Szalagavatók voltak a hétvégén

0
900

Az Illyésben már a 48. (52 éves az iskola), míg a budaörsi Szent Benedekben a második szalagavató ünnepség zajlott a hétvégén. Hiszen az utóbbi tagintézménye öt éve kezdte meg a működését városunkban, így az idén a második érettségiző osztály diákjaira tűzték ki a kis szalagot. Cikkünkből az is kiderül, honnan ered ez a hagyomány.

Az Illyés Gyula Gimnázium idei szalagavatóján is nagyon látványosra sikeredett a keringő, és nem hiányzott semmi ahhoz, hogy az idén érettségiző diákok és persze főként a szüleik meghatódjanak a tiszteletükre megrendezett, igazi báli hangulatú ünnepségtől. Az iskolának ma már több mint hatszáz tanulója van.

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budaörsi Tagintézménye mintegy kétszáz diákkal kezdte meg az idei tanévet szeptemberben. Köztük a 23 érettségire készülő negyedikessel. Természetesen itt is volt nyitótánc és bál is. A Szent Benedek-medálba fűzött és a Hardi Titusz OSB főigazgató atya által megáldott szalagot osztályfőnökük Kiszely Andrea tanárnő tűzte ki a diákok mellkasára. Az ünnepségen fellépett többek között Szolnoki Péter zeneművész, a Bon-bon frontembere, valamint Hargitai Hanna 10. A osztályos tanuló. A végzős diákok bécsi keringővel zárták az ünnepi műsort.

A negyedikesek számára a következő fontos állomás most már a május-júniusi érettségi.

De vajon honnan ered a szalagavató bálok hagyománya? Az 1830-as években Selmecbányán rendezték az elsőt. “valétálás” néven, ami a latin eredetű “Valete” szóból ered és azt jelenti, hogy “Éljetek boldogul!” A szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, melyet a végzős diákok szíve fölé,  az elválás szimbolizálásaként tűznek fel.
Régen a legidősebb diák egy botra tűzött tölgycsokrot vitt elöl, mögötte pedig a többiek kalapjára volt egy-egy tölgyfa levél tűzve, így sorakoztak fel. Ezután az alsóbb éves diákok fáklyás menettel kísérték ki a végzősöket a város kapujáig, ahol szimbolikusan egy fenékberúgással búcsúztak el tőlük. A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol egy bál zárta az ünnepséget.

Az Illyés videója: https://www.youtube.com/watch?v=leQIfG0ITRs

A Szent Benedek videója: https://www.youtube.com/watch?v=pDoIUPwWVF4&feature=youtu.be

(A fotót Schwáb Robin 10.b osztályos diák készítette)

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here