fekvő, hegyvidéki területeken (mint például Dobogókő, a visegrádi Nagy-Villám vagy a Pilis-tető térségében) már csak mutatóban lehet néhány foltot látni a nemrég még 60 centiméteres hótakaróból. A hosszú hétvégén kirándulni indulóknak ezért a főváros környéki erdőterületen a változékony időjárás mellett sáros, csúszós utakra és bővizű vízfolyásokra kell számítaniuk.

A magasabb részeken található turistautakon lassabban olvad a letaposott hó, mint az út melletti erdőben, így továbbra is jó szolgálatot tehetnek a bakancsra erősíthető csúszásgátlók, illetve a kamáslik és a túrabotok. Elolvadt viszont a hó a hagyományosan hűvösebb szurdokvölgyekben is, ahol egyre nagyobb mennyiségű víz zúdul alá, ami felduzzasztja a völgyekben és a hegylábakban futó patakokat. A Rám-szakadékban, a Holdvilág-árokban és a többi szurdokvölgyben ebben az időszakban különösen nehéz a túrázás. A meredek oldalak, sziklafalak tövében futó utakon ráadásul ilyenkor nagyobb a kőomlás veszélye is, a fagy elmúltával a kilazult kövek gyakran gurulnak az erdei utakra, túraösvényekre.

Ha útnak indulunk, vegyük figyelembe a város és az erdőterület közötti időjárási különbségeket is! A 4-8 fokos hőmérséklet eltérés a kora tavaszi időszakban a hegyvidéken akár fagypont alatti hideget is jelenthet. Fontos ezért a réteges öltözködés, és az előzetes tájékozódás az időjárás alakulásával kapcsolatban, amiben nagy segítséget nyújthatnak a megújult parkerdo.hu honlapon elérhető webkamerák képei.

A Pilisi Parkerdő a figyelemfelhívás mellett természetesen a nemzeti ünnep időszakában is érdekes látnivalókat és programokat kínál: Petőfi Sándor emlékezetét idézi meg minden évben a szentendrei Kő-hegyre vezető, március 15-i emléktúra, amikor ki-ki felkeresheti a nagy költő emlékhelyét, aki alföldi emberként innen csodálta meg a hegyvidék nyújtotta panorámát.

Szintén március 15-én, a Budakeszi Tündérkertben metszési tanfolyamon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gyümölcsfák kezelésének tavaszi feladataival. Az Öko-Forrás Alapítvány és az őshonos gyümölcsfák gyűjteményét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. programja azonban nemcsak kertészeti vonatkozású, hiszen a résztvevők megemlékeznek Bereczki Máté munkásságáról is, aki márciusi ifjúként kényszerült bujdosásra és a jogi pálya elhagyására, de ennek következtében ünnepelhetjük őt ma a magyar gyümölcsészet egyik kiemelkedő alakjaként.

Aki pedig már Budakeszin járna, annak érdemes ellátogatnia a márciustól minden pénteken, szombaton és vasárnap nyitva tartó Budakeszi Arborétumba is, ahol a fenyők zöldje már a tavaszi lombfakadás színeit vetíti előre. Március 18-án, a Víz Világnapja alkalmából az arborétum kis tavának tavaszi éledésével ismerkedhetnek meg a látogatók, és aktívan bekapcsolódhatnak a szakemberek munkájába, akik vízi növényeket ültetnek, halakat etetnek, egyben felújítják a tó körüli berendezéseket is.

A víz helyett a négylábúaké lesz a főszerep március 18-án a Budakeszi Vadasparkban, ahol az Ürömi Állatmenhely és a Duhajdombi Kutyaiskola a felelős kutyatartás fontosságára hívja fel programjával a figyelmet. A vadasparkban ritka vendégnek számító, megmentett és gazdára váró kutyusokat látva érdemes megismerkedni az erdei kutyasétáltatás tíz legfontosabb szabályával is, amit a Pilisi Parkerdő ingyenesen letölthető kiadványa is tartalmaz.

Túraajánló március 15-ére: a Kőhegyi Menedékház

A Szentendre és Pomáz felett emelkedő Kő-hegyről csodálatos kilátás nyílik a környékre. A meredek hegyoldalt 1845-ben maga Petőfi is megmászta barátaival, Vachot Imrével és Vachot Sándorral, Esztergomba menvén. A kilátóhelyen, ahol megpihentek, 1958 óta emléktábla áll, amely erre a jeles eseményre emlékeztet bennünket.

