Te hogyan segíthetsz az ukrán menekülteknek? – FRISSÍTVE!

0
440
Fotó: Aris Messinis, Sergei Supinsky, Daniel Leal / AFP; Chris McGrath / Getty Images

Vlagyimir Putyin hetek óta békés megoldásról és csak a határ felé gyakorlatozó orosz csapatokról beszélt, aztán csütörtök hajnalban Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az eseményekről a nemzetközi és országos médiából tájékozódhatnak. Mint helyi lap arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mi, miben segíthetünk többek között a háború elől hozzánk menekülőknek.

Előre bocsájtom: a világháború elején születtem és a világháborúban éltem legfogékonyabb gyermekéveimet. Eléggé jól tudom, hogy milyen az az élet, ezért mélyen együtt érzek mindazokkal, akik valahol-akárhol ezen a bolygón most szenvednek fegyverropogástól, bombák robbanásától és féltik puszta életüket.

Fotó: Aris Messinis, Sergei Supinsky, Daniel Leal / AFP; Chris McGrath / Getty Images

„Mindig a népek szenvedik meg a tűz pusztítását. Éppen ezért a népeknek kellene szolidaritást vállalniuk”

Olvasom, hogy a kitört orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők első csoportjai megérkeztek a magyar határra. Óráról órára nő az otthonaikat elhagyók hulláma, a fiatal férfiak a katonai behívó elől jönnek el. Egyikük azt mondja, majd visszamennek akkor, amikor lesz miért, neheztelve az ukrán államra is.

Érdeklődve várom a magyar társadalom reakcióját ezekre a tényekre. Történt ugyanis, hogy hat esztendeje egy távoli országból, az akkor már több éve öldöklő szíriai háborúból indult meg a hatalmas menekültáradat. Jöttek felénk is fiatal férfiak, akikre ádáz dühvel szórták nálunk a szitkokat: miért nem maradnak otthon, hogy védjék a hazájukat fegyverrel a kézben, hát miféle emberek ezek, akik akkor hagyják el a népüket, amikor a legnagyobb szükség volna rájuk, stb-stb-stb. Most ugyancsak fiatal férfiak jönnek, azért jönnek, hogy ne kelljen fegyvert fogniuk. És ne mondja nekem senki, hogy ez egészen más. Mert nem más. Akik most jönnek, azoknak Ukrajna a hazájuk. Háborúban védeniük kéne, fegyverrel a kézben. Vagy mégsem?
A megoldás az volna, ha soha, sehol se lenne háború. Az emberiség történelme azonban a bizonyság arra, hogy ennek semmi esélye nem volt, de nem is lesz, talán soha. Mindig lesznek agresszorok, torz lelkű politikusok, akik fellobbantják a lángokat – és mindig a népek szenvedik meg a tűz pusztítását. Éppen ezért a népeknek kellene szolidaritást vállalniuk mindig azokkal, akik felett éppen zúgnak a bombázók, akiknek földjén éppen dörögnek az ágyúk, ropognak a kézifegyverek. Függetlenül attól, hogy a világ mely táján, mely népet fenyegeti a pusztítás veszélye. Védeni kéne válogatás nélkül a menekülőket, függetlenül attól, hogy milyen a bőrük színe, milyen nyelven beszélnek, milyen istenhez imádkoznak – hiszen mind emberek. Hiszen mind emberek vagyunk…
Írta: Bálint Ibolya ny. újságíró

Te hogyan segíthetsz?

