Új orvosi ellátás csak Budaörsön: 06-23/445-495 – hivatalos sajtóközlemény

0
167

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy ismét lesz Budaörsön orvosi „ügyelet” (az idézőjel oka, hogy jogilag azt 2024. február 1-től csak az Országos Mentőszolgálat nyújthat) saját önkormányzati finanszírozásban, amiről az információkat Wittinghoff Tamás polgármester a saját közösségi oldalán osztotta meg. Most megérkezett a hivatalos sajtóközlemény is. Lényeges tartalmi különbség nincs, ám ez pontosabb.

 Az új – ismét az önkormányzat által finanszírozott – ellátási rendszer része egy 0-24 órában elérhető online- és telefonos orvosi tanácsadás, napközbeni azonnali szakorvosi ellátás, illetve egy házhoz menő mentőkocsi szolgálat.

Február első napjától kezdődően egy kormánydöntés megszüntette a Budaörsön működő, magas színvonalú 24 órás orvosi ügyeleti rendszert. Ezentúl a budaörsieknek sürgős esetben Budakeszire vagy Érdre kellene menniük ügyeletre.

Az önkormányzat a rendelet megjelenésétől kezdve kereste a megoldást, hogyan tudná továbbra is helyben biztosítani a korábban megszokott 24 órás, magas szintű ellátást. Ennek érdekében többször is tárgyaltunk az állami szervekkel, de nem voltak nyitottak a központosított ellátás helybeni kiegészítésére, annak ellenére, hogy már most ellátás-biztonsági problémák mutatkoznak a rendszerben.

Ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy saját hatáskörben új ellátási szintet vezet be, amely egyrészt megfelel a megváltozott jogszabályi környezetnek, másrészt továbbra is biztosítja a 24 órás orvosi ellátást Budaörsön a budaörsiek számára.

Az új önkormányzati ellátási rendszer három elemet tartalmaz: telemedicina, napközbeni szakorvosi ellátás és 0-24 órában elérhető kivonuló mentőkocsi szolgáltatás.

Mi a teendő, ha valakinek sürgős orvosi ellátásra van szüksége?

  1. Éjjel-nappal kérhet orvosi tanácsot (Telemedicina)

A telemedicina egy a hét minden napján éjjel-nappal elérhető online és telefonos orvosi tanácsadás. A budaörsiek applikáción keresztül vagy telefonon konzultálhatnak szakorvossal. A szolgáltatás ingyenes igénybevételéhez a budaörsi lakosoknak a lakcímkártyájukkal kell regisztrálniuk, amelyről részletes leírást ma délutántól a www.budaorsmed.hu honlapon találnak.

  1. Napközben munkanapokon személyesen felkeresheti az Egészségügyi Központot, ahol sürgős esetben soron kívül ellátják  

A napközben működő azonnali szakorvosi ellátás személyesen munkanapokon reggel 7 és este 7 óra között érhető el. Minden budaörsi lakcímkártyával rendelkezőt sürgős esetben soron kívül, ingyenesen fogadnak a szakorvosok az Egészségügyi Központban. Ez komoly előrelépés a korábbi rendszerhez képest, mivel az alapellátási szintet jelentő orvosi ügyelet helyett azonnali járóbeteg szakellátásban részesülhet a beteg.

  1. Éjjel-nappal hívhatja a budaörsi kivonuló mentőket

A hét minden napján 24 órán keresztül elérhető szerződéses mentőszolgálat kivonuló mentőkocsi szolgáltatásával a helyszínre érkező orvos vagy mentőtiszt sürgős, életveszélyes esetekben azonnali orvosi segítséget tud nyújtani.

A szolgáltatás telefonos elérhetősége: 06-23/445-495.

A telefonos operátor minden esetben az OMSZ ellátás irányító központjával egyeztetve szervezi az azonnali ellátást.

  1. Igénybe veheti az állami ügyeletet és az állami mentőket

Személyesen:

A felnőtt betegek Budakeszin, munkanapokon 16-22 óráig, illetve hétvégén és ünnepnapokon 08-14 óra között kaphatnak állami ügyeleti ellátást. Ugyanilyen típusú gyermekorvosi ügyelet Érden munkanapokon 16-22 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 08-22 óráig érhető el. Az állami éjszakai ügyelet budaörsiek számára Budakeszin működik.

Telefonon:

Elérhető Budaörsről is a központosított állami ügyelet, amit a 1830-as egységes telefonszámon lehet hívni.

Az Országos Mentőszolgálat vészhelyzeti telefonszáma továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer), ezt a számot baleset, más közvetlen életveszély esetén lehet hívni.

Az önkormányzat által működtetett új orvosi ellátási rendszer nagyon sok pénzébe kerül a városnak, százmilliós nagyságrendekről lesz szó. Ezt ráadásul úgy kell majd kigazdálkodni, hogy az állam 2024-ben is mintegy 4,6 milliárd forintot von el törvénytelenül a várostól, szolidaritási hozzájárulás címén.

A Budaörsön élők egészsége azonban mindennél fontosabb az önkormányzat számára.

Frissítés!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here