Telegdi Ágnes volt a könyvtári napok első vendége

0
618

Az Országos Könyvtári Napok budaörsi rendezvénysorozatának első napján, mely éppen az állatok világnapjára esett, Telegdi Ágnes író, természetfotós fénykép-tárlattal és állatokról szóló előadással várta a gyerekeket a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár kiállító termében.

Gyerekeknek szóló előadással nyílt meg tegnap Budaörsön az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat, mely a hét csaknem minden napjára tartogat kulturális programot. A városi könyvtár nagytermében Telegdi Ágnes természetfotós kiállítása kapott helyet.

Az itt egybegyűlt gyerekeket Temesiné Haag Beatrix, a könyvtár igazgatója köszöntötte, aki mintegy ráhangolta őket a műsorra azzal, hogy felhívta figyelmüket az állatok világnapjára, s ezzel együtt arra, milyen üres és sivár lenne az éltünk állatok nélkül.

Telegdi Ágnes vetítéssel egybekötött mesébe ágyazott állattörténeteket adott elő, melyek túlnyomórészt a valóságra épültek.

Az európai vagy vörös mókusról az iskolában is tanulnak a gyerekek, de itt érdekes részleteknek lehettek szem- és fültanúi. Láthattak fák ágai köré épült mókusfészket és téli álmából körülbelül heti rendszerességgel evéshez ébredő, elgémberedett, „kómás” mókust is. Kiderült, hogy a mókusmama, fogai miatt másképpen cipeli kölykét, mint például a macskafélék.

Vidrákról is sok szó esett, pedig elhangzott, hogy a vidra nagyon félénk állat és nehéz megfigyelni a természetben. Azonban van egy vidra-mentő hely Somogy megyében, a Petesmalmi Vidrapark, ahol bajba jutott vidrákat nevelnek fel és szoktatnak vissza eredeti élőhelyükre. Érdekességként az előadó levetített egy kis videót is, amelyet észak-amerikai kollégái vettek fel, s amelyen a vidra mama úszni tanítja a víztől eleinte igencsak berzenkedő kicsinyét.

Végül egy madáretető életébe kaptak betekintést a gyerekek, ahol tengelicek és egy meggyvágó veszekedtek a magokon, ami egy karvalynak is feltűnt, de szerencsére rossz taktikát választott arra, hogy lecsapjon rájuk, így a kis madarak megmenekültek.

Az előadással Telegdi Ágnes nem titkolt szándéka, hogy megismertesse a gyerekeket a minket körülvevő világ, s benne az állatok szerepével, szépségével, hogy szeressék, tiszteljék azt. Gyerekeknek szóló könyvsorozata, az Ó, azok a csodálatos állatok! is sok érdekes és valós tudnivalót tartalmaz. Ahogy vallja: „Remélem, történeteimen keresztül olvasóim kedvet kapnak a természetjáráshoz és annyira megszeretik a minket körülvevő világot, hogy nem csak gyönyörködnek szépségeibe, hanem vigyáznak is rá.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here