Az elmúlt 8 év konfliktusaiban Ukrajnában 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, több tízezer civil szerzett súlyos sérüléseket vagy veszítette életét. Közel 7,5 millió gyerek él az országban. Számukra és a családjaik számára kiemelten fontos, hogy a kihívások ellenére is hozzájussanak tiszta vízhez, élelemhez, orvosi és mentális segítséghez. Számos civil szervezet dolgozik azon, hogy az ellátásuk a háború idején is folyamatos legyen. Az UNICEF munkatársai is a helyszínen vannak, további információk az UNICEF Magyarország oldalán, ahol arról is, hogy rajtuk keresztül hogyan tudsz segíteni.
További lehetőségek, összeszedte Varga Sára:
Összeszedtem néhány dolgot, amivel segíteni lehet a kialakult helyzetben.
– A Migration Aid önkénteseket keres az ukrán határ közelében, illetve országszerte technikai feladatok ellátására.
– Az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adományokat gyűjt humanitárius segélyprogramjához:
– A gyerekek védelmére gyűjt az UNICEF:
– A Vox Populi választási kalauz oldalán egy olyan orosz újság támogatásának lehetőségéről ír, amelyik orosz propaganda helyett valós híreket ír meg. (Emiatt 2000 óta 7 újságíróját ölték meg.) Az újság a Novaya Gazeta, oldaluk: https://novayagazeta.ru
Támogatni őket a címlapon jobbra fent található a „СТАТЬ СО–УЧАСТНИКОМ” („Legyen résztvevő Ön is!”) gomb segítségével lehet.
– Pénzt gyűjt az ENSZ Ukrán Humanitárius Alapja:
– És támogatni lehet a The Kyiv Independent független újságíróit is:
Utóbbi két javaslat Tompos Mártontól származik.
– A közösségi média pedig minden rossz tulajdonsága mellett segít nyomást gyakorolni, illetve a szolidaritásunkat is kifejezhetjük. Számos helyi, adománycsoport is kialakulóban. Ilyen ez az oldal is: Menekült krízis… https://www.facebook.com/events/992784384993009/
Továbbá: segíthetünk abban is, hogy ha mi magunk rendelkezünk, akár elhanyagoltabb szabad lakással, szobákkal, vagy tudunk ilyenről ismerősöknél, szomszédoknál, segítünk azt rendbe  hozni és felajánlani a háború elől hozzánk menekülőknek.

Budaörsön a szombati, lakótelepi Gazdapiac helyén hétfőn, kedden, szerdán 14-18 óráig tudják leadni adományaikat! Ezeket csütörtökön reggel viszik el 2-3-4-autóval a magyar-ukrán határátkelőhöz Beregsurányba. Amit várnak: tartós élelmiszereket, plédet, tisztálkodó szereket, pelenkát, láz- és fájdalomcsillapítót, cukrot, lisztet, tésztát és még sok mindent, aki szeretne segíteni ezt a számot hívja: 06/30 164 4474. “Pénteken már vittem le adományt és csütörtökön újra indulunk” – osztotta meg a Budaörsi Naplóval az egyik aktivista, aki a közösségi oldalán így érhető el: “Ördögi” Ilona.

A budaörsi Fidesz mai, vasárnap délutáni közleménye:
HÉTFŐN INDUL A FIDESZ-KDNP ADOMÁNYGYŰJTÉSE BUDAÖRSÖN
Ahogyan már Önök is értesültek róla, a Fidesz és a KDNP adománygyűjtést szervez az Ukrajnából, Kárpátaljáról Magyarországra menekülők számára.
Az országos akcióban tartós élelmiszereket, tiszta ruhaneműket, takarókat, tisztálkodószereket és higiénés termékeket várunk a kormánypártok budaörsi irodájába. Cím: 2040 Budaörs, Budapesti út 54., második faház (Polgárok Háza udvarán). Ügyeleti időben fogadjuk az adományokat hétköznap 16:00-18:00 között.
Amint összegyűlt egy jelentősebb mennyiség, azt eljuttatjuk az Ökumenikus Segélyszervezet részére (segelyszervezet@segelyszervezet.hu; +36-1-382-0700).
⚠️Fontos: pénzbeli felajánlást mi nem tudunk fogadni! Az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján található számlaszámon fogadnak anyagi felajánlásokat, amelyet a https://segelyszervezet.hu/adomanyozas címen érhetnek el.
Kétszer ad, ki gyorsan ad.
Fidesz és a KDNP budaörsi szervezetei
Egy további, pártoktól független lehetőség: “Gyerekek számára gyűjtünk, csak az alábbi holmikat, a határon ellátókkal egyeztetve. Kedd reggeltől péntek estig várom otthon, ha hoznátok. A szállítást majd a mennyiségtől függően intézzük szombat délelőttre. Két kisgyerekkel vagyok otthon, kérlek hívjatok ha ott vagytok vagy ha indultok, a Messenger nincs mindig mellettem  +36308582251”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here