Home Online Újság Életmód Tizenkét Budaörsön kezelt beteg szorult kórházi ellátásra műtéti szövődmény miatt

Tizenkét Budaörsön kezelt beteg szorult kórházi ellátásra műtéti szövődmény miatt

0
5794
Tizenkét beteg szorult kórházi ellátásra műtéti szövődmény miatt

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg részesült kórházi ellátásban a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően. A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér a gyógyulást kereső betegektől. Az intézmény mindent megtesz a betegek teljes felépüléséért.

December 12-én, csütörtökön az egynapos sebészet II. számú műtőjében a közreműködő műtéti team 22 szürkehályog- (cataracta-) műtétet hajtott végre. A másnapi szakorvosi kontrollon valamennyi beteg panaszmentes volt. A tünetek – a szem váladékozása, fájdalom – az érintetteknél december 14-én, szombaton jelentkeztek. Ezt követően a szövődményes betegeket a budaörsi egynapos sebészet kórházi háttérintézményeként működő Szent János Kórházban látták el. Tizenkét beteget újraoperáltak, négyüket tartósan hospitalizálni kellett.

Az intézmény vezetése a történtekről haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kapcsolatba lépett a héten operált valamennyi – nem csak szemészeti – beteggel, és a következő heti műtéteket automatikusan törölte. Az azonnali visszajelzések alapján tünetek sem a szomszédos napokon műtött betegeknél, sem az azonos napon az I. számú műtőben műtött pácienseknél nem jelentkeztek.

A műtőben és betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt. Az egyéni felelősségek tisztázása a további laboratóriumi vizsgálatoktól várható. A hatóság a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésre.

A budaörsi egynapos sebészet évi mintegy 2500 operációt végez kilenc szakmában, ezen belül a szürkehályog-műtétek rutinbeavatkozásnak számítanak – egyedül 2019-ben ezernél több ilyen műtétre került sor. A mostani esetet megelőzően az elmúlt években a kötelező kórházi háttér igénybevételére tízezerből két beteg (az ellátásban részesülők 0,02 százaléka) szorult rá. Az intézmény a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kiemelkedő betegbiztonsági mutatóit fenntartsa.

A műtéti tevékenység a budaörsi egynapos sebészeten a népegészségügyi hatóság által előírt intézkedések megtétele után 2020. januárban folytatódhat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here