Szűrőcsere az autóban – ezeket kell a leggyakrabban cserélni

0
657

A jó minőségű szűrő az autó biztonságos, megfelelő működésének alapfeltétele, ezért a rendszeres szűrőcsere elengedhetetlen. Egy jó autó rossz szűrőkkel mit sem ér. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, mikor érkezik el a szűrőcsere ideje, egyáltalán milyen típusú szűrők vannak az autóban és mi ezek szerepe? Ezeknek járunk most utána!

A legfontosabb: az olajszűrő

A legismertebb az olajszűrő, mely a kenőolaj szűréséért felelős. A motorolaj szerepe sokoldalú a motor működése során:

  • felel a súrlódás mérsékléséért,

  • megszűri a kopás következtében keletkező fémszemcséket,

  • valamint gondoskodik a súrlódásból eredő hő elvezetéséről.

Idővel azonban elhasználódik és megtelik az égésből visszamaradt különböző szennyeződésekkel, fémkopadékokkal, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a motor működését. Ezeket fogja fel az olajszűrő.

Mikor kerüljön sor az olajszűrő cseréjére? Városi, 6-8 km-s utak esetén – mivel a gyakori, de rövidebb utak jobban megterhelik az olajszűrőt – minden 10-12.000 km megtétele után. Átlagos, mindennapos használat esetén ezt elegendő 15-20.000 km-enként megtenni.

illusztráció az autoalkatreszonline24.hu weboldalról

Levegőszűrő a tökéletes égésért

Evidens, hogy az égéshez levegő kell. Annak érdekében azonban, hogy az égéstérbe jutó levegő jó minőségű legyen, levegőszűrőt kell alkalmazni. Az olajszűrővel együtt érdemes a levegőszűrőt is kicserélni. Ugyanakkor sokszor poros utakon közlekedő autók esetén ennél gyakrabban is megtörténhet a szűrőcsere. A levegőszűrő cseréje házilag is megoldható, ám ha nem szeretnénk vele bíbelődni, a szervizekben is potom áron elvégzik.

Üzemanyagcsűrő cseréje

Az üzemanyag az autó állása során vagy egy tankolás alkalmával is bekoszolódhat. Az üzemanyagban ugyanis különböző féle szennyeződések és víz is előfordulhatnak, amelyek egy idő után bizony eltömíthetik az üzemanyagszivattyút. Ezt hivatott megakadályozni az üzemanyagszűrő.

Ez az a típus, amelyet hivatalosan sosem kell cseréni, hiszen nincs rá meghatározott gyári előírás. Ám ez a gyakorlatban nem teljesen igaz, hiszen az autó csak tiszta üzemagyaggal fut rendesen. Ezért a szűrőcsere ennél a típusnál is történjen meg az olajszűrő kötelező cseréjével együtt, de legfeljebb 60.000 km-enként.

A beltéri szűrő cseréje a tiszta levegőért

Az autó szellőztető rendszere a külső környezetből szívja be a levegőt, melyet utazás során belélegzünk. A zárt utastérben a különféle káros anyagok koncentráltabban lehetnek jelen, ami fokozott egészségügyi kockázattal jár. Ennek csökkentését hivatott szolgálni a beltéri szűrő, másnéven pollenszűrő. Természetesen nem csak a virágport, de számos egyéb anyagot is megszűr, így a különböző szilárd szennyeződéseket, a port, a párát és a kellemetlen szagokat is. Sőt, a fejlett, aktív szenes modern beltéri szűrők még a különféle gombákat, baktériumokat is.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a beltéri szűrőcsere fontosságáról, pedig egészségünk megőrzése érdekében évente vagy minden 15.000 km megtétele után le kellene cserélni ezt a fajtát is. Mivel egyáltalán nem bonyolult, otthon is könnyedén megtehetjük autótípustól függően a kesztyűtartó, a lábtér vagy a motorháztető irányából.

Az autóban lévő szűrők kicsi és egyszerű eszközük, ám szerepük annál nagyobb. Az autó kötelező szervizelése során vagy az fent említett kilométerszám megtétele után igyekezzünk gondoskodni a szűrőcsere végrehajtásáról minden említett típus vonatkozásában.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here