Tibi története 2019-ben…

0
1240

Sorozatunkban egy köztünk élő, igen aktív mozgássérült fiatalember életét követtük nyomon 2019-ben, hónapról hónapra. Elérkeztünk a befejező részhez. A december Debreczeni Tibor számára  is az adventről és a karácsonyról szólt, de az év végén még egy kiállításra is eljutott. Olvassák el beszámolóját, aki a korábbiakat kihagyta, itt egyben átlapozhatja.

Megérkezett a december, az év utolsó hónapja. Az első napokban az időjárás is téli fordulatot vett, megjelentek a reggeli mínuszok és nappal sem emelkedett nulla fok fölé a hőmérséklet. Másodikán leesett az idei első hó, sokan örültek neki, mert egyre ritkábban látunk havat. Nekem is tetszik a havas táj, de amikor esik, pár napig szobafogságra vagyok ítélve, aminek már viszont nem nagyon örülök. Elsején megkezdődött az adventi  időszak, szüleimmel meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát. Azon a délutánon elmentem a Jókai Mór Művelődési házba megnézni a Piros Rózsa Dalkör téli műsorát. Szeretem a népdalokat, csárdásokat és a szép magyar nótákat. Olyan szépek a hallgatós nóták is, szinte sírni lehet rajtuk, nem hiába mondják, hogy sírva mulat a magyar. A közönség együtt énekelt a művészekkel, jó volt a hangulat.  Ha tehetem, mindig elmegyek a rendezvényükre.

December 6-ra meghívás kaptam A ROLL NATURAL MIKULÁS NAPI CSAPATÉPÍTŐ PROGRAMRA, akikkel szoktam kirándulgatni. Jól fel kellet öltözni, mert nyirkos, ködös idő volt. A Vörösmarty téren találkoztunk egy kis bárban. Első órában játszottunk egy jót, kipróbáltunk egy pár társasjátékot. A játékok közben jó hangulat kerekedett, sokat nevettünk. Majd megebédeltünk, közben folytatódott a beszélgetés és a jó kedv. Ha már ott voltam a Vörösmarty téren egy kicsit körbe néztem a vásárban.

Egyik délután elmentem a budaörsi színházba és megnéztem egy karácsonyi darabot a Diótörőt. Már régen meg akartam nézni, de eddig mindig kimaradt az életemből. Következő szerdán  a Dumaszínház előadását láttam, ahol fellépett Aranyosi Péter és Badár Sándor. A karácsonyi készülődés közben jó volt kikapcsolódni egy kicsit, szeretem a jó humort.          

A budaörsi felnőtt napközivel az egész hónap adventi hangulatban telt. Sütöttünk mézeskalácsot, mindenki besegített valamibe. Valaki  begyúrta a tésztát, volt aki nyújtotta, én a szaggatásba vettem rész. Ahogyan sült a sütemény, az egész házat a finom mézeskalács illata lengte be, közben karácsonyi dalokat hallgatunk.  Hónap második szerdáján, mint már pár éve, most is meglátogattak minket a Tulipán kvartett népdal együttes. Szép karácsonyi dalokat énekeltek. Ha valamelyik népdalt ismertük mi is bekapcsolódtunk. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Egyik nap moziban  voltunk, megnéztünk a Jégvarázs című rajzfilmet, így tovább hangolódtunk az ünnepekre. Eközben készültünk a napközis karácsonyi műsorra. Hónap közepén részt vettem a Máltai Szeretet szolgálat élelmiszer adomány gyűjtésében, az Adni jó programban. Az emberek megérezték az akció lényegét, sok-sok doboz tartós élelmiszer gyújt össze.

December harmadik hete már nekem a karácsony jegyében zajlott. Először részt vettem a Budaörsi Mozgássérült Egyesület, karácsonyi évzárón, ahol fellépett a Tulipán kvartett, az egyesület vezetője, Judit értékelte az évet. Erzsi szép ünnepi beszédet mondott s közben jóízűen elfogyasztottuk a finom ételt, amit Ibolya készített. A következő rendezvény a Pető intézet karácsonyi ünnepsége, szerencsére jó idő volt és oda is el tudtam menni. Végre tudtunk beszélgetni egy kicsit, most nem a tornára kellet figyelni. A  hét utolsó munkanapján a budaörsi felnőtt napközivel tartottunk meg a karácsonyt. Mindenkinek eljöttek a szülei, testvérei, úgy ünnepeltünk, mint egy nagy család. Most egy videóval készültünk, amiben karácsonyi Activity-t játszottunk. Ünneppel kapcsolatos szavakat kaptunk, azokat kellett elmutogatni, majd lerajzolni és a vendégeknek kellett kitalálni. A legvégén közösen elénekeltük a Mennyből az angyalt.

Mint mindig, most is nálunk volt a családi karácsony. Eljött hozzánk a húgom a családjával. Szent napján együtt díszítettünk  fel a fenyőfát. Megszavaztuk, hogy vacsora előtt jöjjön meg a Jézuska, mert mindenki kíváncsi volt, hogy mit hozott neki. Megszólalt a csengő és mindenki felszaladt az emeletre. Karácsonyfa alatt telis- tele volt ajándékkal, sötétben szépen világított a fa. Közben halkan szóltak a szép karácsonyi dalok. Mindenki meghitten állt a fa előtt. Alig vártuk, hogy kicsomagoljuk a dobozokat. Én kaptam egy szép pulóvert és egy bluetooth hangszórót. Sietni kellet, mert már az ebédlőben várt az megterített asztal. Karácsony másnapján eljött a sógorom családja is, így egy igazi nagy család lettünk. Évente egyszer mindig sikerül összehozni a találkozót.

Megbeszéltük, hogy egy közös program keretében ellátogattunk a Szépművészeti Múzeumba . 

További képek: http://dtibi.fw.hu/deccikk.html

A novemberi cikk ITT olvasható.

Októberről ITT.

Az ősz jó oldalai ITT

Ilyen volt az augusztus ITT

A júliusi beszámoló ITT található.

Júniusról ITT,

május ITT,

április ITT,

Tibi  bemutatkozását és első beszámolóját majd a másodikat itt érdemes elolvasni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here