Sadik Leyla: „A kerámiázás számomra a legjobb önkifejezés”

0
656

Sadik Leyla kerámiaművész Budaörsön nőtt fel, jelenleg Olaszországban él, és máig ezer szállal kötődik városunkhoz. Amikor az Internet feldobta az Instrangram oldalát, nagyon megfogtak színes, vidám, egyedi stílusú munkái. Kíváncsi lettem rá, ki lehet ez a fiatal lány.

Mit jelent önnek/neked a kerámiázás? Hobbi, munka, önmegvalósítás?
A kerámiázás számomra a legjobb önkifejezés. A folyamat, amikor tervezek, formázok és megfestem, nagyon magával ragad. De a legizgalmasabb rész az, amikor kikerülnek a kész művek a kemencéből, ezt mindig izgatottan várom. Nincs két egyforma tárgyam és nem is ez a célom, az egyediségre törekszem.  Azzal együtt, hogy megrendelésekre, illetve értékesítésre dolgozom.
Hogy találtál rá a kerámiakészítésre?
Pár kitérővel, mivel más művészeti ágakban is kipróbáltam magam. Tanultam grafikusnak, dekoratőrnek, de visszatértem ahhoz, ami gyermekkorom álma volt, a kerámiázáshoz. Vágyam az, hogy a munkáimon keresztül másokkal is megismertessem az én vizuális világomat.
Ami szemmel láthatóan vidám és színes. Budaörsi vagy, de már nem itt élsz. Visszajársz azért a városba?
Néhány havonta megyek haza Magyarországra, Budaörsre, hiszen eddigi életem legnagyobb részét ott éltem le és máig nagyon kötődöm hozzá, hiszen a családom most is ott él. Kerámiázni is ott kezdtem el, még az óvodában. Miután nemrég Bresciába, Olaszországba költöztem, itt gyerekeknek is elkezdtem alkotódélutánokat tartani.  Alapvetően csöndes, kissé visszahúzódó gyerek voltam, akinek sokat segítettek a művészeti foglalkozások az önkifejezésben. Ezt a lehetőséget és tapasztalatot szeretném továbbadni a fiataloknak és arra biztatni őket, hogy minél többféle dologgal ismerkedjenek meg. Nem titkolt célom, hogy jövőre Budaörsön is megnyithassam a saját nyári alkotó/művésztáboromat.
Magyar fülnek idegen hangzású neved van. Édesapád külföldi?
Igen, iraki származású, tőle kaptam a nevemet. De én Budapesten születtem és Budaörsön nőttem fel.
S hogy kerültél éppen Olaszországba?
Júliusban költöztem ki, mert a párom olasz származású. Nagyon vonzott az új tapasztalatszerzés lehetősége, hogy egy más kultúrájú országban is kipróbálhatom magam. Éltem már korábban két és félévet Lanzarotén, a Kanári-szigeten. Ezek a régi és új hatások formálják a személyiségemet, amikből meríthetek az alkotáshoz is.

Leyla munkáiból még több ITT látható és a leyla_ceramics Instagram oldalon, illetve aki vásárolni szeretne, az a kiválasztott termékeket Budaörsön vagy Budapesten személyesen is átveheti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here