Az emlékhelytől néhány száz méterre lévő, 2014-ben felújított Kőhegyi Menedékház turistautakon Pomáz, Szentendre, Dömörkapu és Lajos-forrás felől gyalogosan egyaránt jól megközelíthető, így könnyen szervezhetünk különböző hosszúságú túrákat a környéken. Közvetlen környezetének látványosságai között találjuk a Kő-hegy platójának délkeleti sziklatornyait, például a jellegzetes formájú Gomba-sziklát, amit „Napóleon kalapja” néven is emlegetnek.

A természeti kincsek mellett a turistatársadalom számára méltán híres hely még a hegy lapos fennsíkján található Kőhegyi Czibulka János Menedékház, amely hűen idézi meg a magashegyi menedékházak hangulatát.

Metszéssel ünneplik a magyar gyümölcsészet ’48-as hőseit a Budakeszi Tündérkertben

Az 1848-as forradalomnak megvannak a maga pomológus, vagyis gyümölcsész hősei. Ők azok, akik a szabadságharc leverése után kényszerűségből lemondtak korábbi karrierjükről, és gyümölcsészettel kezdtek foglalkozni, majd koruk legkiválóbb szakembereivé váltak. Az Öko-Forrás Alapítvány és a Budakeszi Tündérkertet működtető Pilisi Parkerdő Zrt. március 15-i közös metszési oktatásán rájuk is emlékeznek a szervezők, miközben a résztvevők elsajátíthatják az őshonos gyümölcsfák metszésének tudományát.

A Budakeszi Tündérkertben olyan fajták is helyet kaptak, amelyek a magyar gyümölcsészet Semmelweiseként ismert Bereczki Máté nevéhez fűződnek. Bereczki Máté eredetileg a pesti egyetem jogi karán végezte kiváló eredménnyel tanulmányait, ahol közvetlen kapcsolatba került Vasvári Pállal, Jókai Mórral és Petőfi Sándorral is, majd részt vett az 1848. március 15-i forradalmi eseményekben. A szabadságharc leverését ezután 6 év bujdosás követte. A közkegyelem kihirdetése után az idegen irányítású államigazgatásban már nem vállalt hivatalt, nem kívánta az önkényuralmat szolgálni, helyette a gyümölcsészetnek, a gyümölcsfajták felkutatásának és megőrzésének szentelte életét.

„Oltógallyak nyomában” XVII. metszési gyakorlat:

  • Időpont: 2018. március 15. (csütörtök) 10 óra
  • Helyszín: Budakeszi Erdészet, Gyümölcsös gyűjtemény (a Zsámbéki-medence Tündérkertje)
  • Megközelíthető:
    • autóbusszal: a Széll Kálmán térről induló (és Budakeszin több helyen megálló) 795-ös számú távolsági busz „Budakeszi, erdő- és vadgazdaság” nevű megállója szinte közvetlenül a Budakeszi Erdészet bejáratánál található
    • autóval: a Budakeszi és Telki közötti úton, Budakeszitől kb. 3 km-re balra, az útról jól látható egy fából faragott muflonszobor és a buszmegálló is
  • Előadó: Magyar Lajos

A részvétel ingyenes.

A képzés a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Öko-Forrás Alapítvány együttműködésében valósul meg.

Gazdit kereső kutyák a Budakeszi Vadasparkban 

Ritka alkalomnak lehetnek tanúi, akik a hosszú hétvége vasárnapján kilátogatnak a főváros határában fekvő állatbirodalomba: az alapvetően az őshonos és a Kárpát-medencében meghonosodott állatfajokat bemutató vadasparkban ezen a napon a kutyáké lesz a főszerep, a Budakeszi Vadaspark március 18-án a kutyabarátokat várja! Az Ürömi Állatmenhely és a Duhajdombi Kutyaiskola települ ki megmentett és gazdit kereső kedvencekkel, és a felelős kutyatartással kapcsolatos sok-sok hasznos információval.

Aki szeretné megtudni, hogyan telnek az állatmentők hétköznapjai, vagy milyen szempontok alapján választanak gazdit egy-egy elárvult kutyának, az feltétlenül keresse fel március 18-án (vasárnap) a Budakeszi Vadasparkba kitelepülő Ürömi Állatmenhely programját. A gyerekbarát menhely munkatársai, önkéntesei és a velük érkező megmentett kutyusok a felelős kutyatartás legfontosabb szabályaira is fel kívánják hívni a figyelmet, működési területükön ugyanis szinte minden napra jut egy-egy csatangoló kutya, akit vissza kell juttatni az otthonába vagy új gazdit kell találni a számára. Hitvallásuk szerint a gazda és kutya harmonikus együttéléséhez megfelelő képzésre is szükség van: ennek a lehetőségeit mutatja be a menhellyel együtt dolgozó Duhajdombi Kutyakiképző Iskola

A programmal az együttműködők a felelős kutyatartás fontosságát is hangsúlyozni szeretnék, hogy minél kevesebb elhagyatott állatot kelljen megmenteniük, hogy minél kevesebb erdei állat szenvedjen a nemkívánatos találkozásoktól, és a kutya nélkül kirándulók is nyugodtan, biztonságosan tölthessék szabadidejüket az erdőben. A program során megismerhetjük tehát az erdei kutyasétáltatás szabályait is, amiket korábban 10 pontban foglalt össze a Pilisi Parkerdő ingyenes, online letölthető kiadványa.

Irány tehát a Budakeszi Vadaspark, ahol március 18-án nemcsak új ismeretekkel gazdagodhatunk a kutyatartással kapcsolatban, hanem akár egy új kedvencet is befogadhatunk a családba!

Tovább bővült a Budakeszi Arborétum odútelepe

A közelgő tavaszi költési időszak előtt a Budakeszi Arborétumban újabb 14 madárodút helyezett ki az 1000 Odú Egyesület a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének szakembereivel közösen. Ezzel a mesterséges fészkelőhelyek száma 29-re emelkedett a márciustól minden hétvégén látogatható növénygyűjtemény területén.

A 2017-ben indult odútelepítési program első ütemében elsősorban a fenyvesekben élő és fészkelő kékcinegék, fenyves cinegék, barátcinegék, kormosfejű cinegék és búboscinegék számára alkalmas, úgynevezett „A” típusú odúkat helyeztek ki a szakemberek. 9 odúban sikeresen fészket raktak az arborétum szárnyas lakói, 3 odúban pedig kétszer is költöttek fenyves cinegék, kékcinegék és széncinegék.

Az odútelepet a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, és külön vizsgálják, hogy az arborétumi növényvilág változatossága milyen hatással van az ott megtelepedő odúlakó madarak fajgazdagságára.

Erdei húsvét a Madas László Erdészeti Erdei Iskolában

Március 5-én érkezett az első csoport a Madas László Erdészeti Erdei Iskola böjti időszakban szervezett „Erdei húsvét” programsorozatára. Az időjárás igencsak megtréfált mindenkit, hiszen az ébredő tavasz helyett még a téli alvó erdőben sétálhattak a gyerekek. Ők persze nem bánták, hogy megrohamozhatták az Erdei Művelődés Háza előtti hóvárat, és jókat csúszkáltak a havas hegyoldalban.

Az Erdei Művelődés Házában még javában ropog a tűz a cserépkályhában, de a tavasz már bekukucskált: készülnek a húsvéti tojások, sülnek a nyuszisütik.

Az erdei iskola „házi” bábszínháza is új mesével várja a gyerekeket. A meséből kiderül, hogyan vette át a nyuszi a húsvéti báránytól az ajándékhozó szerepet, az izgalmas történet epizódjain keresztül kicsik és nagyok is megismerkedhetnek a húsvéti szokások átalakulásának történetével.

Az első héten 113 kisiskolás és óvodás gyermek, valamit 11 pedagógus vett részt húsvéti készülődésünkön. A nagyszerdáig tartó, teltházzal futó programsorozatra mintegy 400 gyermek és pedagógus jelentkezett, így az ország legrégebbi erdei iskolájában idén ismét több száz fiatal ismerkedhet meg testközelből az ébredő tavaszi erdővel és a húsvéti ünnepkör néphagyományaival.

Forrás: sajtóközlemény

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here